کد خبر: 3551641
تاریخ انتشار : ۱۶ آذر ۱۳۹۵ - ۱۴:۴۴
علی لاریجانی در نشست خبری:

اقدام آمریکا در تمدید تحریم‌های ایران نوعی مکاری است/ سخت‌شدن مسیر پیگیری آرمان فلسطین

گروه سیاسی: رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه اقدام آمریکا در تمدید تحریم ایران نوعی مکاری است، گفت: برجام یک توافق بین‌المللی است و در شورای امنیت سازمان ملل تصویب شده و نمی‌توان آن را به هم زد؛ چرا که دیگران مدعی هستند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی امروز، سه‌شنبه، 16 آذرماه، در نشستی با حضور نمایندگان رسانه‌های داخلی و خارجی به سؤالات خبرنگاران در رابطه مسائل داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی پاسخ داد.
رئیس قوه مقننه در ابتدای این نشست خبری با گرامیداشت یاد شهید آیت‌الله مدرس و روز مجلس و نیز تبریک فرارسیدن روز دانشجو اظهار کرد: آیت‌الله مدرس شخصیت تأثیرگذاری در تاریخ ایران داشت و حرکت دانشجویان در 16 آذر نیز روز مهمی در تحولات دانشگاهی و حرکت مبارزاتی محسوب می‌شود.
وی افزود: آیت‌الله مدرس شاخصی برای مجلس در نظر گرفته شد که سلیقه نیکویی بود که در کشور جا افتاد؛ ایستادگی شهید مدرس در آن دوره تحولات بنیادین در سرنوشت کشور ایجاد کرد و اصرار داشت نظامی با تفکر پارلمانی پایه‌گذاری شود و به احتمال قوی در طراحی نظام جمهوری اسلامی این طرز تفکر استفاده شده است.
لاریجانی 16 آذر را نیز آغازی بر بیداری، بصیرت و از خودگذشتگی جامعه دانشجویی و دانشگاهی عنوان کرد و گفت: فریادهای دانشجویان در دانشگاه شروعی برای مبارزه‌ها بود که بعدها کامل شد و گسترش پیدا کرد و در شرایط بحرانی قبل از پیروزی انقلاب اسلامی دانشجویان و دانشگاهیان نقش مؤثری داشتند و اموز نیز در فراهم کردن زمینه‌های رشد فکری نقش ممتازی دارند که باید از این نقش صیانت شود.
رئیس قوه مقننه در ادامه در پاسخ به سؤال خبرنگاری در رابطه با بررسی لایحه برنامه ششم توسعه و ارتباط آن با لایحه بودجه سال 1396 گفت: تلاش این است که برنامه ششم در روزهای آینده وارد صحن شود و راجع به آن تصمیم‌گیری شود؛ به کمیسیون تلفیق برنامه ششم گفته‌ام که تا پایان این هفته کار بررسی لایحه را به نتیجه برساند تا بتوانیم از هفته آینده در صحن علنی به بررسی آن بپردازیم.
لاریجانی افزود: از سوی دیگر تا لایحه بودجه 96 از سوی نمایندگان، کمیسیون‌های تخصصی و کمیسیون تلفیق بررسی شود، برنامه ششم تصویب خواهد شد و بودجه سال آینده بر اساس آن تصویب می‌شود؛ البته سیاست‌های کلی برنامه ششم ابلاغ شده و می‌تواند در رابطه با بررسی بودجه 96 لحاظ شود.
وضعیت اقتصادی کشور و ضرورت اقدامات جدی دولت و مجلس برای حل معضلات اقتصادی کشور موضوع سؤال خبرنگار دیگری بود که رئیس مجلس شورای اسلامی در این رابطه اظهار کرد: در این رابطه توجه به سیاست‌های اقتصادی مقاومتی امر مهمی است که بر دو پایه رونق تولید و سرعت بخشیدن به صادرات و تسهیل آن استوار است.
