رضا حاجیآبادی، مدیر انتشارات هزاره ققنوس و مجری طرح نذر کتاب در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره جدیدترین مرحله این طرح گفت: تاکنون سیزده مرحله از طرح نذر کتاب اجرا شده، به طوری که بیش از 70 هزار عنوان کتاب به ارزش حدود 8.5 میلیارد ریال در میان مردم توزیع شده است.
وی افزود: سیزدهمین دوره این طرح با رویکرد تأمین کتاب برای کتابخانههای مدارس و مساجد کشور اجرا شده و در چهاردهمین مرحله نیز که همزمان با آغاز دهه فجر و سالروز پیروزی انقلاب اسلامی است، در راستای پاسخ به درخواستهای مدارس و مساجد برای راهاندازی کتابخانه خواهد بود.
حاجیآبادی با بیان اینکه چهاردهمین مرحله از طرح نذر کتاب تا پایان سال 95 و اوایل سال آینده ادامه مییابد، عنوان کرد: برخی از مراکزی که تاکنون کتابهای نذری دریافت کردهاند، شامل دبستان آیتالله مرعشی نجفی در تهران، روستای حصار در استان زنجان، آموزشگاه شهید قاسم سبتیپور در خرمشهر، بسیج شهریار، مؤسسه خیریه ایلیا شعبه مشکیندشت کرج، دبیرستان شهید معمارزاده ناحیه ۲ کرج و مدرسه متوسطه خردمند کرج است.
این ناشر در ادامه شیوه عملکرد در طرح نذر کتاب را مورد اشاره قرار داد و گفت: ناشران و مؤلفان، کتابهای خود را با 50 درصد تخفیف در اختیار ستادی نذر کتاب قرار میدهند و پس از بررسی آثار، کتابهای تأیید شده به چرخه نذر کتاب وارد میشود و نسبت به میزان فروش با ناشران و مؤلفان تسویه حساب میکند، سپس خیرین از میان آثار تأییدشده، کتابهای مورد نظر خود را برای اهدا انتخاب میکنند و کتابها توسط خیرین و یا برگزارکنندگان در اختیار اماکن عمومی از جمله مدارس، مساجد، کتابخانهها، هیئتهای مذهبی، حسینیهها و مناطق روستایی، محروم و دور افتاده قرار میگیرد.
وی تصریح کرد: با اجرای این طرح بازخوردهای خوبی را شاهد بودهایم، به طوری که بسیاری از مدارس و یا مساجد درخواست کتاب میدهند و هزینه این کتابها از سوی خیرین تأمین میشود و به نظر میرسد یکی از طرحهای موفق مردمی بوده است؛ هر چند در ابتدای کار، برخی سعی کردند این طرح را به نام خود به ثبت برسانند و از این کار سوءاستفاده مالی نیز کردند، اما اکنون ما به جایی از موفقیت دست پیدا کردهایم که این طرح در میان مردم جا افتاده و فرهنگسازی شده است، به همین دلیل قصد مقابله با چنین افرادی را نداریم؛ چرا که هدفمان ترویج کتاب و کتابخوانی در میان عموم مردم بوده است.
این ناشر بیان کرد: یکی از اهداف این طرح، خوانده شدن کتاب است؛ چرا که کسی که کتاب را به شکل نذری و رایگان دریافت میکند، میبایست بعد از اینکه کتاب را مطالعه کرد، آن را به شخص دیگری هدیه کند و این چرخه باید حداقل تا 4 نفر ادامه داشته باشد.
حاجیآبادی در ادامه گفت: بسیاری از نهاد و سازمانها مانند آموزش و پرورش، شهرداری، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و ... دارای بودجه فرهنگی برای ترویج کتاب و کتابخوانی هستند، اما کار چندان مؤثری در این زمینه صورت نمیگیرد و اتفاق چندان مثبتی را در این حوزه شاهد نیستیم، در حالی که طرح «نذر کتاب» بدون یک ریال حمایت دولتی تاکنون به کار خود ادامه داده و عملکرد موفقی داشته است.
وی ادامه داد: این طرح نشان میدهد که بسیاری از امور فرهنگی را با روش درست باید به مردم سپرد؛ چرا که ورود دولت به این عرصهها تبدیل به فرآیند و جریان فرهنگی نمیشود و اثرگذاری خوبی هم نخواهد داشت؛ چرا که بزرگترین کار فرهنگی در حوزه عزاداریها و نذری دادنها بهویژه در ایام محرم و برپایی تکایا و ... مردمی بوده و اثرگذاری مثبتی را هم به همراه داشته است.
مجری طرح نذر کتاب در ادامه گفت: طرح «نذر کتاب» از سوی انتشارات هزاره ققنوس از سال 1388 و با هدف ترویج کتاب و کتابخوانی و گره زدن سنت حسنه نذری دادن با کتاب و مطالعه آغاز شده و مالکیت معنوی آن از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به ثبت رسیده است.
یادآور میشود، کتابهایی که تاکنون در این طرح مشارکت داشتهاند دارای موضوعاتی مانند آموزشی، کمکدرسی، تاریخی، مذهبی، علمی، دفاع مقدس و پایداری، هنر، مدیریت و تنظیم خانواده، تربیت فرزند، کارآفرینی، بهداشت عمومی و اطلاعات مربوط به بیماریها، رمان، شعر، حوزه کودک و نوجوان، مسائل محیط زیست و مهارتهای کشاورزی و برخی نشریات ادبی و فرهنگی بودهاند.
علاقهمندان میتوانند به یکی از شیوههای ارسال کلمه «نذر» به شماره 0210000365، عضویت در کانال رسمی «نذر کتاب» به آدرس https://telegram.me/nazrkatab، مراجعه به پایگاه نذر کتاب به آدرس nazreketab.com، تماس با تلفن 88317832 و یا عضویت در صفحه اینستاگرام انتشارات هزاره ققنوس با ستاد نذر کتاب تماس برقرار کنند.