به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) خبرنگاران تعدادی از خبرگزاریهای کشور با هدف بازدید از مناطق محروم استان اردبیل و بررسی خدمات کمیته امداد به محرومان این استان، میهمان کمیته امداد استان اردبیل بودند.
در بخشی از این بازدید، بهروز زلالی، مدیر کل امداد امام خمینی (ره) استان اردبیل طی نشستی خبری ضمن تشریح مسائل و مشکلات محرومان این استان و خدمات صورت گرفته به سؤالهای خبرنگاران پاسخ گفت.
5 درصد جمعیت استان اردبیل تحت حمایت کمیته امداد هستند
وی با تأکید بر اینکه اگر همه ما به این مسئله اشراف داشته باشیم که فقرا سهمی در اموال ثروتمندان دارند یقیناً هیچ نیازمندی در جامعه باقی نخواهد ماند، گفت: استان اردبیل جمعیتی بالغ بر یک میلیون و 250 هزار نفر دارد که در قالب 61 هزار و 100 نفر تحت حمایت کمیته امداد هستند. یعنی 9 درصد خانوارها و 5 درصد جمعیت استان تحت حمایت امداد هستند.
60 درصد زنان سرپرست خانوار استان تحت حمایت کمیته امداد هستند
زلالی اعلام کرد: از جمعیت تحت حمایت، 59 درصد زنان سرپرست خانوار و 41 درصد با سرپرست مرد اداره میشوند. به طور کلی 35 هزار زن سرپرست خانوار در استان حضور دارند که قریب به 19 هزار نفر از زنان سرپرست خانوار تحت حمایت کمیته امداد قرار گرفتهاند. یعنی بیش از 60 درصد زنان سرپرست خانوار استان تحت حمایت ما هستند.
وی با اشاره به اینکه بیشتر جمعیت استان یعنی عددی بالغ بر 52 درصد جمعیت در روستاها ساکن هستند، گفت: 71 درصد روستاهای اردبیل تحت پوشش کمیته امداد قرار گرفتهاند. 27 هزار نفر مددجویان بالای 60 سال داریم یعنی 26 درصد سالمندان استان تحت حمایت کمیته امداد هستند که نمیتوان برای آنها اشتغالزایی کرد و صرفاً باید از آنها مراقبت شود.
مدیر کل امداد امام خمینی (ره) استان اردبیل در خصوص مشکلاتی که موجب شده افراد نیازمند و تحت حمایت کمیته امداد قرار گیرند، گفت: 50 درصد به دلیل فوت سرپرست، 6 درصد طلاق و متارکه، 33 درصد به دلیل از کار افتادگی سرپرست، 7 درصد به دلیل بیماری سرپرست و 4 درصد به دلیل سایر نیازمندیها از جمله کثرت اولاد، سرباز بودن سرپرست خانوار و ... نیازمند دریافت کمک شدهاند.
حمایت از هزار و 500 بیمار صعبالعلاج/ سوء تغذیه 1500 کودک و مادر باردار
وی در ادامه گفت: در سال 94 بالغ بر 7 میلیارد تومان صرف هزینه سلامت خانوادهها شده است و کمیته امداد استان اردبیل حدود هزار و 500 بیمار زمینگیر صعبالعلاج را تحت حمایت دارد و علاوه بر تأمین هزینههای درمان این تعداد از افراد به صورت ماهانه کمک هزینهای نیز به این نیازمندان اهدا میشود. هزار و 500 نفر کودک زیر شش سال و یا مادر باردار نیز داریم که دچار سوء تغذیه هستند که توسط مراکز درمانی به کمیته امداد معرفی و سبد کالا به آنها اهدا میشود.
زلالی یکی از مشکلات بهداشتی استان اردبیل را نبود سرویس بهداشتی و حمام در تعدادی از روستاها اعلام کرد و گفت: این کمبود مایه شرمساری همه ما است.