وی افزود: در این رابطه مصوبات مهمی از سوی مجلس از جمله قانون رفع موانع تولید به تصویب رسید که دست‌اندازها را در این زمینه کاهش می‌دهد؛ از سوی دیگر پس از توافق برجام گفت‌وگوهایی در رابطه با افزایش سرمایه‌گذاری در حوزه‌های مختلف صورت گرفته که همچنان ادامه دارد؛ البته سرعت کار باید بیشتر باشد و در این زمینه دولت می‌تواند با سامان‌دهی امور این امور را محقق کند.
منتخب مردم قم در مجلس شورای اسلامی در رابطه با تعامل بین مجلس، قوه قضائیه و دولت و گفت‌وگوهایی که با رئیس قوه قضائیه داشته است، اظهار کرد: به نظر می‌رسد روابط بین قوا به این تندی که منعکس می‌شود، نیست و فضا را تا این حد تیره و تار نمی‌بینم؛ مخصوصاً در شرایطی که مصافی در صحنه بین‌المللی وجود دارد و با معضلات مختلفی در داخل روبرو هستیم، ذهن همه را مشغول کرده است.
لاریجانی با بیان اینکه اینگونه درگیری‌ها در اولویت کشور نیست، گفت: توصیه این است که مسئولان رسیدگی به وضعیت کشور را به عنوان اولویت خود قرار دهند و رفع تضادهای فردی را جزو سیاست‌ها قرار دهیم و کارهای اساسی را به عنوان محور اساسی تعیین کنیم.
اولین موضوع بین‌المللی مطرح شده در نشست خبری رئیس مجلس شکل‌گیری دولت جدید در یمن و موضوع جمهوری اسلامی در این رابطه بود که لاریجانی اظهار کرد: دولت جدید یمن تنها مربوط به حوثی‌ها نیست بلکه احزاب دیگری در آن نقش جدی دارند و به نظر می‌رسد از یک مشروعیت مردمی برخوردارند؛ به اضافه اینکه منصور هادی به دلیل حمایت از بمباران‌های آل سعود پایگاه مردمی خود را از ضایع کرده است، بنابراین ما به رأی مردم در این زمینه اعتماد داریم.
وی با بیان اینکه مسئله یمن با دولت جدید حل نمی‌شود، گفت: اوضاع یمن با اقدامات گستاخانه، غیر منطقی و غیر قانونی سعودی‌ها بهم ریخته و مشکلات زیادی را ایجاد کرده است و این اوضاع بخشی از بهم ریختگی منطقه محسوب می‌شود بنابراین این بحران به سادگی حل نمی‌شود اما گامی در ایجاد آرامش خواهد بود.
موضوع تمدید تحریم‌های ایران از سوی مجلس نمایندگان و سنای آمریکا موضوع سؤالات بسیاری از خبرنگاران داخلی و خارجی بود که علی لاریجانی در پاسخ به یکی از این سؤالات گفت: در این رابطه شورای نظارت بر اجرای برجام تصمیم‌گیری خواهد کرد البته در مصوبه مجلس در خصوص الزام دولت به اقدام متقابل حالت‌های گوناگونی که می‌توانست رخ دهد، فکر شده بود و اینکه چگونه باید عمل شود نیز مشخص است بنابراین خلأ تقنینی در این زمینه نداریم و از جهت اجرایی نیز باید تصمیم‌گیری شود که چگونه و در چه زمانی واکنش نشان دهیم.
لاریجانی در رابطه با تمدید تحریم‌ها از سوی آمریکا گفت: این اقدام نوعی مکاری بود؛ آنها می‌خواهند چکشی بالای سر ایران نگه دارند تا در صورت لزوم از آن استفاده کنند که ما هم می‌توانیم متقابلاً چکشی داشته باشیم که در این رابطه باید فکر شود.
