به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به مناسبت آغاز هفته بهزیستی، انوشیروان محسنی بندپی، رئیس سازمان بهزیستی کشور امروز سهشنبه 22 تیر ماه طی نشستی خبری به تشریح اهداف و اهم فعالیتهای سازمان بهزیستی کشور پرداخت.
وی با اشاره به اینکه سازمان بهزیستی در دولت تدبیر و امید سه هدف را به عنوان اهداف اصلی دنبال میکند، گفت: اولین هدف تلاش در جهت ارائه برنامههای علمی جهت پیشگیری از شیوع و بروز آسیبهای اجتماعی و معلولیت است. اگر اعتیاد را بزرگترین آسیب جامعه بدانیم در بحث پیشگیری، ارتقای دانش جامعه، تقویت و افزایش تیمهای اجتماع محور در مناطق با ریسک بالا و ... فعالیتهایی صورت گرفته و هم اکنون پنج هزار تیم در پنج هزار محله کشور مستقر هستند.
بندپی تشکیل کارزار رسانهای اطلاعرسانی در خصوص پیشگیری از اعتیاد را در راستای تحقق همین هدف اعلام و اظهار کرد: کار پژوهشی ارتقای آگاهی در حوزه اعتیاد به صورت خانه به خانه نیز در کشور اجرا شد که نتایج آن به نهادهای مسئول ارائه شده است.
پیشگیری از ناشنوایی 90 درصد پیش گیری از تنبلی چشم 95 درصد
وی از تحت پوشش قرار دادن 90 درصد جمعیت کشور در طرح پیشگیری از ناشنوایی و 95 درصد جمعیت کشور در طرح پیشگیری از تنبلی چشم نیز سخن گفت و اظهار کرد: مداخله در اختلالات ژنتیکی نیز در سه استان کرمان، مازندران و اصفهان در حال انجام و آزمایش ژنتیک قبل از ازدواج در این استانها اجباری شده است.
رئیس سازمان بهزیستی هدف دوم را ارائه خدمات توانمندسازی و توانبخشی به گروههایی اعلام کرد که اقدامات در خصوص پیشگیری از آسیبها در خصوص آنها موفقیتآمیز نبوده و دچار آُسیب شدهاند و افزود: راهاندازی مراکز توانبخشی روزانه و شبانه، ارائه خدمات در منزل به بچههای مبتلا به اوتیسم، ارائه وسایل کمک توانبخشی به افراد معلول، مشاوره به هنگام و علمی به افراد در معرض آسیب و آسیبدیده و ... از جمله اقدامات صورت گرفته در راستای هدف دوم بهزیستی است.
600 هزار نفر خدمات مشاوره دریافت کردهاند
وی در ادامه به خدمات مشاورهای تلفنی بهزیستی اشاره کرد و گفت: در سال 94 با مشاوره خطر 1480 بیش از یک میلیون و 100 هزار تماس گرفته شده که از این تعداد 600 هزار نفر مشاوره دریافت کردهاند که و بیشتر تماس گیرندگان خانم بودهاند. با خط 9628 (خط اعتیاد) نیز 380 هزار تماس گرفته شده است و در تلاش هستیم خدمات خط 1480 (خط مشاوره) را در استان تهران را به دو برابر افزایش دهیم و اتاق فکری برای پردازش و تحلیل مشاورههای درخواستی راهاندازی کنیم.
محسنی بندپی از تصمیم این سازمان برای اضافه کردن خدمات پیگیری به مشاورههای تلفنی ارائه شده به مردم نیز خبر داد و گفت: در صورت لزوم به سراغ افرادی که درخواست مشاوره داشتهاند رفته و به مشکلات آنها رسیدگی خواهدشد.
تولد سالیانه 25 هزار کودک با معلولیت شدید/ فقط 450 کودک سقط شدهاند
وی از انجام 450 سقط جنین در کشور با مجوز بهزیستی برای ممانعت از به دنیا آمدن بچههایی با اختلالات شدید جسمی، حرکتی و روانی خبر داد و گفت: سالیانه در کشور 25 هزار کودک با معلولیت بسیار شدید(کودکانی با زندگی گیاهی) به دنیا میآیند که در تلاش هستیم با گسترش مشاورههای ژنتیکی و مداخله به هنگام از تولید این کودکان جلوگیری کنیم.
رئیس سازمان بهزیستی سومین هدف بهزیستی را توسعه خیر جمعی و استفاده از خدمات خیرین برای جامعه هدف بهزیستی عنوان و اظهار کرد: 36 هزار مرکز خیریه مردمی(NGO) با بهزیستی همکاری و شریک استراتژیک ما هستند.
کاهش 40 درصدی سوء تغذیه کودکان
وی از اقدامات فرهنگی بهزیستی از جمله برگزاری مسابقات حفظ قرآن نابینایان جهان و گسترش فرهنگ قرآنی در مهدهای کودک نیز سخن گفت و اعلام کرد: با ارائه یک وعده غذای گرم در مهدهای کودک موفق شدهایم سوء تغذیه کودکان مناطق محروم را 40 درصد کاهش دهیم.
