به گزارش کانون خبرنگارانایکنا،نبأ، شاید شما هم به خبر خودکشیهای سریالی در مترو، به دار آویختن یا پرت شدن از پلهای عابر پیاده، خودسوزی در شهرهای مختلف و خودکشیهای دانشآموزی برخورد کرده باشید و این فهرست که هر روز در حال طویلتر شدن است، شما را نیز نگران کرده باشد.
چندی پیش رضا محبوبی، معاون مرکز امور اجتماعی وزارت کشور در یک گفتوگوی خبری اظهار کرد: «جایگاه ایران در مورد وضعیت خودکشی اجتماعی 106 در جهان است» و نگاه به این آمارها که گاهی چندان شفاف و روشن هم نیستند این سؤال را در ذهن تداعی میکند که با وجود انواع آموزههای دینی و قرآنی چرا جامعه ایران به سمت خودکشی سوق پیدا کرده است.
بر اساس آمار انجمن پیشگیری از خودکشی، گزارشهای بینالمللی نشان میدهند که سالانه 800 هزار نفر خودکشی میکنند و این آمار فقط مخصوص خودکشیهای منجر به مرگ است و اگر بخواهیم میزان خودکشیهای ناموفق را هم به این آمار اضافه کنیم با افزایش 20 برابری روبرو خواهیم بود.
خودکشی هشتمین علت مرگومیر در دنیا
سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده است در هر ساعت 19 نفر در دنیا خودکشی میکنند و خودکشی هشتمین دلیل مرگومیر در دنیا محسوب میشود. اما آمار خودکشی در کشورهای اسلامی کمتر از سایر کشورهای جهان ذکر شده است.
در بسیاری از آموزههای اسلامی و آیات و روایات انسان بهطور جدی از خودکشی نهی شده است، خداوند در آیه 29 سوره نسا میفرماید:« وَلا تَقْتُلُوا أَنْفُسَکُمْ إنَّ اللّه َ کانَ بِکُمْ رَحیما، وَمَنْ یَفْعَلْ ذلک عُدْوانا وَ ظُلْما فَسَوْفَ نُصْلیهِ نارا» خود را در معرض قتل قرار ندهید که خداوند با شما مهربان است و هر کس این عمل را از روی تجاوز و ستم انجام دهد، به زودی او را در آتشی وارد خواهیم کرد.
متجاوز از 8 آیه در قرآن کریم بر توکل تأکید شده است
قرآن کریم در متجاوز از 8 آیه بر توکل تأکید کرده و انسان از ناامیدی نهی شده است و بر امید به رحمت الهی سفارش شده است. خداوند در آیه 13 سوره تغابن میفرماید: اللَّهُ لا إِلهَ إِلاَّ هُوَ وَ عَلَي اللَّهِ فَلْيَتَوَکَّلِ الْمُؤْمِنُونَ خداوند کسی است که هیچ معبودی جز او نیست، و مؤمنان باید فقط بر او توکل کنند!
بنا بر تعالیم اسلامی خودکشی بر خلاف فلسفه آفرینش انسان است و در آموزههای دینی صراحتا حرام و ممنوع اعلام شده است. در همین زمینه امام رضا(ع) میفرمایند: «خداوند بدين خاطر قتل نفس را حرام کرده كه قتل نفس موجب از بين رفتن مردم و فاسد شدن تدبير امور آنان میشود».(علل الشرايع، ج2، ص 190، باب 228، حديث 1)
امام صادق(ع) فرمود: «كسی كه عمداً خود را بكشد، هميشه در آتش جهنم خواهد بود».( شهيد عبدالحسين دستغيب، گناهان كبيره، ج 1، ص113 )
عدم خودباوری، بیماریهای روانی، فقر و فرو رفتن جامعه در مشکلات اقتصادی و معیشتی، عدم توجه به اصول کرامت انسانی و پیوند ضعیف فرد با جامعه، استرس و بحرانهای روانی، ترس از افشا شدن اسرار و تمایلات شدید عاطفی، اعتیاد به مواد مخدر برخی از عللی هستند که میتوان از آنها به عنوان عوامل خودکشی در ایران نام برد.
خودکشی را انکار نکنیم
عدهای میگویند وضعیت ایران از نظر خودکشی بحرانی است و باید زنگ هشدار را برای این شرایط شوم به صدا در آورد. اما جامعه ایرانی سالها پدیده خودکشی را انکار کرده و با یک نگاه ساده صورت مسئله را پاک کرده است و همچنان خانوادهها در شرم ناشی از خودکشی اطرافیان آن را پنهان کرده و در راستای اطلاعرسانی این واقعه هیچ اقدامی نمیکنند. حتی صدا و سیما نیز عموما از پوشش و پخش اخبار مربوط به خودکشی اجتناب کرده است و به دلیل بدآموزیهای اجتماعی از آن عبور کرده است.
همه ما مسئولیم
کمرنگ شدن آموزههای اعتقادی در افراد این روزها سبب افزایش استرس و نگرانیهای فردی در میان اعضای جامعه شده است و شاید جامعه نیازمند بازنگری در سبک زندگی اجتماعی است. تلاش درصدد افزایش باورهای اعتقادی در میان افراد میتواند جامعه را در مقابل بسیاری از ناهنجاریهای اجتماعی مصون کند. شاید وظیفه رسانهها و به خصوص صدا و سیما در این زمینه پررنگتر از هرجای دیگر به نظر برسد تا بتوان اندکی از بار این ناهنجاری اجتماعی را کاهش داد.
برنامهسازی و تولید محتوا در زمینه پرهیز از خشم، استرس، سبک زندگی ایمانی، خانواده سالم، چگونگی برخورد با جوانان و نوجوانان و برگزاری کارگاههای ترک اعتیاد میتواند جامعه را به سمت کمرنگ شدن این پدیده سوق دهد.
میناحیدری