وی در مورد سخنان رهبر معظم انقلاب مبنی بر عجله‌ای که در رابطه با توافق در برجام صورت گرفت، اظهار کرد: در طول مسیر مذاکرات زمان لازم گذاشته نشد؛ مذاکره کنندگان مجبور بودند در هر نشستی که برگزار می‌شود یک گام به جلو بردارند که در مواقعی به بن‌بست می‌رسیدند که بعدها در شورای هسته‌ای بحث می‌شد لذا مذاکرات وقت می‌گرفت اما در کل اگر در مذاکرات سامان‌دهی عمیق‌تری می‌شد و می‌توانست ساز و کارهای دقیق‌تری تعیین کرد، شفاف‌تر عمل می‌شد.
لاریجانی با بیان اینکه این توافق نیاز به چهار ـ پنج سال داشت، گفت: البته تلاش مسئولان بر این بود که زودتر به نتیجه برسند تا شرایط تغییر کند با این حال به دلیل زمان کمی که مذاکرات داشت باعث شد که تفسیرهای مختلفی از برجام صورت گیرد.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه چند بند از تحریم‌های جدید آمریکا در تضاد با برجام بوده و این نقض محسوب می‌شود، گفت: در همان زمان موضوع تمدید تحریم‌ها مطرح بود که هر یک از طرف‌های مذاکره تفسیری از این موضوع داشت؛ به خاطر دارم که آقای ظریف از قول وزیر امور خارجه آمریکا می‌گفت که آقای کری حق را به ایران داده بود.
وی افزود: راهکارهای مقابله با نقض برجام در خود برجام آمده است و می‌توان اعتراض کرد و آن را مورد پیگیری قرار داد اما حرکت آمریکایی‌ها به نظر می‌رسد یک اقدام ایذایی است چرا که حرف‌هایی در رابطه با مسائل مختلف مطرح شده و به نظر می‌رسد آنها می‌خواهند در سایر شئون نیز هرچه آنها می‌خواهند ایران بپذیرد که این دیگر گستاخی است.
لاریجانی در مورد آینده روابط ایران با 1+5 پس از نقش برجام از سوی آمریکا گفت: این مسئله بستگی به رفتارهای ما دارد و باید با دقت در این زمینه تصمیم‌گیری شود؛ با این حال در این زمینه چین مواضع شفافی دارد و روسیه نیز با ما همفکر است؛ با بقیه اعضا نیز مذاکراتی خواهیم داشت.
وی با تأکید بر اینکه توافق برجام توافق بین ایران و آمریکا نبود، اظهار کرد: برجام یک توافق بین‌المللی است و در شورای امنیت سازمان ملل تصویب شده است و نمی‌توان آن را به هم زد چرا که دیگران مدعی هستند.
رئیس مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از این نشست خبری در رابطه با وضعیت رسیدگی به پرونده‌های حقوق‌های نجومی گفت: در این رابطه کار طاقت‌فرسایی در دیوان عالی محاسبات انجام شد که بر اساس آن وضعیت حقوقی مدیران کل کشور در دستگاه‌های مختلف مورد بررسی قرار گرفت.
وی گفت: طبق گزارش دیوان عالی محاسبات کمتر از 400 نفر از مدیران حقوق‌های نامتعارف داشتند که بخشی از آنها ظاهراً به صورت قانونی این حقوق‌ها را دریافت کرده بودند که برگرداندند و تعداد اندکی نیز تخلف کرده بودند که پرونده آنها در دستگاه قضایی در حال پیگیری است.
خبرنگار دیگری در رابطه با انتخابات آمریکا و پیروزی ترامپ و آینده ارتباط ایران و آمریکا سؤالی مطرح کرد که رئیس مجلس شورای اسلامی در این رابطه اظهار کرد: نمی‌توان پیش از روی کارآمدن رئیس‌جمهور جدید اظهار نظر دقیقی در این رابطه کرد؛ رئیس‌جمهور جدید آمریکا نظرات متفاوتی در رابطه با مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی داشته که در برخی از آنها نسبت به تیم فعلی عاقلانه به نظر می‌رسد.
