کد خبر: 3523528
تاریخ انتشار : ۲۷ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۱:۰۷
کنعانی‌مقدم تشریح کرد:

دستور‌العمل‌های قرآنی برای نقد و نقدپذیری

گروه سیاسی: دبیرکل حزب سبز ایران با اشاره به ضرورت رعایت اخلاق اسلامی در عرصه نقد گفت: بر اساس اصول اخلاق اسلامی در نقد «ادعُ إِلىٰ سَبيلِ رَبِّكَ بِالحِكمَةِ وَالمَوعِظَةِ الحَسَنَةِ؛ وَجادِلهُم بِالَّتي هِيَ أَحسَنُ» را باید ملاک کار خود قرار دهیم و از سوی دیگر انتظار می‌رود که نقدشوندگان بر اساس اصل «فَبَشِّرْ عِبَادِ الَّذِينَ يَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَيَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ»، سخنان مختلف را بشنوند و بهترین‌ها را برگزینند.

حسین کنعانی‌مقدم، دبیرکل حزب سبز ایران در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به چارچوب‌های نقد با معیارهای اخلاق اسلامی، اخلاق سیاسی و قوانین و مقررات جمهوری اسلامی اظهار کرد: نقد از منظر اخلاق اسلامی متکی به قرآن کریم، روایات و احادیث است که این اجازه در موضوع امر به معروف و نهی از منکر به عنوان یک فریضه واجب به همه مسلمان‌ها داده شده است.
وی افزود: اگر بخواهیم بر اساس اخلاق اسلامی به حوزه نقد وارد شویم و امر به معروف و نهی از منکر کنیم، لازم است «ادعُ إِلىٰ سَبيلِ رَبِّكَ بِالحِكمَةِ وَالمَوعِظَةِ الحَسَنَةِ؛ وَجادِلهُم بِالَّتي هِيَ أَحسَنُ» را ملاک کار خود قرار دهیم؛ از سوی دیگر انتظار می‌رود که نقد شوندگان بر اساس اصل «فَبَشِّرْ عِبَادِ الَّذِينَ يَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَيَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ»، سخنان مختلف را بشنوند و بهترین‌ها را برگزینند.
کنعانی‌مقدم تصریح کرد: با چنین دیدگاهی نقد آمیخته با تهمت و دروغ و افترا یا تشویش اذهان عمومی و تخریب و تضییع حقوق شهروندی نیست و منجر به بی‌بند و باری نمی‌شود.
وی در مورد نقد در حوزه اخلاق سیاسی گفت: برای همه روشن است که در رقابت‌های سیاسی، عملکرد دیگران آن هم به منظور بهبود روش‌ها و اصلاح امور نقد صورت می‌گیرد نه برای تخریب و استفاده و ابزارهای تخریبی؛ در این حوزه نیز رفتارهای سیاسی قواعد خاص خود را دارد که باید رعایت شود.
وی اظهار کرد: موضوع دیگری که باید مورد توجه قرار گیرد، مقررات و قوانین نظام جمهوری اسلامی ایران است که در آنها بر حفظ آبرو و شئونات افراد تأکید شده و نمی‌توان به اسم نقد یا مناظره با ابزارهای غیر قانونی تهمت بزنیم و افترا ببندیم؛ این موضوعات هم پیگرد قانونی دارد و هم در قانون مجازات اسلامی تصریح شده که لازم است در موقعیت‌های مختلف رعایت شود.
دبیرکل حزب سبز ایران با انتقاد از فضای تخریبی برخی رسانه‌ها گفت: آنچه امروز به عنوان نقد و بررسی در برخی رسانه‌ها شاهد هستیم سوءاستفاده از ابزار قلم و رسانه برای تخریب جریان‌های مقابل است؛ باید به این مسئله توجه داشت که نقد متفاوت از تخریب است و برای اصلاح امور است و عادلانه و منصفانه مطرح می‌شود.
وی همچنین تصریح کرد: از سوی دیگر مسئولان هم باید ظرفیت نقدپذیری خود را افزایش دهند چرا که در اسلام به افراد توصیه شده که از باب نصیحت به عملکرد و رفتار مسئولان ورود کنند و حاکمان و کارگزاران را در این زمینه کمک کنند.
کنعانی‌مقدم تصریح کرد: نقدی که برای رضای خداوند نباشد و برای تخریب طرف مقابل باشد هیچ‌گونه جایگاهی در اخلاق سیاسی و اخلاق اسلامی ندارد و باید با آن مقابله کرد؛ چرا که اینگونه رفتارها شبیه به ترور شخصیت است و تفاوتی با ترور فیزیکی ندارد.
captcha