وی گفت: بسطامی صرفنظر از ذوق و قریحه و استعداد ذاتی که در زمینه پرداختن به موسیقی و بهویژه آواز از خود نشان داد و در محضر اساتید نامآشنای موسیقی آن را پرورش و بروز داد، به لحاظ تبار نیز متعلق به خانوادهای بود که اغلب آنها در حوزه موسیقی فاخر و سنتی ایرانی فعال بودند و از دیرباز انجمن شعر و موسیقی دایر و آن را اداره میکردند.
مهدوی تصریح کرد: از جمله ویژگیهای مرحوم بسطامی دانگ بالای صدایی او بود که با وجود صدای پرطنین مردانه، دلنشین بود. تحریرهای او در ادای برخی واژگان که صدایش را در مقاطعی از اجرای تصانیف ناگهان به زیر میکشید، زبانزد و منحصر بفرد بود که تصور میکنم علاوه بر تمرین و ممارست فراوان وی در تربیت صدا، نشان از یک قدرت و موهبت الهی دارد که خداوند در حنجره و تارهای صوتی او به ودیعه گذاشته بود.
وی با اشاره به اینکه تمام آثار موسیقی سنتی ایرانی حاوی مفاهیم دینی، ارزشی و ارشادی هستند گفت: دلیل این امر آن است که آثار موسیقی و آوازی ایرانی مبتنی بر اشعار شعرای نامور متقدم و متأخر ایرانی هستند و لذا محتوای چنین آثاری از هجویات و عبارات پوچ و بیمعنی مصون است؛ مصداق چنین امری را میتوان در تمامی آثار به یادگار مانده از مرحوم بسطامی جستجو کرد که محتوای پرمغز و غنی با صدایی دلنشین ممزوج شده است.
عضو شورای سیاستگذاری جشنواره بینالمللی موسیقی «پیامبر مهربانی» در ادامه با اشاره به سخنان آیتالله اراکی، دبیرکل مجمع تقریب مذاهب اسلامی در آئین اختتامیه دومین دوره این جشنواره مبنی بر لزوم دستیابی به مصادیق موسیقی پاک و نشر و ترویج آن در جامعه اسلامی گفت: به نظر من نمونههای به یادگار مانده از آثاری که با صدای مرحوم بسطامی به ثبت و ضبط رسیده است از جمله این مصادیق است که باید بیشتر بر روی آنها سرمایهگذاری کرد و با تکیه بر این تجارب ارزشمند به فکر تربیت نسلی نو و جایگزین برای این جریان افتاد.
در ادامه میتوانید تصنیف معروف «گل پونهها» با
صدای مرحوم ایرج بسطامی را اینجا بشنوید.
امیرسجاد دبیریان