به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نشست خبری سیو پنجمین جشنواره بینالمللی فیلم فجر با حضور محمد حیدری، دبیر جشنواره و مسعود نجفی، مدیر روابط عمومی جشنواره امروز پنجم بهمنماه در هتل اسپیناس تهران برگزار شد. در ابتدای این جلسه نجفی از حاضران درخواست کرد تا به احترام شهدای آتشنشان، جلسه با ذکر صلوات و فاتحه آغاز شود.
وی در ابتدای سخنانش تاکید کرد: بعد از انتخاب 33 فیلم در بخش مسابقه توسط هیئت انتخاب جشنواره، رسما کار این رویداد سینمایی آغاز شد. امسال افتتاحیه 9 بهمن در برج میلاد با معرفی برگزیدگان اقلام تبلیغاتی سینمای ایران و برپایی چهار بزرگداشت همراه خواهد بود. برج میلاد میزبان رسانههای گروهی خواهد بود و پردیس ملت نیز به عنوان کاخ مردمی جشنواره فعالیت خواهد کرد. همچنین در جشنواره فیلم فجر امسال در 30 استان برگزار خواهد شد.
بعد از سخنان نجفی، دبیر جشنواره هم سخنان خود را با ادای احترام به شهدای آتشنشان آغاز کرد و گفت: طی جلسات و گفتوگوهای متفاوت درباره جشنواره و فراخوان آن، همچنین با توجه به شرایط سینما مقرر شد یک بخش را به عنوان چشمانداز داشته باشیم. در جشنواره این دوره فیلم اولیها حضور پر رنگی داشتند، البته بسیاری از فیلم اولیها نگران بودند، شاید تعداد کمتری را انتخاب کنیم، اما امسال 17 فیلم اول و دوم را به نمایش خواهیم گذاشت. درضمن امسال 85 فیلم هنر و تجربه مورد بررسی قرار گرفت و فیلمهای نهایی به هیئت انتخاب داده شد و فیلمهای منتخب ماحصل فیلمهای اول چشمانداز و هنر و تجربه و سینمای حرفهای است.
حیدری درباره مشکلات ثبت نام در سایت جشنواره اینگونه اطلاع رسانی کرد: با مشکلاتی که برای سامانه بوجود آمد مجدداً عذرخواهی میکنم. ما میخواستیم در این دوره، جشنواره فیلم فجر آورده جدیدی داشته باشد و جلسات متعددی همراه با شورای عالی تهیهکنندگان و مدیرعامل خانه سینما برگزار شد، اما متاسفانه در روز اول با مشکل مواجه شدیم. سرعت کند بود و 15 هزار نفری که ثبت نام کردند با پیامکی که به آنها ارسال شده برای تهیه بلیت به پردیس ملت میروند.

حیدری درباره ارائه گزارش مالی جشنواره بر اساس وعده رئیس سازمان سینمایی درباره گزارش مالی چنین اطلاع رسانی کرد: همواره طی سالهای گذشته این بحث وجود داشته که برپایی جشنواره چقدر هزینه دارد، همانطور که آقای ایوبی اشاره کرده و این وعده را مطرح کرده است، حتماً این اتفاق میافتد. ما آمادگی داریم هزینههای برپایی جشنواره سیوچهارم و حامی مالی را اعلام کنیم. خوب است شفافسازی شود تا همگان در جریان امور قرار گیرند.
وی درباره چرایی حذف فیلم «کاناپه» هم، تصریح کرد: این فیلم در توان تصمیمگیری ما در جشنواره نبود و قرار است شورای پروانه نمایش درباره آن تصمیم بگیرند. دوست نداریم برای عیاری مشکلی پیش آید و امیدواریم در نمایش عمومی شاهد موفقیت این فیلم باشیم. نکته بعدی من درخصوص استفاده از هنرمندان در برگزاری جشنواره است. امسال هم شاهد این هنرمندان خواهیم بود. بهروز غریبپور، مدیر سینمای رسانههای گروهی (برج میلاد) و مجید مظفری (مدیر کاخ مردمی- پردیس ملت) در خدمتشان خواهیم بود و من از این دو هنرمند تشکر میکنم که این مسئولیت را پذیرفتند.

