به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به نقل از خانه ملت، محمدباقر قالیباف، شهردار تهران، امروز، چهارشنبه، 13 بهمنماه با حضور در صحن علنی مجلس شورای اسلامی گزارشی از حادثه پلاسکو به نمایندگان مجلس ارائه کرد.
وی در سخنانی اظهار کرد: ابتدا شهادت تعدادی از آتشنشانان را تبریک و تسلیت عرض میکنم و از رئیس مجلس که این فرصت را در اختیار من قرار دادند تا گزارشی از روند چگونگی مدیریت بحران را ارائه کنم تقدیر و تشکر میکنم.
قالیباف افزود: ابتدا از دو نگاه میخواهم به این موضوع اشاره کنم، نگاه اول موضوع مدیریت بحران است که در این میان حوادثی که اتفاق می افتد عامل انسانی و اشکال ساختاری در آن دخیل است.
شهردار تهران با یادآوری بخش ساختاری مدیریت بحران افزود: امروزه نبود یک نگاه سیستمی و فرآیند محور به موضوعات حوادث و پیشگیری از آن امری چالش برانگیز است که نباید از آن غافل شد.
وی با یادآوری حوادث پیش آمده در سالهای اخیر افزود: در سال 76 یک هواپیما در اصفهان خارج از باند نشست که از ساعت 8:30 شب تا 6 صبح نتوانستیم به مسافران دسترسی پیدا کنیم، همچنان در سال 82 حادثه قطار نیشابور را داشتیم که بیش از 330 کشته بر جای گذاشت، همچنین زلزله بم نیز گویای چنین حوادثی است که اگر بخواهیم روند تحلیلی بر آنها داشته باشیم خواهیم دید که اشکالات ساختاری زیادی در این زمینه وجود دارد.
قالیباف یادآور شد: برخی بحران ها حادثه است و برخی تبدیل به روند عادی شده مانند محیط زیست و آلودگی هوا، آب و خاک که به یک بحران ادامهدار تبدیل شده است.
وی با یادآوری قانون مدیریت بحران گفت: امروزه سازمان مدیریت بحران دارای مشکلات قانونی است و مشکلاتی نیز از لحاظ ساختار دارد و در این میان می طلبد مجلس به آن اهتمام ویژهای داشته باشد.
شهردار تهران در ادامه یادآور شد: شهرداری تهران تنها شهرداری است که طبق قانون مدیریت بحران مسئولیت مدیریت بحران شهر را به عهده دارد. از روزی که این مسئولیت به شهرداری تهران واگذار شده نیز مهمترین سازماندهی و ساخت مکانی دنبال شده به طوری که تنها محل فرماندهی به تمام معنا از بعد ساختاری و مکانی است.
وی مقاومسازی پلها و معابر شهر تهران در مقابل زلزله را یادآور شد و گفت: بیمارستانهای شهر نیز ارزیابی شدهاند و نتایج این ارزیابی به مسئولان مرتبط ارائه شده، همچنین گروه دوام در تمام محلات شهر تهران ایجاد و آموزشهای لازم به طور ماهانه و مانورهای عملیاتی برای مردم برگزار شده است.
قالیباف با بیان اینکه شهرداری تهران در نخستین سالهای فعالیت اینجانب دارای 74 ایستگاه آتشنشانی بود، گفت: هماکنون ایستگاههای آتشنشانی این شهر به تعداد 125 رسیده است و با وجود مشکلات گستردهای چون ترافیک از تجهیزات مناسبی برخوردار است به گونهای که در حادثه پلاسکو نیز ماشینهای آتشنشانی کمتر از دو و نیم دقیقه در محل حادثه حاضر شدند.
شهردار تهران ادامه داد: ماشینهای عملیاتی نیز از 280 ماشین در سال 84 به 900 ماشین در سال جاری رسیدها ست. سبدها و نردبانهای آتشنشانان نیز طی 4 سال گذشته خریداری شده به طوری که در حال حاضر نردبانهای 33 و 54 متری توسط شهرداری تهران خریداری شده است.