وی اشتغال را یکی از جدیترین مشکلات جامعه هدف کمیته امداد برشمرد و گفت: در مدل مبتنی بر توسعه کارآفرینی در کشور برای هر فرصت شغلی حدود 200 میلیون تومان برای اشتغالهای کوچک و بیش از 500 میلیون تومان برای بنگاههای بزرگ سرمایه نیاز است این میزان اعتبار برای ایجاد یک فرصت شغلی در کمیته امداد فقط با 20 میلیون تومان قابل حل است و تا به امروز هم حل شده. یعنی با 20 میلیون تومان میتوان یک خانواده نیازمند را به یک خانواده کارآفرین تبدیل کرد.
مدیر کل امداد امام خمینی (ره) استان اردبیل با اشاره به اینکه از سال 74 تاکنون بالغ بر 37 هزار و 500 فرصت شغلی برای خانوادهها ایجاد شده است که منجر به خودکفایی بالغ بر 13 هزار خانوار شده، گفت: بالاترین رقم اشتغال در دستگاههای اجرایی در استان اردبیل با اشتغالزایی برای دو هزار و 100 نفر متعلق به کمیته امداد بوده و ما مدعی هستیم این اشتغالها پایدار بودهاند و 43 درصد اشتغالی که ایجاد شده برای خانمها است.
مهارت آموزی به دانشآموزان مقاطع متوسطه، حمایت از پنج هزار و 200 دانشآموز، هزار دانشجو و پیگیری وضعیت تحصیلی آنها، برگزاری کلاسهای تقویتی، هماهنگی با کانونهای فرهنگی و آمادگی برای کنکور، برگزاری کلاسهای مهارتهای زندگی برای نوعروسان و دختران در آستانه ازدواج، برگزاری جشنوارههای قرآنی و کسب رتبه اول در بین استانهای شمال غرب و رتبه سوم کشوری، برگزاری اردوهای آموزشی زیارتی برای دانشآموزان، دانشجویان، سالمندان، اعزام به عتبات عالیات و اماکن مقدسه و ... از جمله دیگر فعالیتهایی بود که زلالی نحوه ارائه آنها را تشریح کرد.
وی با اشاره به اینکه برخی از مدیران و پزشکان کنونی استان زمانی تحت حمایت کمیته امداد بودهاند، گفت: در سال 94 بیش از هفت هزار وام قرضالحسنه به خانوادههای تحت حمایت و افراد نیازمند که تحت حمایت نبودند پرداخت شده است، همچنین31 هزار نفر به صورت موردی به امداد مراجعه و خدمات دریافت کردهاند.
مدیر کل کمیته امداد امام خمینی (ره) استان اردبیل با تأکید بر اینکه هدف معنوی کمیته امداد از خدمات مادی ارائه شده ترویج فرهنگ انفاق، احسان و نودوستی با استناد به آیات قرآن کریم و روایات است، از ایجاد مراکز نیکوکاری با محوریت مساجد سخن گفت و اظهار کرد: در سطح استان 26 مرکز فعال داریم و تلاش داریم امسال این تعداد به 60 واحد مرکز نیکوکاری افزایش یابد و در تلاش هستیم کارکرد اجتماعی مساجد را افزایش و همبستگی اجتماعی را تقویت کنیم.
وی در خصوص صدقات و کمکهای مردمی جمعآوری شده نیز اعلام کرد: در سال 94 بیش از سه میلیارد و 400 میلیون تومان صدقه جمعآوری شده است که تا ریال آخر در بین خانوادههای تحت حمایت تقسیم شده است و در مجموع درآمد امداد از محل کمکهای مردمی شامل زکات، کمک به تهیه جهیزیه نوعروسان، صدقه، فطریه و ... 20 میلیارد تومان بوده است.
هزار و 500 دختر نوعروس پشت نوبتی دریافت خدمات ازدواج هستند
وی بخش دوم سخنان خود را به بیان نیازمندیهای استان اردبیل اختصاص داد و اعلام کرد: در سطح استان 130 هزار دختر در شرایط ازدواج داریم که 9 هزار و 200 نفر تحت حمایت امداد هستند(7 درصد)و سال گذشته هزار و 800 نوعروس را با تأمین جهیزیه و هزینه ازدواج راهی خانه بخت کردهایم اما با این وجود هزار و 500 دختر نوعروس پشت نوبتی دریافت خدمات ازدواج هستند و ما نیاز به کمک خیرین داریم.
