به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، معصومه ابتکار، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با حضور در شهر مقدس قم به دیدار با مراجع عظام تقلید رفت.
آیتالله العظمی جوادی آملی در دیدار با ابتکار با اشاره به اهمیت توجه به محیط زیست اظهار کرد: اگر انسانها حقیقت وجودی خود را شناخته و بدانند از چه روح متعالی برخوردار هستند، قدردان طبیعت و محیط زیست خواهند بود و آن را به خاطر منافع مادی نابود نمیکنند.
وی با تشکر از اقدامات دولت در حوزه حفظ محیط زیست افزود: غرب با انکار معاد و روح باعث شد فضای زندگی بشر تغییر کند و محیط زیست ابزار دست انسان ها شود، در حالی که انسان دارای روحی جاودانه است و نباید هر آنچه در جهان وجود دارد را برای حیات خود از بین برد.
وی بیان کرد: غرب هنوز بعد از کشتار 70 میلیون انسان در جنگ های جهانی بیدار نشده است و فکر میکند همه چیز در این دنیاست و این دروغ را از طریق رسانههای خود به طور گسترده منتشر میکند؛ غربیها امروز هم در قالب جنگهای نیابتی به فکر کشتن انسانها هستند و این راهی است که بشر را به نابودی میکشاند.
آیت الله العظمی جوادی آملی ادامه داد: زمانی به وزیر امور خارجه کشور گفتم به کری و مسئولان آمریکایی بگویید شما امروز حداقل بر روی قبر 70 میلیون انسان راه میروید و باز هم متوجه نشدهاید با جنگ و خون ریزی نمیتوان کاری از پیش برد.
وی گفت: این انسان است که میتواند با اندیشه راستین خود جهان را آباد کند و مهمترین دستاورد انقلاب اسلامی نیز همین بود که انسانها را بیدار کرد و به آنها نشان داد روح و شرف بشر جاودانه است.
وی افزود: انسانیت حرمت بسیاری دارد و از انجام گناه پرهیز میکند، انسان شریف زمانی که از اختلاس و دزدی صحبت میشود، دامن خود را پاک نگاه می دارد چرا که میداند این دنیا پایان کار نیست. انسان آگاه تن به پرخوری نمیدهد و اجازه نمیدهد به خاطر حفظ منافع او طبیعت نابود شود؛ بیش از 70 درصد بیماریهای امروز بشر ناشی از پرخوری میباشد و این در حالی است که برای برآورده شدن این حجم از غذای اضافی آسیب فراوانی به طبیعت وارد میشود.
این مرجع تقلید گفت: زمانی که انسان کرامت ذاتی خود را شناخت از محیط زیست پاسداری میکند و اجازه نمی دهد ماهیت او در حد رفع نیازهای جسمی پایین آورده شود. اختلاس، دروغ، خیانت و دزدی از جمله بیماریهای بشر است که نمیتوان برای رفع آن در آزمایشگاه دنبال چاره گشت، بلکه باید با نگاه به تعالیم دینی و گسترش فرهنگ قرآنی، آنها را از بین برد.
وی ادامه داد: انقلاب اسلامی با شناخت حقیقت انسان به مردم ایران، آنان را به فرشتگانی تبدیل کرد که برای هدفهای متعالی تلاش و خود را از دست مستکبران و نظام ارباب رعیتی رها کردند؛ همان طور که در سریال معمای شاه نشان داده شد در جریان کودتای 28 مرداد مردم ایران ابتدا شعار مرگ بر شاه دادند و بعد از عوض شدن اوضاع، شعارشان به جاوید شاه تغییر کرد، اما در جریان پیروزی انقلاب اسلامی روح مردم دگرگون شده بود و در طول سالیان مبارزه همواره شعار مرگ بر شاه دادند و تغییری در عزم مردم برای سرنگونی رژیم پهلوی پیش نیامد انگار مردم ایران فرشته شده بودند.
وی افزود: زمانی که انسان بداند حادثههای روزگار حاصل رفتار و عملاش است در انجام آن دقت بیشتری میکند؛ این که گفته میشود اعمال انسانها در تغییر محیط زیست تاثیر داشته است، افسانه نیست چرا که خداوند جهان آفرین این حقایق را برای بشر بیان کرده و این انسان است که با حفظ کرامت خود میتواند از انجام گناهان پرهیز کند. معارف الهی و احکام اسلام به انسانها نشان میدهد برای داشتن جامعهای متعالی و طبیعت سالم باید از انجام گناهان فردی و اجتماعی پرهیز کرد.
آیت الله جوادی آملی در بخش دیگری از سخنان خود ارتحال آیت الله هاشمی رفسنجانی رئیس فقید مجمع تشخیص مصلحت نظام را نیز تسلیت گفت و افزود: امیدوارم نظام با تلاشهای فراوان مسئولان و مردم به سمت شکوفایی بیشتر حرکت کند و در همین رابطه از عموم مردم ایران برای نشان دان انسجام ملی خود دعوت میکنم در راهپیمایی 22 بهمن شرکت کنند.
وی در ادامه با اشاره به اقدامهای اخیر رئیس جمهوری جدید آمریکا بیان کرد: امید است رئیس جمهور آمریکا سر عقل بیاید و عاقلانه فکر کند تا با اقدامهای نسنجیده اش برای خود و دیگران مشکل ایجاد نکند.