وی با بیان اینکه جشنواره ساختار ندارد، تصریح کرد: این رویداد سینمایی، ساختار ثابتی ندارد و به همین دلیل هر سال شاهد تغییراتی در آن خواهیم بود، اما این جشنواره نیاز به دبیرخانه دائمی دارد. امیدوارم با پیگیری اهالی سینما و خانه سینما بتوانیم در سالهای آتی برنامه پنج سالهای برای جشنواره داشته باشیم. نکته دیگر اینکه، جشنواره فجر رویدادی است که دولت با چارچوب و مقررات حاکم بر آن برگزارش میکند. امسال فیلمها با توجه به موضوع و کیفیت و محتوا انتخاب شدند. قطعا ما تابع قوانین و مقرراتی هستیم که در وزارت ارشاد و جمهوری اسلامی ایران وجود دارد. در همین راستا به طور قاطع میگویم هیئت انتخاب در چارچوب سازمان سینمایی فیلمها را انتخاب کردند. در ضمن امسال هم هیچ سازمان و ارگانی در انتخاب آثار دخیل نبوده و هیئت انتخاب و دبیر پاسخگوی تک تک فیلمهای انتخاب شده خواهد بود.
حیدری در پاسخ به این سوال خبرنگار ایکنا مبنی بر اینکه چرا فیلمی نظیر «امپراطور جهنم» که در آن به بحث شکلگیری داعش اشاره میشود از بخش سودای سیمرغ حدف شد؟ تصریح کرد: این فیلم به کارگردانی پرویز شیخ طادی انتخاب شد و تلاش کردیم تا در بخش چشمانداز سینمای ایران دیده شود و هر 44 فیلم از شرایط یکسان برخوردار بودند. تهیهکننده این فیلم نپذیرفت که این فیلم در بخش چشمانداز باشد و هیئت انتخاب نپذیرفت تا این فیلم در بخش مسابقه حضور داشته باشد، البته درست بود اجازه میدادند تا مردم این فیلم را ببینند. همه تلاشمان را کردیم با توجه به اهمیت این موضوع که مربوط به داعش بود این فیلم را مردم ببینند که تهیهکننده اجازه نداد. البته باید این نکته را هم تصریح کنم، هیئت انتخاب نسخه کامل فیلم را ندیدند چون زمانی که فیلم به هیئت انتخاب ارائه شد، کامل نبود.
دبیر جشنواره فیلم فجر در بخش دیگری از این مراسم تصریح کرد: بنیاد سینمایی فارابی، نوستالژی همه ما در برگزاری جشنواره است. پوستری که به یاد زنده یاد علی حاتمی رونمایی شد و ما خواستیم مدیون بودن سینمای ایران به علی حاتمی را نشان دهیم. بسیاری از سازمانها و ارگانها هستند که در برگزاری موثر هستند و در پوستری که به همه جا ارائه میشود، لوگوی آنها ثبت خواهد شد. هیچگاه نمیتوان فارابی را نادیده گرفت و من از علیرضا تابش، مدیرعامل محترم و همه زحمتکشان بنیاد سینمایی فارابی قدردانی میکنم.
وی در خصوص بیانیه انجمن منتقدان هم اظهار کرد: با شورای مرکزی انجمن منتقدان جلساتی داشتیم و آنها 5 نفر را معرفی کردند. باید توجه داشته باشیم که جشنواره سیاستهای خودش را دارد و در انتخاب داوران تنها دبیر جشنواره تصمیم نمیگیرد. قضاوت و داوری کار سختی است و به همین دلیل تشکر میکنم از داورانی که پذیرفتند تا فیلمهای امسال را قضاوت کنند. انجمن منتقدان 5 نفر را به ما معرفی کردند تا یکی از آنها در داوری حضور داشته باشند.
حیدری تصریح کرد: نکته دیگر اینکه در برج میلاد که برای اهالی رسانه و صاحبان آثار است، فرش قرمز نخواهیم داشت.
در تمامی آیینها به
احترام آن جایگاه، با لباس رسمی حضور پیدا میکنند. خواهشم از
هنرمندان این است که در مراسمهای جشنواره با لباس رسمی حضور پیدا کنند.
