جواد اکبرپور، کارشناس عالی مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس در گفتوگو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره آثار منتشر شده در حوزه مطالعات نظامی گفت: مطالعات نبردی شامل دو بعد عملیاتی و حماسی است و با ترکیب این دو کتابهایی به نگارش درمیآید که به آغاز عملیات، مسائل قبل و پس از آن میپردازد و این کتابها آثار نبردی حوزه مطالعات نظامی را شکل میدهد و در میان نبردها سه نبرد «بیتالمقدس»، «والفجر 8» و «کربلای 4 و 5» جزء نبردهای تعیینکننده و مهم به شمار میآید.
وی افزود: در رابطه با این سه نبرد، کتابهایی نوشته میشود که قراردادهایی با نویسندگان به امضاء رسیده و برخی نیز در حال مذاکره است و در این راستا آثاری درباره عملیاتهای «طریقالقدس»، «ثامنالائمه» و «کربلای یک» به چاپ رسیده است.
اکبرپور با اشاره به خصوصیات این نبردها عنوان کرد: در زمان جنگ یکسری راویان در کنار فرماندهان بودند و کتابهای منتشر شده درباره سه عملیات اخیر براساس گزارشهای مستند روایانی است که در عملیاتها در کنار فرماندهان بودند و صوت و فیلم شهید حسن باقری در مستند «آخرین روزهای زمستان» و شهید متوسلیان در «ایستاده در غبار» به وسیله همین راویان ضبط و تهیه شده است.
وی تصریح کرد: دسته دوم از مطالعات، موضوعی است و مطالعات مربوط به کلان و استراتژی جنگ را شامل میشود و از میان آنها فرماندهی، مقاومت مردمی، بسیج، ساختار سپاه پاسداران و انواع جنگ شیمیایی، نفتکشها و ... از موضوعات مهم و کلیدی این حوزه به شمار میرود. کتابهایی در این حوزه با عنوان «اطلس» ها هم وجود دارد و به نقشههای عملیاتها پرداخته است.
اکبرپور در ادامه گفت: مطالعات اسنادی بخش دیگر از مطالعات را شامل میشود که کتاب گزیدهسند(اسناد مرتبط با یک عملیات)، کتابگزارش(گزارشی از مجموع دفتر راوی و نوارها)، کتابدفتر(تشریح جلسات فرماندهان در شب عملیات یا قبل و بعد از آن) و کتابنوار(نوارهایی درباره یک موضوع که پیاده شدهاند) را دربرمیگیرد. به عنوان مثال درباره عملیات والفجر 8، 9 جلد گزیده اسناد منتشر شده است. دسته چهارم از مطالعات اساسی یا آمارهای پایه است که منتشر نمیشوند و این آمارها در سه نوع شناسنامه فرماندهی، یگانی و عمیاتی است و به صورت مختصر به هر یک از آنها پرداخته میشود.