در ادامه این نشست خبری رئیس و معاونان سازمان بهزیستی به سؤالهای خبرنگاران پاسخ گفت.
تاكيدي بر ترخیص کودکان بهزیستی پس از رسیدن به 18 سالگی وجود ندارد
محسنی بندپی در پاسخ به سؤالی در خصوص حمایت از کودکان ترخیص شده از بهزیستی پس از رسیدن به سن 18 سالگی گفت: دیگر اسراری به ترخیص کودکان بهزیستی پس از رسیدن به 18 سالگی وجود ندارد و در صورت تشخیص توانمندی بچهها به داشتن زندگی مستقل این افراد ترخیص میشوند.
وی ادامه داد: دو مرکز بخش خصوصی برای دنبال کردن شرایط کودکان پس از ترخیص در تهران در حال فعالیت است که در تلاش هستیم این مراکز را در کل کشور گسترش دهیم.
محمد نفریه مدیر کل امور کودکان و نوجوانان بهزیستی نیز در این خصوص گفت: از دو سال قبل برای فرزندان ترخیصی با کلنیک مددکاری تفاهمنامهای امضا شده و امسال پرونده 12 هزار کودک ترخیصی برای حمایت طی 5 سال پس از ترخیص به این کلنیک ارائه خواهد شد.
مدیر کل امور کودکان و نوجوانان بهزیستی در پاسخ به سؤال خبرنگار ایکنا در خصوص تأثیر اصلاح قانون فرزندخواندگی در کشور نیز گفت: امر فرزندخواندگی مسئلهای بین بخشی است که امسال برای هماهنگی بین بهزیستی، قوه قضائیه و سایر نهادهای مسئول شش همایش منطقهای و یک همایش ملی برگزار خواهد شد.
وی اعلام کرد: با تصویب این قانون تعداد زیادی از شیرخواران به متقاضیان واگذار شده و تا اجرای 100 درصدی این قانون یک سوم مراکز شبه خانواده کاهش یافته و اکثر بچهها به خانوادههای متقاضی واگذار میشود و تنها بچههایی با معلولیتهای شدید در این مراکز خواهند ماند. در حال حاضر نیز برای هر کودک هفت و نیم خانواده متقاضی داریم و حتی خانوادهها متقاضی فرزندانی با معلولیتهای متوسط هستند، همچنین تعداد زیادی از ایرانیان خارج از کشور متقاضی پذیرش فرزندخواندگی کودکان بیسرپرست و بد سرپرست ایرانی هستند.
رئیس سازمان بهزیستی همچنین در خصوص اولویت بندی آسیبهای اجتماعی نیز گفت: اولین آسیب اعتیاد است که سایر آسیبها مانند طلاق را افزایش میدهد و آسیبهای بعدی طلاق، مفاسد اجتماعی و اخلاقی، حاشیه نشینی، اختلالات روانی و ... هستند.
حسین نحوینژآد معاون توانبخشی بهزیستی نیز در پاسخ به سؤالی در خصوص مناسبسازی معابر و مبلمان شهری برای معلولان گفت: اقداماتی صورت گرفته اما باید فعالیتها بیش از این باشد. در حال حاضر به طور متوسط 30 درصد اماکن عمومی برای معلولان قابل دسرس است.
مجید رضازاده رئیس مرکز توسعه پیشگیری سازمان بهزیستی نیز در خصوص خدمات مراکز ترک اعتیاد ایجاد شده توسط شهرداری تهران، گفت: ما مجوز فعالیت این مراکز را صادر کردهایم و این مراکز باید بر اساس پرتکل سازمان بهزیستی فعالیت کنند، اما مشکل این است که توانمندسازی و جامعهپذیری معتادان باید با حضور داوطلبانه معتادان در مراکز ترک اعتیاد انجام شود اما معتادان به اجبار به این مراکز برده میشوند که این اجبار با جامعهپذیری مغایرت دارد و عنصر داوطلبانه بودن ترک اعتیاد باید در این مراکز رعایت شود.
مدیر کل امور کودکان و نوجوانان بهزیستی نیز در خصوص کودکان کار و خیابانی گفت: سیاست سازمان بهزیستی توسعه مراکز روزانه حمایت از کودکان کار و خیابانی است. سال گذشته از طریق مؤسسات مردم نهاد 50 مرکز ساماندهی کودکان کار و خیابانی فعالیت میکنند و تلاش داریم این کودکان را در خانوادههایشان توانمند کنیم.
محسنی بندپی در خصوص مداخله در پیشگیری از خودکشی نیز گفت: سال گذشته دو هزار و 880 خانم و هزار و 900 آقا که قصد خودکشی داشتند با مداخله به هنگام منصرف شدهاند.
در پایان این مراسم از 20 کتاب جدید بهزیستی از جمله «مهارتهای زندگی ویژه کودکان»، «مهارتهای زندگی ویژه نوجوانان»، «قانون حمیات از کودکان بیسرپرست و بدسرپرست»، «راهنمای جامع مداخلات مددکاری اجتماعی»، «راهنمای استفاده از کتابچههای هشت کانه بسته آموزشی «روزنه»» و .... رونمایی شد.