سلیمان سعید آبادی، عضوهیئت علمی دانشگاه سوره و هنرمند تذهیب کار در حاشیه برگزاری بیستوچهارمین نمایشگاه بینالمللی قرآن در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) با بیان اینکه بیش از 30 سال است که در هنر قرآنی مشغول است، اظهار کرد: علاقه من به تذهیب از همان کودکی شکل گرفت، چون در خانوادهای بزرگ شدم که هنر برایشان بسیار عزیز بود. از این مسئله مهمتر گرایشات قرآنی خانوادهام بود که باعث شد در کنار هنر با قرآن نیز مانوس شوم. نتیجه آنکه امروز به جایگاهی دست یافتم که از بودن در آن راضی هستم.
وی در پاسخ به این سوال که تذهیب چه ویژگی شاخصی نسبت به دیگر هنرها دارد؟ گفت: تذهیب همچون خوشنویسی هنری است که بذاته با قرآن پیوند خورده است. در کلامی دیگر این هنر برای تزیین قرآن شکل گرفت. برای همین ریشه آن را باید از همان زمانی که کتابت قرآن آغاز شد، جستجو کرد، البته در سالهای اولیه پیدایش تذهیب، ریزهکاریهای زمان حال وجود نداشت، اما به هر حال در همان سالهای ابتدایی کتابت قرآن ما بارقهای از تذهیب را در کتابت قرآن مشاهده میکنیم.
این هنرمند با تاکید بر اینکه ورود به تذهیب بدون دلبستگی به قرآن امکان پذیر نیست، تصریح کرد: در بسیاری از هنرهای میتوان تنها به واسطه تخصص به موضوعات ورود کرد، اما در هنرهایی چون خوشنویسی و تذهیب چنین امکانی وجود ندارد، چون اساس این کار قرآن است. نکته دیگر اینکه اگر فردی بدون دغدغه به تذهیب ورود کند، در ادامه راه به سمت قرآن جذب خواهد شد، چون این معجزه قرآن است که هر کسی که مخاطب آن میشود، دیگر نمیتواند قرآن را فراموش کند.
این تذهیب کار به هنرمندان جوان توصیه کرد: به تمام کسانی که میخواهند به این هنر ورود کنند، توصیه میکنم با انگیزههای مادی وارد این هنر نشوند، چون آنچنان منفعت مالی ندارد که کسی در آن به دنبال ثروت اندوزی باشد. این هنر کاری عاشقانه برای قرآن است که تنها باید دلبسته آن بود.
فضای حاکم بر نمایشگاه قرآن را میپسندم
سعید آبادی درباره نمایشگاه بیستوچهارم هم اینگونه اظهار نظر کرد: فضایی که در نمایشگاه حاکم است را بسیار دوست دارم، برای همین هر گاه فرصتی پیش آید در آن حضور پیدا میکنم. تا به امروز نیز چندین دوره در نمایشگاه قرآن حضور داشتهام. نکته جالب اینجاست وقتی در نمایشگاه حضور دارم انرژی از آن میگیرم که به روی آثارم به شدت تاثیرگذار است. همین مسئله سبب شده در این ایام کارهای بسیار خوبی خلق کنم.
وی در انتها تصریح کرد: اما در بحث نحوه اجرا باید دو نکته را متذکر شوم. ابتدا اینکه در این دوره فضا به شکل جدیتری نمایشگاهی است. برای همین این مسئله امتیازی مثبت محسوب میشود، اما این امر هم باید متذکر شوم، تعجیل که برای اجرا در این دوره وجود داشت به روی کیفیت تاثیر منفی گذاشت. برای همین توصیه میکنم مسئولان نمایشگاه با پایان جشنواره امسال از همین فردا به فکر دوره بعد باشند تا کاری با تعجیل انجام نشود.