زلالی در پاسخ به این سؤال که چند کودک یتیم استان اردبیل حامی ندارند؟ گفت: دو هزار و چهارصد یتیم را حدود 15 هزار حامی تحت حمایت دارند، اما ما میخواهیم برای 31 هزار خانواری که 50 درصد آنها نیازمندتر هستند حامی داشته باشیم و تلاش داریم حداقل 15 هزار خانواده نیازمندتر وارد چرخه طرح محسنین شوند. هزار و 518 خانوار را در قالب طرح محسنین مورد حمایت قرار داریم اما تلاش ما این است که در دراز مدت 15 هزار خانواده را تحت حمایت قرار دهیم.
تأمین اعتبار یعنی خانهدار شدن 780 خانوار دارای زمین
وی اعلام کرد: چهار هزار خانوار نیازمند استان فاقد مسکن هستند. البته برخی زمین دارند اما نیازمند تأمین اعتبار برای احداث و تعمیر هستیم و اگر همین امروز اعتبار لازم تخصیص داده شود ساخت مسکن برای 780 خانوار آغاز میشود.
زلالی در خصوص مشکلات تأمین اعتبار برای ساخت مسکن روستائیان و نیازمندان فاقد مسکن اظهار کرد: مشکل و مانعی که برای خانهدار شدن این خانوادهها است بحث ضمانت وام است. عمدتاً بانکها ضامن کارمند میخواهند، اما باید این را در نظر گرفت که اگر دو کارمند در اعضای خانواده مددجو بود دیگر آن مددجو تحت حمایت کمیته امداد قرار نمیگرفت. این انتقاد بر بانکها وارد است و این در حالی که بر اساس آمار خوش حسابترین وامگیرندگان مددجویان کمیته امداد هستند.
وی ادامه داد: این مشکل را به وزیر راه و رئیس جمهور منعکس کردیم اما نتیجهای نگرفتیم. سال 75 در اردبیل یک زلزله 5 ریشتری موجب فوت هموطنان و تخریب بسیاری از خانهها شد، پس از این اتفاق وامی برای روستائیان داده شد تا خانههای خود را بسازند بعد از آن چند بار زلزله شده اما هیچ خانهای تخریب نشده است. کمک دولت در بحث بهسازی یا سهلگیری در پرداخت وام بهسازی مسکن روستایی پیشگیری و کمک است و یک سرمایهگذاری برای پیشگیری از تلفات جانی است.
مدیر کل کمیته امداد امام خمینی (ره) استان اردبیل از مسئولان بانکها خواست در بحث بهسازی روستایی عنایت بیشتری داشته باشد و متذکر شد که اگر راه و شهرسازی زمین بدهد، شهرسازی پروانه ساخت رایگان بدهد و امداد خانهها را بسازد مشکل خانوادهها حل خواهدشد اما یک همت جمعی و عمومی لازم است.
امداد متولی فقر نیست بلکه فقر به امداد تحمیل شده است
وی تصریح کرد: امداد متولی فقر نیست بلکه فقر به امداد تحمیل شده است. امداد خدمتگذار خانوادهها است ولی امکان این را ندارد که به همه خانوادههای نیازمند کمک کند اگر همه دستگاههای اجرایی کار خود را به خوبی انجام دهند قطعاً نیازمندی نخواهد ماند. به عنوان مثال به محض اینکه تصادفی در جاده رخ میدهد بعد از برگزاری مراسم، اولین چیزی که به فکر خانواده میرسد این است که سرپرست خود را از دست داده و چند کودک بیسرپرست باید مورد حمایت قرار گیرند به همین دلیل به امداد مراجعه میکند. اگر سایر نهادها در جادهسازی، نظارت و ... فعالیت درستی داشته باشند این همه افراد بیسرپست نخواهد شد.