همچنین باید اعلام کنم جشنواره از 10 بهمن در برج میلاد و پردیس ملت آغاز خواهد شد و در سینماهای دیگر از 11 بهمن ماه شروع خواهد شد.

حیدری به توضیح فوق اضافه کرد: طبق مقررات جشنواره در مرحله اول 28 فیلم انتخاب شدند. ساختار جشنواره باید تغییر کند، زیرا هر سال تقاضاها بیشتر میشود. سال گذشته 22 فیلم در جشنواره شرکت داشت و امسال در فراخوان اعلام کردیم با توجه به حضور زیاد فیلمها مجموعه 28 فیلم در مرحله اول و در مرحله بعدی انتخاب شود. نظر هیئت انتخاب این بود که 5 فیلم دیگر هم اضافه شود.
وی درباره صحبتهای عماد افروغ در برنامه 35 و نام بردن از نام دو فیلم که پذیرفته شده نیز اینگونه توضیح داد: در صحبتهای افروغ، اشارهای به پذیرفته شدن آن دو فیلم در بخش مسابقه و چشمانداز نشد. فیلمها بر اساس آرای هیئت انتخاب به بخش مسابقه راه یافتند و دو فیلم رحمانی و آناهید اباد به بخش چشم انداز راه یافتند و ما این نکته را مطرح کردیم اما خودشان نپذیرفتند. من مطمئن هستم بر اساس آن چیزی که اعلام کردیم، هیچ دخالتی در انتخاب آثار وجود نداشته است.
دبیر جشنواره فیلم فجر در پاسخ سوالی دیگر از خبرگزاری ایکنا مبنی بر اینکه در اکثر جشنوارههایی که در سالهای اخیر برگزار شد، موضوعات تلخ محور اصلی تولیدات است و این رویکرد بر خلاف ادعای مدیران جشنواره و سینماست، گفت: سبد سینمایی کشور در جشنواره قرار میگیرد که در این سبد ژانرهای مختلفی داریم و باید آن را با سلایق مختلفی وفق دهیم. باید بر اساس واقعیتهای موجود فیلمها را انتخاب کنیم. بحث امنیت ملی، اجتماعی و جوانان، بحثی حساس است و نمیتوان آن را نادیده گرفت. در سینما این موارد به دلیل حضور دوربین گستردهتر است. این همه سلیقه و نیاز وجود دارد و ما باید آنها را انتخاب کنیم. فیلمهای امسال نسبت به سال گذشته تنوع بیشتری دارد زیرا تعداد فیلمها بیشتر است.

وی درباره ترکیب هیئت داوران تصریح کرد: انتخاب داوری بسیار سخت است. ما قصد داشتیم در ترکیب هیئت داوران جشنواره امسال، 2 نفر تهیه کننده، 2 نفر کارگردان، یک نفر طراح و یک منتقد که سینمای ایران را خوب میشناسد، حضور داشته باشد، اما این اتفاق رخ نداد. نکته دیگر اینکه برای من فرقی نمیکرد که امسال سال اول یا آخر دولت بوده است.
حیدری در پایان این جلسه تاکید کرد: برخلاف صحبتهای برخی دوستان که گفته بودند امسال سال متوسطی است، سال بسیار خوب و پررونقی برای گیشه خواهد بود. امیدوارم با همراهی شما، سال آینده سال خوبی را برای سینمای ایران رقم بزنیم. کتاب قاب سیوپنجم (شامل عکسهای داوری شده) نیز منتشر شده که به همراه کتاب فیلمشناخت جشنواره در روزهای آینده در اختیار شما عزیزان قرار خواهد گرفت. در انتها باید بگویم مسئولیت کل جشنواره با دبیر است و من میپذیرم و همه فیلمها را دیدم. من تا زمانی که در برنامه «هفت» رفته بودم، فیلم «هجوم» را ندیده بودم، اما بعد از آن برنامه، آن را دیدم. همه این آثار اکران خواهند شد و قضاوت اصلی بر عهده شما خواهد بود. باید به قانون و مقررات احترام بگذاریم، همانطور که من احترام میگذارم، فیلمساز هم باید به همین شکل باشد. من مسئولیت همه سینمای ایران را نمیتوانم بپذیرم.