کد خبر: 3532071
تاریخ انتشار : ۰۵ مهر ۱۳۹۵ - ۰۹:۲۶

فعالان بدون آگاهی و اعتقاد فضای مجازی پاسخ دهند: قیمت هر شهید چند؟

گروه فضای مجازی: شایعاتی مبنی بر اینکه شهدای مدافع حرم دریافتی‌های هنگفتی گرفته‌اند، در فضای مجازی پیچیده است. کاش پیش از آنکه این شایعات را منتشر کنیم، قدری به جای خالی عزیزمان حتی برای یک لحظه بیندیشیم.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، فضای مجازی، مجالی شده است تا بسیاری از افراد برای تخلیه عواطف، احساسات و کمبودها‌ی خود از آن منتفع شوند. فضایی که دروغ گفتن ایراد نیست و کسی برای ایجاد شایعه هیچ ترس و ابایی ندارد. برخی از ارزش‌هایی که در فضای حقیقی مورد توجه است، در فضای مجازی هم کاربران آن را یک ارزش می‌دانند. فرهنگ دفاع مقدس، رزمندگان، شهدا، جانبازان، اسیران، واژه‌هایی است که کاربران فضای مجازی آن را یک ارزش تلقی می‌کنند و در هر گروه و سطحی از جامعه باشند، با مشاهده این مطالب، احساسات‌شان برانگیخته می‌شود، اما متأسفانه گاهی اوقات برخی از سودجویان و سوءاستفاده‌گرانبه ایجاد شایعه و شبهه درباره شهدا می‌پردازند.

دوشنبه///شهدا را به فضای نوین نفروشیم/ شهدا را قربانی شایعات مجازی نکنیم

در ماه‌های اخیر اگر مروری بر محافل داشته باشیم متوجه می‌شویم که انگ دریافت پول‌های هنگفت به خانواده‌های شهدای مدافع حرم نقل جدیدی است که بسیاری بر آن پافشاری می کنند و برخی هم مبارزه برای اثبات نفی آن. تا جایی که خانواد‌ه‌های عزیز از دست داده با مشاهده این مطالب دلگیر می‌شوند و درصدد بازگویی واقعیت.

ارزش یک محبت پدرانه چقدر است؟

لیلا رجب، همسر شهید محمدتقی ارغوانی، یکی از همسران داغدیده‌ای است که متأسفانه پس از شهادت همسرش، به تنهایی پسرش را بزرگ می‌کند. پسرش حال نوجوانی است و سوم مهرماه بدون نگاه پدر راهی مدرسه شد.

همسر شهید ارغوانی درباره تهمت‌های ناروایی که برخی از کوته‌فکران می‌زنند، گفت: بسیاری می‌گویند که همسرم و شهدای مدافع حرم به خاطر پول راهی میدان جنگ شدند، ما اگر مبنا را بر این صحبت آنها بگذاریم، آیا واقعا ارزش یک دقیقه با پدر بودن و یک لحظه لذت نگاه همسر چقدر است و با پول می‌توان جبران کرد. چند درصد از افرادی که چنین تهمت‌هایی را می‌زنند، حاضرند که چنین پولی را دریافت کنند و همسران، پدران و یا برادران‌شان را راهی میدان جنگ کنند؟


دوشنبه///شهدا را به فضای نوین نفروشیم/ شهدا را قربانی شایعات مجازی نکنیم

وی بیان کرد: اگر در فضای مجازی هر روز شاهد چنین مطالب و تهمت‌هایی درباره خانواده شهدا هستیم، بهتر است که سکوت کنیم. نباید با این افراد برخورد کرد. پسرم بارها در همین شبکه‌های اجتماعی مشاهده کرده است که چنین تهمت‌هایی را منتشر می‌کنند و شایعات را انعکاس می‌دهند و حتی به من دل‌داری می‌دهد که مادر اشکالی ندارد، بگذار هرچه می‌خواهند بگویند.

رجب اظهار کرد: مراسم هفتم همسر شهیدم را نگرفته بودم که در آن مراسم گفتند که 180 میلیون تومان پول گرفتیم. همسرم یک نیروی داوطلب بود که با عشق و عقیده‌اش به میدان رفت. من زمانی که این جمله را شنیدم حتی پشت سرم را نگاه نکردم که بخواهم پاسخش را بدهم چراکه راه شهدا، اعتقادات و عقیده شهدا انقدر قابل احترام است که ارزش برخورد با مخالفان آنها را ندارد.


