به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نمایشگاه کاریکاتور و پوستر «مرگ بر آمریکا» این روزها در گالری ابوالفضل عالی حوزه هنری برپاست. در این نمایشگاه نزدیک به 40 اثر از کشورهای مختلف جهان به نمایش درآمده است که بهنوعی به نقش استعمارگری آمریکا در جهان توجه دارد. موضوع و محور اصلی این نمایشگاه حماسه 9 دی است، اما نگاه به این موضوع در قالب هنری مد نظر قرار گرفته و به نوعی موضوع به شکل ریشهای مد نظر قرار می گیرد.

درباره استقبال از این نمایشگاه حرف خاصی نمیتوان زد، جز اینکه این رویداد نیز همانند بسیاری از نمایشگاههای هنری به صورت مهجورانه برگزار میشود، چون پیرامون آن تبلیغات بسیار ناچیز و اندک است. برای همین هم معمولاً مردم عادی از برگزاری آن مطلع نیستند. این اتفاق برای نمایشگاههایی مانند «مرگ بر آمریکا» روی داده و شاهد هستیم که نمایشگاه در اکثر ساعت خالی از تماشاگر است.

کیفیت کارهای به نمایش درآمده در نمایشگاه هم بسیار متفاوت است؛ در برخی کارها، برداشتی حرفهای از هنر را شاهد هستیم و در برخی کارها هم برداشتها کاملاً شعاری و رو است. این مسئله نشان میدهد که هنرمندان از سطوح مختلف در این نمایشگاه شرکت کردهاند و هیئت انتخاب تلاشی برای نمایش آثار در یک سطح مشخص نداشته است.
برای ارزیابی صحیح از نمایشگاه با سه نفر از بازدیدکنندگان گفتوگویی انجام دادیم که در ادامه با آن همراه میشویم.

اکرم محمدی، خبرنگار روزنامه خراسان درباره برداشت شخصی خود از این نمایشگاه چنین گفت: آنچه در این نمایشگاه دیدم چیز جالب توجهی نیست که بخواهم درباره آن حرف بزنم، زیرا استنباط من از این نمایشگاه این است که کاری سفارشی انجام شده و آثار نیز به هیچ وجه با موضوعی که نمایشگاه برای آن برگزار شده، ارتباطی ندارد.

وی افزود: البته دو کار را از میان تمام کارهای حاضر در نمایشگاه پسندیدم. در یکی از این دو اثر، برداشت جدیدی از شخصیت دونالد ترامپ انجام شده بود، چون در این کاریکاتور سر ترامپ با کمی تغییر به هیتلر تشبیه شده بود. این رویکرد در اثر مورد نظر با زبانی کاریکاتور به شکلی زیبا انجام شده بوده که من آن را بسیار پسندیدم. نکته دیگری که در این کار مرا به سمت خود جذب کرد، سادگی بود که در کار لحاظ شده و همین عامل به نوعی بر باورپذیر کردن اثر افزوده است.

این روزنامهنگار در پایان گفت: کشور ما در حوزه کاریکاتور، چهرهای شناخته شده در جهان است، برای همین نمایشگاهی که با این محوریت در کشورمان برگزار میشود هم باید استانداردهای لازم را داشته باشد؛ از این رو به حوزه هنری به عنوان بانی هنرهای ارزشی در کشورمان توصیه میکنم اگر میخواهد در حوزه کاریکاتور نمایشگاهی برگزار کند، حتما آن رویداد به لحاظ کیفی از استانداردهای لازم هم سود برده باشد.

مریم نظری، خبرنگار روزنامه اطلاعات نیز در این گزارش چنین اظهار نظر کرد: من در این نمایشگاه چیز جدیدی ندیدم، چون مشابه چنین کارهایی را قبلا در نمایشگاههای دیگر نیز دیده بودم، البته برایم قابل درک است که حوزه هنری باید متناسب با رویدادهایی که در طول سال وجود دارد، نمایشگاههایی برگزار کند اما توقع میرود وقتی عنوان بینالمللی برای این جشنواره انتخاب میشود، شاهد کیفیت بسیار بالای از کارهای به نمایش در آمده، باشیم.

وی تاکید کرد: موضوع دیگری که باید به روی آن تاکید ویژه داشته باشم، این است که نمایشگاه عنوان 9 دی را دارد، اما بیش از 90 درصد کارها به هیچوجه این معنا را در ذهن متبلور نمیکند، زیرا اگر عنوان میشود این نمایشگاه با محوریت جنایات آمریکا و محکومیت صهیونیست برگزار شده، بسیار قابل قبولتر بود تا اینکه بخواهیم، عنوان 9 دی را برای آن انتخاب کنم، البته به صورت غیرمستقیم میتوان تمام موضوعات را به هم ربط داد، اما این شکل از کار بسیار پراکندهگویی است.

محمد کاظم رحمانزاده، دیگر بازدیدکننده این رویداد درباره این نمایشگاه گفت: من بهشخصه این نمایشگاه را پسندیدم، چون کارهایی که در آن به نمایش درآمده بیش از آنکه به صورت مستقیم به موضوعات توجه داشته باشد، سعی دارد نگاهی ریشهای به اتفاقات داشته باشد؛ برای مثال وقتی درباره 9 دی سخن میگویم باید بدانیم چرا این حماسه روی داده و بهنوعی چه کشورهایی باعث شدند فتنه 88 روی دهد تا در ادامه حماسه 9 دی در محکومیت فتنه، رخ دهد.

وی افزود: در نمایشگاههایی که با محوریت رویدادهای معاصر برگزار میشود باید حساسیتها بسیار بالا باشد، چون اندکی سادهانگاری، باعث میشود کار در ورطه شعار گرفتار آید. این مسئله بهخوبی مد نظر مسئولان حوزه هنر قرار گرفته، به همین دلیل کارهایی که در گالری ابوالفضل عالی به نمایش درآمده از کیفیت بسیار خوبی بهره بردهاند.

در انتهای این نمایشگاه، مسئول نگارخانه ابوالفضل عالی هم درباره این رویداد هنری اینگونه اظهار نظر کرد: این نمایشگاه به مناسب سالروز حماسه 9 دی برگزار میشود و از کشورهایی چون کره شمالی، کره جنوبی، افغانستان، پاکستان، هندوستان، فرانسه، پرتغال، نروز، مکزیک، برزیل، آرژانتین، کوبا اثر برای جشنواره ارسال شده است.

وی در انتها اعلام کرد: افتتاحیه این نمایشگاه روز پنجشنبه 9 دی بود و تا سیام دی هم نیز دایر خواهد ماند. علاقهمندان میتواند از ساعت 9 الی 21 برای بازید از این نمایشگاه به گالری ابوالفضل عالی حوزه هنری مراجعه کنند.