لاریجانی با اشاره به موضوع ترامپ در رابطه با داعش افزود: وی در مورد مبارزه با داعش سخنان روشنی مطرح کرده که اگر بتواند آنها را محقق کند یک پله عقلش جلوتر از دیگران کار کرده است البته نمی‌توان قضاوت کرد که او خواهد توانست این اقدام را انجام دهد یا نه.
منتخب مردم قم در مجلس در پاسخ به سؤال خبرنگاری در رابطه با انتفاضه فلسطین و عدم واکنش مناسب از سوی کشورهای عربی و اسلامی در این رابطه گفت: رژیم صهیونیستی بیشترین استفاده را از شرایط بهم ریخته منطقه می‌برد و متأسفانه برخی کشورهای منطقه در این مسیر فعال هستند و قدری شرایط را برای پیگیری آرمان فلسطین سخت کرده است و کشورها در این زمینه تعلل دارند اما در کنفرانس‌های مختلفی مانند کنفرانس وحدت می‌توان این موضوع مهم را مورد توجه قرار داد.
وی با بیان اینکه برخی کشورهای اسلامی در حال رسیدن به این مسئله هستند که شرایط منطقه به ضرر ملل مسلمان است، گفت: ایران همواره از آرمان فلسطین حمایت کرده و تلاش می‌کند دیگیران را نیز با خود همراه کند تا به فهم بهتری در این زمینه برسند.
لاریجانی در پاسخ به سؤال خبرنگاری در رابطه با تفاوت برخوردها با دولت‌ها و مجلس‌های مختلف به ویژه برخورد با برخی نمایندگان گفت: تصور نمی‌کنم در دوره جدید به اندازه من کسی لنگه کفش و مهر خورده باشد!
رئیس مجلس افزود: امروز شرایط آرام‌تری نسبت به گذشته داریم و نباید برخی موارد را تبدیل به تئوری کلی کنیم؛ البته در یک مورد اقدام درستی صورت نگرفت و می‌توانست راه معقول‌تری را پیش برد اما به هر حال کار اجرایی این مسائل را دارد.
وی با بیان اینکه نباید با فسادهای اقتصادی برخوردهای سیاسی کرد، گفت: اینکه یک مورد تخلف هم صورت گیرد، امر مهمی است که باید رسیدگی شود اما نباید ذیل آن اهداف دیگری را دنبال کرد؛ لازم است مفاسد اقتصادی خارج از دسته‌بندی‌های سیاسی، دلسوزانه و طبیبانه پیگیری شود و بیرق گرفتن ذیل فسادهای اقتصادی دردی را دوا نمی‌کند.
لاریجانی با اشاره به اوضاع کنونی سوریه و تأکید ایران بر راه حل سیاسی برای حل مشکلات این کشور گفت: ما از ابتدا معتقد به حل مشکلات سوریه با راه حل سیاسی بودیم منتها برخی این را نمی‌پذیرفتند و تصور می‌کردند اگر کمک نظامی کنند می‌توانند به نتیجه برسند.
وی ضمن ابراز تحیر از ورود برخی کشورها به مناقشه سوریه گفت: مشخص نیست که آشفتگی در سوریه و منطقه چه ثمری برای آنها دارد؛ آیا از جایی مأموریت دارند و یا خود به دنبال آشفته کردن اوضاع منطقه هستند.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: همچنان معتقدیم مشکلات سوریه با گفت‌وگوهای سیاسی حل می‌شود و مجال چنین گفت‌وگوهایی وجود دارد؛ باید کمک کنیم که افکار به این بلوغ برسند و مذاکرات را برای رفع مشکلات سوریه از سر بگیرند.
خودمختاری کردستان عراق موضوع سؤال خبرنگاری دیگری بود که لاریجانی در این مورد گفت: این مسئله موضوعی است که مردم عراق باید در مورد آن تصمیم بگیرند و با توجه به شرایط منطقه به نظر می‌رسد که تصمیم درستی خواهند گرفت؛ از نظر ما باید تمامیت ارضی عراق حفظ شود و کشورهایی که به دنبال این موضوع هستند باید بدانند که این مسئله در آینده برای آنها تزاحم خواهد داشت.
captcha