دوشنبه///شهدا را به فضای نوین نفروشیم/ شهدا را قربانی شایعات مجازی نکنیم

وی بیان کرد: پسرم گاهی می‌گوید که ای کاش پدرم کارتن خواب بود و من پدر داشتم و روی چشمم می‌گذاشتم. وقتی چنین جمله‌ای را می‌شنوم، ارزش پدر داشتن چقدر می‌ارزد؟ آیا با چندین هزار میلیارد می‌توان جای پدر را برای پسرم پر کنم؟

ضرورت تبیین زندگی شهدا قبل و پس از اعزام

سردار مهران طهماسبی، از فرماندهان دفاع مقدس درباره نشر شایعاتی مبنی بر دریافتی‌های هنگفتی به خانواده‌های شهدای مدافع حرم گفت: کار مخلصانه معمولا بدون سرو صداست و رزمندگان، شهدا، جانبازان، اسیران که مخلصانه کار انجام می‌دهند، چندان تمایل به بازگوکردن شرایط اعزام و سایر موضوعات ندارند. به همین دلیل فضای مجازی هم یک بستر بسیار وسیع ، پرقدرت و جذاب برای انتشار بسیاری از مصادیق است.

وی ادامه داد: قطعا خانواده‌های رزمندگان، جانبازان و شهدا هم تمایل چندانی ندارند که درباره موضوعایت مرتبط با دفاع مقدس یا مدافعان حرم صحبت کنند اما به نظرم می‌رسد برای روشن شدن اخبار عمومی و روشن شدن برخی از پاسخ سوالات و ابهامات و حتی شبهاتی که عمدا ایجاد می کنند، نیاز به این است که یک تلاش منسجم با برنامه و صادقانه درباره آن صورت بگیرد.

طهماسبی اظهار کرد: یکی از کارهایی که باید انجام داد، بازگو کردن وضعیت رزمندگان قبل و بعد از اعزام است. یعنی باید این موضوعات شرح داده شود که چه تغییری در زندگی‌شان صورت گرفته که آنها چنین تصمیمی را گرفته‌اند. تبیین این موضوعات سبب می‌شود تا پاسخگوی بسیاری از پرسش‌ها باشیم. شفاف‌سازی و شبعات رفع شود.

وی بیان کرد: در دیدار با یکی از خانواده شهدای مدافع حرم از مادر شهید شنیدم که می‌گفت که پسرم ماهیانه چهارمیلیون درآمد داشت و به دلیل نیاز مالی به میدان جنگ نرفت. او می‌گفت پسرم آگاهانه به میدان رفت و حتی پیش از رفتن در اعزام دوم از مادرش حلالیت طلبید. اگر خانواده‌های شهدا پس از شهادت عزیزان‌شان تحت پوشش بنیاد شهید و امور ایثارگران قرار می‌گیرند، امری طبیعی است، به هرحال بازماندگان نباید برای معیشت‌شان با مشکلاتی روبرو شوند.

گاهی موج‌افرینی منفی در فضای مجازی اثرات مخرب برجای می‌گذارد

رضا بافتی، جامعه‌شناس، با اشاره به ماهیت فضای مجازی اظهار کرد: فضای مجازی بستری شده است تا همه افراد عضو گروه‌های موردعلاقه‌شان شوند و اغلب کار خاص یا حرفه‌ای انجام نمی‌دهند و بیشتر وقت‌گذرانی است. بسیاری از شایعات از درون این موضوع سرچشمه می‌گیرد.
وی ادامه داد:
ما گاهی می‌توانیم با گفتن یه جمله ذهن یک نفر را مخدوش و ایحاد بحران کنیم و گاهی با گفتن یک جمله زندگی را نجات دهیم و آینده را بسازیم. برای مثال مباحثی همچون بلند شدن به پای افراد مسن در وسایل نقلیه عمومی و یا ترویج فرهنگ آشغال نریختن در خیابان، یک نوع موج‌آفرینی است و گاهی موج افرین منفی است. برخی افراد هم موج افرینی‌شان مثبت است و می‌توانند سازندگی ایجاد کنند.

