محمدجواد توکلی، عضو هیئتعلمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)، در یادداشتی که در اختیار
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، قرار داده، به بررسی عواقب وجود ربا در نظام بانکی کشور پرداخته که متن این یادداشت در ادامه میآید:
این روزها صحبتهای زیادی در مورد مشکلات نظام بانکی کشور شنیده میشود. از مشکل کاهش ارزش سهام بانکها گرفته تا مشکل افزایش دستاندازی بانکها به منابع بانک مرکزی و افزایش بدهی دولت به بانکها.
عملکرد ربوی نظام بانکیبروز این مشکلات انسان را به یاد وعده الهی « يَمْحَقُ اللَّهُ الرِّبَا وَيُرْبِي الصَّدَقَاتِ وَاللَّهُ لَا يُحِبُّ كُلَّ كَفَّارٍ أَثِيمٍ؛ خدا از (بركت) ربا مىكاهد و بر صدقات مىافزايد و خداوند هيچ ناسپاس گناهكارى را دوست نمىدارد» میاندازد.
شاید برخی بگویند در سیستم بانکی ما که ربا نیست. ممکن است این ادعا را از نظر ظاهری و ضوابط قراردادهای بانکی بپذیریم، ولی عملکرد نظام بانکی چیز دیگری را نشان دهد.
نرخ سود علیالحساب در نظام بانکی ایران قطعیت پیدا کرده استدر وضعیت فعلی، نرخ سود علیالحساب قطعیت پیدا کرده است، نرخ سود انتظاری بانکها در قراردادهای مشارکتی هم قطعیت دارد. این به معنای عدول از اصل مشارکت در سود و زیان به عنوان مهمترین اصل بانکداری اسلامی است.
بانکداری ربوی از این جهت آسیبپذیر است که پول در آن، صرف نظر از عملکرد بخش واقعی متقاضی دریافت سود قطعی است. چنین رویهای تشدیدکننده ادوار تجاری است و رکودی که گرفتارش شدیم را تعمیق میبخشد.
ساختمان نظام بانکی در حال فرو ریختن استوقتی خداوند میفرماید ربا موجب هلاکت و نابودی است، به سنت گریزناپذیری اشاره میکند که حتمی و مسلم است. بر اساس این سنت، اقتصاد ربوی آسیبپذیر است و مقاوم نیست.
اگر بخواهیم اقتصاد مقاومتی داشته باشیم، چارهای جز تبعیت از اصل مشارکت در سود و زیان و ریسکپذیری سرمایه نداریم. بنابراین کاش زودتر خطر فروپاشی ساختمان پلاسکو نظام بانکی را درک میکردیم و پیش از وقوع فاجعه تدبیری میاندیشیدیم.
این ساختمان در حال فروریزی است، اگر این ساختمان به صورت کامل فروریزد، همه مردم، زیر آوارهای آن خواهند ماند. متأسفانه آوربرداری و بازسازی این ساختمان در صورت فروریزی، بسیار زمانبر است و هزینههای هنگفتی را به کشور تحمیل میکند.
کاش هشدار الهی در مورد آسیبپذیری اقتصاد ربوی را جدی میگرفتیم.