به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، انتشارات سوره مهر به مناسبت ایامالله دهه فجر کتاب «همافر» را برای مطالعه پیشنهاد کرده است. این کتاب نوشته مهدی نوروزی است و به فعالیتهای انقلابی افرادی میپردازد که در سطوح مختلف ارتش شاهنشاهی اعم از نیروی زمینی، نیروی هوایی و نیروی دریایی فعالیت میکردند.
داستان از زندگی یکی از همافران در نتیجه رفتن به انگلستان طی 17 ماه دوره آموزشی آغاز میشود و در ادامه وقایع مربوط به اوضاع اجتماعی و سیاسی بازگو میشود.
وقایعی که در این کتاب به آنها اشاره شده به رویدادهایی مربوط میشود که در ایستگاه رادار جزیره کیش، پایگاه هوایی مشهد و ایستگاه رادار بابلسر و البته برخی از مناطق تهران روی داده و بیانگر وسعت نفوذ عقاید دینی در میان نیروهای نظامی است که همین موضوع مبنای انجام فعالیتهای انقلابی در میان این افراد شد.
شاید بتوان گفت بررسی این مطالب خود گویای بسیاری از وقایعی است که در آن دوران روی داد و البته دلیل اینکه چرا گروهکها بر انحلال ارتش در اوایل پیروزی انقلاب اصرار داشتند و اینکه چرا حضرت امام(ره) به تایید و تعریف از ارتش پرداختند نیز هویدا میشود.
اخبار مندرج در روزنامهها طی ماههای پیش از پیروزی انقلاب اسلامی یکی از موضوعاتی است که در این کتاب آورده و بیان شده است. همچنین برخی از مصاحبههای صورت گرفته که در رسانهها منعکس شده از دیگر مباحث مطرح شده در این اثر به شمار میآید. بیان این موضوعات نشان میدهد که چه تعداد گروه و جریان مذهبی در پایگاهها و پادگانهای ارتش و پایگاههای نظامی وجود داشته و در حال فعالیت بودهاند.
مجاهدتها و تلاشهای افراد مومن و معتقد به اسلام در نیروی نظامی کشور و ارتش شاهنشاهی در این کتاب بازتاب داشته است که نمونه آن را میتوان در فعالیت شهید یوسف کلاهدوز در گارد شاهنشاهی یا فعالیت شهید علی صیاد شیرازی در یگانهای مختلف نیروی زمینی را بیان کرد. همچنین میتوان به فعالیت شهید عباس بابایی در پایگاه هشتم شکاری اصفهان، و فعالیت کرمانی، عطاءالله بازرگان، امیرحسین مرآتی، شهید شاهحسینی، شهید خداوردی، پروانی و ... در پایگاه سوم شکاری همدان یاد کرد.
از دیگر مطالب مطرح شده فعالیت مهدوی در ستاد نیروی هوایی یا امیدی و حمزهای در پایگاه یکم شکاری است و کارکنان فنی و خلبانان هوانیروز که نشانگر تلاش این بزرگمردان و نقش آنها در پیروزی انقلاب اسلامی ایران است.
نگاهی به کتاب مشخص میکند که مطالب مطرح شده از گستردگی حضور و فعالیت در ارتش، نظام شاهنشاهی را که بر سه پایه شاه، ارتش و آمریکا استوار بود به شدت به لرزه انداخت و با فرار شاه که به ارتش متکی بود باعث فروپاشی این نظام شد.
از سویی از تلاشهای مردم مومن و انقلابی در ارتش طی واپسین روزهای عمر رژیم سابقه که در قالب اعتصاب، راهپیمایی و پیوستن به انقلاب بروز پیدا کرده بود در این کتاب یاد شده است. از سوی دیگر، اوج ظهور این افراد در آبیاری نهال انقلاب در بیعت تاریخی همافران با امام خمینی(ره) به منصه ظهور رسید که سبب شد انقلاب اسلامی ایران با سرعت بیشتری طعم پیروزی را بچشد.
اینکه بخشی از نیروی زمینی ارتش شاهنشاهی مقابل انقلاب صفآرایی کرده و تا آخرین نفس به کشتار مردم بیدفاع اقدام کردند، واقعیتی انکارناپذیر است. اما همین موضوع به علت ناآگاهی، علاقه و پیوندشان با رژیم شاه، کوچکتر از آن بود که در رسانهها انعکاس پیدا کند و بر همین اساس توسط نظام سلطه جهانی بزرگنمایی شد.
اما آنچه واقعیت داشت این بود که ارتش نیز مانند اکثر مردم کشورمان از اینکه به بیگانه وابسته باشد رنج میبرد و عزت و اعتبار خود را خدشهدار میدید و بر همین اساس خواستار استقلال و آزادی خود از یوغ اجنبی بود.
وقایع بیان شده در این کتاب کمک میکند تا بتوان با استناد به مدارک موجود، واقعیاتی که در پیروزی انقلاب اسلامی ایران رخ داده است را برای مردم کشورمان بازنمایی کرد و زمینه ثبت و ضبط آنها در راستای پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی را فراهم آورد.
از سوی دیگر اینکه چرا همافران نیروی هوایی ارتش در وهله نخست و سایر اقشار نیروی هوایی در مراحل بعد از انقلاب استقبال کردند و به این نهضت عظیم و الهی پیوستند، از موضوعات مهمی است که نویسنده در خلال مطالعه مطالب مطرح شده در این کتاب به آن دست مییابد.
اینکه نظام شاهنشاهی بیشترین سرمایهگذاری فرهنگی خود را در ارتش بر روی کارکنان نیروی هوایی پایهگذاری کرده بود و آنها با گذراندن دورههای مختلف آموزشی در کشورهای غربی به ویژه آمریکا و انگلستان، اغلب غربزده به شمار میرفتند، رمز گرایش آنان به انقلاب اسلامی و استقبال از آن را مشخص میکند. دلایل این موضوع در این کتاب به اصطلاح رمزگشایی شده است و حقایق از زوایای پنهان موجود به نمایش گذاشته میشود.
مباحث مطرح شده همچنین نشان میدهد که اوضاع فرهنگی جامعه آن زمان به چه شکلی بود و بیبند و باری به چه نحو و اوضاعی بروز و ظهور پیدا کرده و دیدگاهها و ارزشهای اجتماعی حاکم در آن دوره را از جهات مختلف نمایان میکند.