دوشنبه///شهدا را به فضای نوین نفروشیم/ شهدا را قربانی شایعات مجازی نکنیم

آگاهی را به جامعه تزریق کنیم
این جامعه‌شناس تصریح کرد: ما باید
در برابر موج‌آفرینی منفی، موج‌آفرینی مثبت را تقویت کنیم، یعنی آگاهی را به جامعه تزریق کنیم، زیرا افراد معمولا تحت تسلط افکارشان هستند و گروهی هم تحت تأثیر رفتارهای جمعی قرار می‌گیرند. همچنین فضای مجازی فضای دو لبه‌ای است که می‌تواند مخرب و یا سازنده باشد. از طرفی دست دولت باز است و باید فعالیت‌هایی را تقویت کند تا کمتر شاهد شایعات فضای مجازی باشیم.
وی بیان کرد: بعضی از افراد وقتی به دنبال شایعه‌سازی هستند، در جستجوی فرصتی هستند تا زمینه و فضا را دریابند و ضربه نهایی را بزنند و اثری را به جا بگذارند، بنابراین ما باید مانع از چنین فرصت‌هایی برای فرصت‌طلبان باشیم.

دوشنبه///شهدا را به فضای نوین نفروشیم/ شهدا را قربانی شایعات مجازی نکنیم

وی بیان کرد: خوشبختانه مردم نسبت به شهدا و جانبازان خط قرمزهایی دارند و زمانی که عکس شهیدی را مشاهده می‌کنند، در هر جناح و گروهی که باشند، مطالب زیبایی را برای آن عکس منتشر می‌کنند. خوشبخانه موضوع شهدا و جانبازان به درستی برنامه‌ریزی و اطلاع رسانی شده است و مردم به شناخت خوبی رسیده‌اند. همه این موضوعات اتفاقات خوبی است. اگر گاها شاهد شایعاتی هستیم که درباره شهدا به ویژه شهدای مدافع حرم در فضای مجازی هستیم، تعدادشان اندک است و نباید این شایعات را برجسته کنیم.

فشارهای زندگی سبب دامن زدن افراد به شایعات می‌شود
این جامعه‌شناس تصریح کرد: برای مقابله با چنین شایعات فضای مجازی، آگاهی لازم است. همچنین نباید درباره چنین شایعاتی در گروه‌های مجازی بحث شود. بنظر می‌رسد سکوت یکی از راه‌های مقابله است چراکه تعداد این افرادی که به شایعه روی‌ آورده‌اند بسیار اندک است که در خفا و خلوت خودشان به چنین شایعاتی دامن می‌زنند.

وی بیان کرد: افرادی که در فضای مجازی شایعاتی درباره شهدا می‌پردازند، از آن دسته افرادی هستند که از بخش‌های مختلف زندگی تحت فشار هستند و به نوعی سعی دارند با چنین شایعاتی، خود را به نوعی تخلیه کنند. مقابله با این افراد، مقابله جدی و واقعی نیست و نباید این گروه قلیل را جدی گرفت.

ارزش شهدا را در فضای مجازی پایمال نکنیم
با آغاز شروع زندگی اجتماعی بشر، شایعات هم به وجود آمد. همیشه افراد بیماری هستند که برای تخلیه درونی خود دست به دامن شایعات می‌شوند. برخی از موضوعات همچون شهدا و تهمت‌های وارده به آنها بی‌انصافی‌هایی است که برخی از سودجویان در فضای مجازی به آن دامن می‌زنند و شایعاتی را ایجاد می‌کنند. ای کاش پیش از آنکه به این شایعات دامن بزنیم، با خود به این سوال بیندیشیم که آیا خودمان حاضر هستیم هزاران میلیارد دریافت کنیم و همسر، برادر و فرزندمان را راهی میادین جنگ کنیم. میادینی که بدون بازگشت هستند.
همچنین دولت هم در این راستا می‌تواند مسئولیتی برعهده داشته باشد یعنی به آگاهی و اطلاع‌رسانی بپردازد. رسانه‌ها باید وارد عمل شوند و از زندگی شهدا مصاحبه‌هایی را تهیه و منتشر کنند تا مردم بدانند که شهدا برای اعتقادات و ایمان‌شان قدم در جبهه‌های جنگ گذاشتند.
 کمی به این موضوع بیندیشیم که شهدا را به راحتی ارزش‌شان را در فضای مجازی پایمال نکنیم.

captcha