وی به بافتهای فرسوده پایتخت اشاره کرد و گفت: شهرداری تهران 34 درصد از بافتهای فرسوده را احیاء کرده در حالی که در سایر شهرها به طور متوسط 7 درصد بافتهای فرسوده احیا شده است.
قالیباف اقدامات شهرداری تهران در خصوص حادثه پلاسکو را یادآور شد و تصریح کرد: بعد از این حادثه شهرداری منطقه 12 مسئول پیگیری موضوع شد، قوانین و مقررات نیز پیگیری و بررسی شده ضمن آنکه در سال 93 در جلسه شورای شهر این مقررات و اشکالات مطرح شد هرچند طبق بند (14) ماده 55 قانون شهرداری ها وظایفی برای مقابله با حریق و سیل در ذیل وظایف شهرداری ذکر شده است اما این وظایف برای جلوگیری از حوادث است.
شهردار تهران افزود: تاکنون بیش از 500 کیلومتر تونل و کانال سطحی برای مهار سیل در شهر تهران احداث شده و در تمامی بالای رود درهها شرایط تعبیه شده است.
وی مشکلات ساختمان پلاسکو و ساختمانهای مانند آن مثل علاء الدین را یادآور شد و گفت: برای این دو ساختمان مسائل از مدتها پیش پیگیری شده، برخی خطرها بالفعل و گاهاً بالقوه است و شهرداری توانسته خطرات بالفعل را نیز مهار کند، برای ساختمان پلاسکو نیز اخطارهایی داده شد، همچنین آموزش برای پیشگیری برای کسبه و کارگران پلاسکو مقرر شد که متأسفانه تنها 17 نفر در این جلسه شرکت کردند.
قالیباف مصوبات هیأت دولت و مواد 96، 101 و 105 قانون کار را یادآور شد و گفت: نظام صنفی و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز مسئولیتهایی بر عهده دارند، حتی بازرسی این وزارتخانه ضابط دادگستری محسوب میشود و از دادگاه و دادسرا میتوانند حکم توقیف دریافت کنند، شهرداری اما تنها مسئولیت اجتماعی به عهده دارد.
شهردار تهران در خصوص اقدامات انجام شده برای رفع خطرات ساختمان علاء الدین تصریح کرد: مشکل سازه و آتشنشانی این ساختمان پیگیری شده اما علیرغم ورود شهرداری و شورای شهر تهران و حکم کمیسیون ماده 100 تاکنون اجازه پلمب این ساختمان داده نشده است، این واقعیت تلخی است که نتیجه بروکراسی موجود است.
شهردار تهران افزود: در حوزه تجهیزات برای حادثه پلاسکو هیچ مشکلی وجود نداشت و همه امکانات در این خصوص به کار گرفته شد اما این موضوع قابل قبول است که اگر مشکلی اینچنینی در سطح گسترده همانند زلزله در کشور رخ دهد به طور حتم تجهیزات جوابگو نخواهد بود.
قالیباف تأکید کرد: در خصوص اینکه برخی مطرح میکنند برای این حادثه باید از هلیکوپتر استفاده میشد باید گفت که در خصوص این حادثه هیچ نیازی به هلیکوپتر نبود و امکان بکارگیری آن وجود نداشت. همچنین همانطور که وزیر کشور گزارش دادند نیروهای آتشنشانی به موقع به محل حادثه رسیدند و طبق شواهد آتش برای یک بار در طبقه 10 ساختمان مهار شد اما دوباره آتشسوزی رخ داد که برای این موضوع نیز دلایلی وجود دارد.
وی با بیان اینکه 31 تا 32 دقیقه قبل از ریزش آوار اعلام تخلیه از سوی مأموران آتشنشانی شده بود، تصریح کرد: خوشبختانه حجم بسیاری از نیروهای مردمی از ساختمان خارج شدند و در این ساختمان تنها 6 نفر از مجموع مردم به شهادت رسیدند که حاکی از تخلیه به موقع ساختمان دارد.
