برزین ضرغامی، رئیس هیئت بدوی رسیدگی به تخلفات ناشران استان تهران در گفتوگو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره تخلفات در حوزه نشر گفت: یکی از بحثهایی که این روزها درگیر آن هستیم، حوزه چاپ است، با توجه به اینکه تقریباً عمده مراکز چاپ کشور، بستهبندی، چاپ و لیتوگرافی در تهران مستقر هستند و عدهای از آنها عضو اتحادیه بوده و عدهای نیز عضو اتحادیه نیستند، بررسیها و ارزیابیهای انجام شده نشان میدهد تخلفات زیاد است و این تخلفات نیز عمدتاً از سوی کسانی انجام میشود که عضو اتحادیه نیستند.
وی افزود: تخلفاتی که این مراکز انجام میدهند معمولا چند دسته است؛ با توجه به اینکه برای چاپ محصولات غیر از کتاب نیاز به اخذ مجوز نیست؛ از این رو چاپخانهها باید دقت کنند، محصولی که چاپ میکنند، چه محصولی است. فرض کنید این محصول چاپی برای چای است. چای یک متولی دارد و فرد مراجعهکننده باید از سوی این متولی مجوز داشته باشد، به همین دلیل چاپخانه مورد نظر باید از اینکه این محصول مجوز مراجع قانونی را اخذ کرده، اطمینان حاصل کرده و سپس چاپ کند، یکی از تخلفات دیگر در رابطه با چاپ، چاپ جعبه یک برند است که کالای تقلبی را در آن جای میدهند و در حال حاضر هم به صورت عمده با آن مواجه هستیم.
ضرغامی در ادامه درباره تخلفات در حوزه چاپ قرآن گفت: بحث قرآن جدا است و اغلب تخلفات در حوزه نشر است. قرآن از سوی ناشران خاصی چاپ میشود و این ناشران هم باید از دارالقرآن مجوز دریافت کنند، بعضی از ناشران که اغلب نوپا هستند، قرآنی را که پرمخاطب است بدون دریافت مجوز و طی مراحل قانونی چاپ میکنند و ناشران دیگر گله میکنند که این ناشر حق و حقوق آنها را در نظر نگرفته است و از سوی دیگر مجوز دارالقرآن را هم ندارند.
وی در پاسخ به اینکه چه تعداد از این ناشران متخلف در حوزه چاپ قرآن شناسایی شده است، عنوان کرد: تعدادی را سازمان تبلیغات اسلامی معرفی کرده و تعدادی هم که حقشان تضییع شده است، برای شکایت به ما مراجعه میکنند.
ضرغامی با اشاره به برخورد قانونی با ناشران متخلف بیان کرد: با این ناشران براساس آئیننامه برخورد میشود و از تعلیق ناشر گرفته تا پرداخت حق و حقوق ناشر دیگر از مصادیق برخورد با آنهاست و در این راستا برخی از تخلفها از طریق حکمیت و داوری حل و فصل شده و برخی نیز به مراجع قانونی اجاع داده میشود. سال گذشته تعداد این تخلفات زیاد بود که مورد بررسی قرار گرفت و براساس آئیننامه با آنها برخورد شد و تعداد تخلفات امسال هم در ذهنم نیست.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران درباره تخلف ناشران در حوزه هدیه قرآن گفت: قیمت فقط مربوط به قرآن نیست، اما قیمت را بازار تعیین میکند. برخی مواقع که حقی از کسی ضایع میشود، ما وارد عمل میشویم و برخی مواقع نیز قیمت خلاف عرف و قابل توجه است که وزارت ارشاد باید ورود کند، اما قیمت موضوعی است که در نهایت خیر و شر و سود و زیان آن به ناشر برمیگردد و وقتی یک ناشر قرآنی را با هدیه بالا عرضه میکند قاعدتاً در بازار نیز استقبال نمیشود.
وی در پاسخ به اینکه از تعداد چاپخانههای که در حوزه چاپ قرآن تخلف کردهاند، آماری دارید، گفت: ما در رابطه با کتابی که در چاپخانهها چاپ میشود، سراغ سفارشدهنده میرویم؛ چرا که در صورت داشتن مجوز قبل از چاپ چاپخانه بررسی نمیشوند و ناشر، مکلف و متعهد است که روال قانونی را طی کند و قرآن هم در همین مدار است.
رئیس هیئت بدوی رسیدگی به تخلفات ناشران استان تهران در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه همین موضوع سبب ایجاد خلأ نظارتی در حوزه چاپخانهها نمیشود، اظهار کرد: خیر، موضوع چاپ متفاوت است، وقتی بازرسان به چاپخانهها مراجعه میکنند، دو نگاه در رابطه با کتاب چاپ شده وجود دارد، یکی اینکه آیا این کتاب از نظر محتوایی قابل چاپ است یا خیر، و دیگری مجوز چاپ کتاب، مورد نظر است. از این رو چاپخانههای باید یکسری استانداردهای دیگر را که در ابتدا عنوان کردم، رعایت کند.