حجتالاسلام والمسلمین محسن کازرونی، کارشناس فضای مجازی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به آشنایی حوزویان و فعالیتشان در فضای مجازی گفت: حوزه علمیه باید در دو حوزه اصلی در فضای مجازی ورود کنند که میتوان به حوزه بنیادین(مباحث تمدنی) و مباحث فقهی فضای مجازی اشاره کرد. یعنی حوزههای علمیه باید بایستهها و مشکلات این دو حوزه را استخراج و جامه عمل به آن بپوشاند. ما باید آنقدر در این زمینه دستمان پر باشد که حتی مکتبی در دنیا داشته باشیم.
وی ادامه داد: طبیعتا بخش اندکی از نخبگانی و علمای حوزه علمیه در زمینه فضای مجازی ورود کردهاند اما لازم است گروهی و یا مؤسسهای در این حوزه متمرکز شود و سالیان سال روی آن کار کند و در نهایت به نتایجی برسد.
این کارشناس فضای مجازی تصریح کرد: آنچه که مدنظر مقام معظم رهبری در فرمایشات هفته پیششان بود، حوزه دین و تبلیغ است. ما ایدئولوژی داریم مبنی بر اینکه هر فضایی که جمعیتی داشت و آن جمعیت نیازمند ارشاد و دانستن اعتقادات، احکام و دین بود، قطعا طلبه و روحانی موظف است که برای ارشاد این جمع عمل کند. امروز اگر مقام معظم رهبری بر فضای مجازی تأکید دارند، به این دلیل است که مخاطب در این فضا گسترده و آماده پذیرش حقیقت است.
وی ادامه داد: طلاب و روحانیون باید تبلیغ در فضای مجازی را اولویت قرار دهند و نسبت به مبانی و ترویج دین اقدام کنند تا مخاطبان را نسبت به موضوعات آگاهی دهند. هدف اصلیمان برای ورود به فضای مجازی باید استفاده از این فرصت با حفظ ادبیات و براساس اقتضائات این فضا برای بیان حقیقت دین باشد و به صورت خلاصهوار و با استفاده از تکنیکها و محتواهایی که لازم است در این فضا حرفها را منتقل کنیم.
حجتالاسلام کازرونی اظهار کرد: علما و طلبهها باید توجیه شوند یعنی اقتضائات،
ظرفیتها و امکانات این فضا را بشناسند و حتی آموزشهای لازم را ببینند. طلاب و علما نیازمند چنین فضای آموزشی هستند تا در این زمینه توجیه شوند.
وی بیان کرد: از آنجا که رسالت طلبگی چیز دیگری است اما برخی از طلبهها به صورت جهادی در این زمینه کار میکنند و بدون دریافت هزینهای به روستاهای دورافتاده اعزام میشوند و به ترویج و تبلیغ دین میپردازند. طلاب و علما باید این نقش را در فضای مجازی هم داشته باشند یعنی با ادبیات و اقتضائات آن آشنا باشند تا مخاطب زده نشوند. همانطور که اقتضائات منبر با کلاس درس متفاوت است، قطعا فضای منبر هم با فضای مجازی تفاوتهایی دارد که اگر علما و طلاب اندازهها و توازنها را بتوانند حفظ کنند، قطعا موفق خواهند شد.
این کارشناس فضای مجازی تصریح کرد: اولین مسئلهای که مسئولان حوزههای علمیه باید مورد توجه قرار دهند، دوری از ترس است. یعنی این دیدگاه را کنار بگذارند که فضای مجازی، فضای مسموم و تباهی است. مسئولان باید این موضوع را بپذیرند که فضای مجازی میدان ماست و ما باید وارد شویم. اگر توانستیم این گفتمان را بپذیریم که باید ما وارد فضای مجازی شویم، قطعا تربیت طلبه با اقتضائات آن شکل میگیرد.
وی بیان کرد: مسئولان حوزه علمیه میدانند طلبهای که وارد میشود، پس از چند سال میتواند وارد فضای مجازی برای تبلیغ شود؛ بنابراین اگر مسئولان فضای مجازی و اقتضائات آن را بپذیرند، قطعا بسترهای آموزش فضای مجازی را برای طلاب و حوزویان فراهم خواهند کرد.
حجتالاسلام والمسلمین کازرونی اظهار کرد: مسئولان حوزههای علمیه به جای آنکه فضای مجازی را تهدید تلقی کنند، آن را به عنوان یک فرصت درنظر بگیرند، قطعا در این فضای نوین شاهد محتواهای مناسبی در حوزه دین خواهیم بود.