قالیباف ادامه داد: حدود 100 نیرو در داخل ساختمان مشغول به فعالیت بودند و در هنگام ریزش ساختمان بسیاری از نیروها با نردبان و سبد آتشنشانی از محل آتشسوزی خارج شدند اما متأسفانه برخی به دلیل آنکه از عدم وجود نیروهای مردمی اطلاع پیدا کنند از پلههای ساختمان استفاده کردند که متأسفانه در برخی طبقات پله ها فرو ریخته بود و این افراد در زیر آوار گرفتار شدند.
شهردار تهران تأکید کرد: اما در خصوص تجهیزات، انجام عملیات در زمان حادثه و تخلیه آوار طبق استانداردها هیچ مشکلی وجود نداشت و اقدامات به موقع انجام گردید به طوری که توانستیم کمتر از 9 روز کار آواربرداری را انجام دادیم و اینکه کار در روز اول به کندی انجام میشد شرایط را برای ما بسیار سخت کرد.
علی لاریجانی نیز در پایان گزارش شهردار تهران گفت: حادثه پلاسکو حادثه دردناکی بود و تقریبا 10 روز به طور مستمر اذهان جامعه را به خود معطوف کرد و روحیه جمعی جامعه را نیز جریحهدار کرد اما ذکر چند مسئله در اینجا حائز اهمیت است.
رئیس مجلس گفت: البته گزارش های ارائه شده این را نشان میداد باید به چه نکات و ابعادی توجه خاص شود که در این میان باید از زحمات آتشنشانان، بخشهای مختلف شهرداری و وزارت بهداشت تشکر کرد؛ در ساعات اولیه این حادثه یک سردرگمی به وجود آمد چرا که این حادثه غیرمترقبه بود و به همین دلیل نگرانیها زیاد بود.
لاریجانی افزود: مقام معظم رهبری نیز بعد از وقوع این حادثه فرمان دادند تا برای نجات جان افراد تلاش شود که بعد از آن همه این رویکرد را دنبال کردند در این میان شهردار تهران نیز از همان ساعات اولیه حضور پیدا کردند و در این 10 روز حادثه تلاش زیادی داشتند لذا ما از همه عزیزان تشکر میکنیم.
وی تأکید کرد: دولت به ویژه وزیر کشور و شهردار تهران باید به این نکته توجه کنند این حادثه اگرچه درشهر تهران و در یک خیابان رخ داده است اما امروز این حادثه یک حادثه ملی بوده و در اشل یک حادثه ملی باید به آن توجه شود لذا باید یک گزارش ملی در این زمینه تهیه شود تا کسی نتواند از آن سوء استفاده کند زیرا بر اساس اخبار به دست آمده رسانههای بیگانه گویا خبرهای نادرستی در این زمینه منتشر میکنند که اگر یک گزارش ملی از این حادثه تهیه شود کسی نمیتواند از آن سوء استفاده کند.
لاریجانی افزود: در این میان لازم است کمیسیون عمران به همراه کمیسیونهای دیگر و با همکاری ستادی که دولت در این زمینه برگزار کرده تلاش کنند تا این گزارش ارائه شود.
رئیس مجلس در مورد فصول لحاظ شده در گزارش ملی حادثه پلاسکو افزود: در فصل اول باید به این نکته توجه شود که علت وقوع اصلی حادثه به چه دلیل بوده و چه سهلانگاری هایی صورت گرفته است؛ گاهی این سهلانگاری ها ممکن است مربوط به دستگاههایی باشد که ضابط قضایی بودند و کار خود را به درستی انجام ندادند در حالی که این موضوع بسیار مهمی است که اگر قانونی نوشته میشود باید پیگیریها برای عدم اجرای آن صورت گیرد لذا باید مشخص شود در کجاها سهلانگاری صورت گرفته است.