در ادامه این دیدارها آیت الله العظمی وحید خراسانی نیز با اشاره به آیه شریفه: «إِنَّا خَلَقْنَا الْإِنْسانَ مِنْ نُطْفَةٍ أَمْشاجٍ» گفت: انسان مرکب از جسم، روح و عقل است و انسان دو حیات دارد: یکی حیات مادی و طبیعی و یکی حیات معنوی و روحانی.
این مرجع تقلید در ادامه با اشاره به آیه کریمه «إِنَّ فی خَلْقِ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ اخْتِلافِ اللَّیْلِ وَ النَّهارِ لَآیاتٍ لِأُولِی الْأَلْبابِ» اظهار کرد: این نظام و محیط تنها از آن ما نیست بلکه همگی امانت میباشد لذا حفظ محیط زندگی معنوی و این محیط زیست از اهم وظایف دینی است. ما دو حقوق داریم: یکی حقوق فردی و یکی حقوق اجتماعی. حقوق اجتماعی هم دو قسم است: یکی حقوق اجتماعی نسبت به حال، و یکی نسبت به آیندگان.
آیت الله العظمی وحید خراسانی ضمن خطاب به حاضرین و بیان ارزش و مسئولیت کار آنها افزود: کار شما بسیار با ارزش است. چون حفظ محیط زندگی انسانی به اندازه عظمت انسان عظمت دارد، قهراً خدمت به محیط زیست از وظایف عقلی، عرفی و شرعی همه افراد است. باید همه جوری تربیت بشوند که خیانت در امانت خدا نکنند.
وی در پایان به وصیت حضرت رسول مکرم اسلام، به قرائت قرآن پرداخت و یادآور شد: ان شاء الله از امروز خواندن قرآن را ترک نکنید. کلام خدا، نور قلب است. قرآن کاری با روح انسان می کند که نسیم بهار با زمین مرده می نماید. آنچه از این کتاب میّسر است، بخوانید و به امام زمان (علیه السلام) هدیه کنید. اگر این چنین عمل کردید، آن حضرت شما را کمک می کند و کمک او، همه مشکلاتتان را حل می نماید.
آیت الله محمد علی علوی گرگانی از عدم دیدهشدن فرهنگ و حقوق محیط زیست انتقاد کرد و گفت: اظهار کرد: متاسفانه آن فرهنگ و حقوقی که باید نسبت به محیط زیست رعایت شود در جامعه دیده نمیشود.
وی با اشاره به رساله حقوق امام سجاد(ع) عنوان کرد: حضرت در این رساله برای انسانها، گیاهان، هوا و حیوانات حقوقی را قائل شده و این نشان میدهد اسلام دارای چنین برنامه جامع و کاملی در مورد محیط زیست است.
آیت الله علوی گرگانی خاطرنشان کرد: پیامبر اسلام (ص) از اینکه فردی در زمان وضو گرفتن، نسبت به مصرف آب زیاده روی کرده بودند، تذکر دادند و امروز این مساله از موضوعات و معضلات فراروی ما میباشد.
وی ادامه داد: باید از اسراف، تبذیر، ضایع کردن نعمتهای خداوند و طبیعت خودداری کنیم، متاسفانه این همه جنگلها را تخریب و نابود کردند، ولی اقدامی صورت نگرفت و مسئولان واکنشی نشان ندادند.
وی گفت: اگر حقوق طبیعت و دستورات اسلام در این زمینه رعایت نشود خسارتهای مختلف مادی، معنوی و زیست محیط زیادی بر ما تحمیل میشود. ما امروز درگیر مساله ریزگردها و آلودگی هوا هستیم و در مقابل این معضل حتی در دل کویر، هم می توانیم جنگل کاری کنیم.
وی افزود: ما خیلی از کارها را باید از سازمانها و ادارههای دولتی شروع کنیم که در مصرف آب، برق صرفه جویی کنند. پیامبر اسلام (ص) فرمودند: امت من اصلاح نخواهند شد مگر اینکه خواص اصلاح شوند و ایشان خواص جامعه را شامل علما به عنوان پیشوایان مردم و کسانی که مسئولان، فرماندهان و اعضای دولت جامعه هستند، میدانستند. اگر بنده حقوقهای طبیعت را رعایت نکنم از مردم چه انتظار دارم که رعایت کنند؟ منافع حفاظت از محیط زیست بسیار فراوان است و باید رعایت کنیم.
وی خطاب به رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اظهار کرد: سلام بنده را به رئیس جمهور ابلاغ فرمایید، باید حقوق زیست محیطی رعایت شود و ما و ائمه جمعه و سایر مسئولان نیز در این زمینه باید تذکر دهیم.
ابتکار معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست نیز در این دیدار گزارشی را از فعالیتهای این سازمان ارائه داد و گفت: با توجه به گنجینه های معارف اسلام و شیعه، باید همگان را به سمت حراست و حفاظت از محیط زیست ترغیب کنیم.
وی با اشاره دومین سمینار بین المللی محیط زیست، دین و فرهنگ که در اردیبهشت ماه سال جاری در تهران برگزار شد، افزود: پیروان ادیان الهی در آن کنفرانس دیدگاههای خود را از نگاه خود در زمینه محیط زیست بیان کرده و اشتراکات زیادی نیز در بین انها وجود داشت که برای ما جالب بود.