وی یادآور شد: از سوی دیگر ممکن است بخشی از این سهلانگاری مربوط به کسبه باشد؛ اینکه چرا به این اندازه بارگذاری در ساختمان پلاسکو صورت می گرفت و آیا از لحاظ استاندارد وجود این حجم از منسوجات اقدام درستی بوده است؟ این نیاز به آموزشهایی دارد که باید کسبه به آن توجه کنند.
لاریجانی گفت: همان گونه که مشاهده میشود و وزیر کشور و شهردار نیز به آن توجه داشتند در همین خیابان جمهوری بافتهای فرسوده زیادی وجود دارد لذا آیا استاندارد ایمنی برای این بافتها وجود دارد و آیا مجری آن مشخص است؟ اگر شهردار تهران عنوان می کند که گاهی اختیار لازم را ندارد باید مشخص کنند که در کجا از این اختیار بیبهره هستند تا مجلس به آنها کمک کند و اگر هم اختیار دارند باید از آن استفاده کنند تا از وقوع چنین حوادثی جلوگیری شود.
رئیس مجلس تأکید کرد: در فصل دوم این گزارش باید نگاهی به آینده برای پیشگیری از موارد مشابه در این زمینه صورت گیرد؛ حال برای تهیه این گزارش ملی حتما از کمیسیون عمران میخواهیم با کمک دیگر کمیسیونهای مجلس که پیگیر این موضوع بودند و با استفاده از گزارش وزارت کشورو شهرداری این گزارش ملی را تا یک ماه آینده به مجلس ارائه دهد تا مشخص شود ایراد کار کجا بوده است و بر اساس آن گزارش مشخص شود چه بخشهایی نیاز به تقویت دارد یا اینکه سراغ آن بخشها رفت و با نظارت دقیق پیگیری کنیم که چرا به وظایف خود عمل نمیکند.
وی افزود: از سوی دیگر من از کمیسیون بودجه نیز درخواست کردم تا اعتباراتی برای آتشنشانی در نظر بگیرد که خوشبختانه صد میلیارد تومان برای سال 96 بودجه در نظر گرفته شد که این اعتبار جدا از بودجه در نظر گرفته شهرداری است تا کمکی به این بخشها صورت گیرد؛ همانطور که آقای قالیباف عنوان کردند در ارتفاعات بزرگ امکانات محدود است باید تلاش شود این تجهیزات برای آنها فراهم گردد.
لاریجانی با انتقاد از گستردگی و تراکم در شهر تهران افزود: شهر تهران به دلیل گستردگی و تراکم دارای مسائل مختلفی است که بخشی از آن در حادثه پلاسکو بروز کرده و بخشی دیگر برجهایی است که اکنون در تهران ساخته میشود در حالی که استانداردهای لازم در آن رعایت نمیشود.
رئیس مجلس گفت: ما نمیگوییم در تهران و بعضی از بخشها برج ساخته نشود اما باید بر اساس استاندارد برج ساخته شود؛ باید ساخت و سازها به گونهای باشد که دسترسیها برای آن وجود داشته باشد در حالی که بارها مشاهده کردم در خیابانهای بسیار تنگ برجهای وسیع ساخته میشود که این موضوع حتما برای آینده مدیریت شهری مشکلساز خواهد بود، اگر هم تمایل داشتید به شما خواهم گفت که کدام بخشها این مشکلات را به وجود آورده است.
وی افزود: از شورای شهر و شهرداری تقاضا میکنم به این موارد توجه کند ممکن است در برخی مواقع نیاز است برج ساخته شود اما باید امکانات آن نیز در نظر گرفته شود تا خطرات نیز کاهش یابد.
لاریجانی گفت: البته نکتهای که آقای قالیباف عنوان کردند که به بافت فرسوده توجه دارند نیز باعث خرسندی است و در برنامه ششم نیز مجلس به آن توجه کرد. بافت فرسوده باید در همه شهرها تحول جدی یابد به ویژه در تهران که تراکم زیاد است و این موضوع نیز مورد نظر مجلس خواهد بود که باید به آن توجه شود