به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، شهادت معنای عجیبی دارد و باید تحقیق کرد که چرا کسی که جان خود را که امانتی از سوی خداوند بوده، تقدیم صاحیش میکند از چنان جایگاه بالایی برخوردار میشود که حتی میتواند دیگران را نیز شفاعت کند. حجت الاسلام والمسلمین حسن پویا، استاد حوزه و دانشگاه در گفتوگو با ایکنا با اشاره به این موضوع بیان کرد: شهادت آن چیزی که ما میشناسیم نیست، بلکه قرآن، کشته شدن در راه خداوند را شهادت تعریف میکند.
وی ادامه داد: جهاد نیز در معنای لغوی این است که در راه خداوند تلاش کنیم و این تلاش ابعاد مختلفی دارد و اینکه خداوند میفرمایند هرکس در راه ما با تمام وجودش تلاش کند و اگر در این راه جان خود را از دست بدهد؛ شهید است و این شهید شدن دارای اجر بزرگی است. این تلاش میتواند در راستای رساندن یک خیر به مسلمانان باشد و یا کاری ماندگار باشد، ایجاد راه باشد، نجات جان دیگران باشد و از این دست کارها که از تلاشهای جهادی حساب میشود و دارای اجر و پاداش است.
پویا با بیان اینکه خداوند اجر شهید را به دلیل اخلاصش به او میدهد گفت: این پاداش در حقیقت در ازای این است که شهید آنچه را که دارد با اخلاص کامل تقدیم خداوند میکند و همین اخلاص است که انسان را به درجه شهادت میرساند و شهادت انسان را از افراد دیگر جدا میکند، همانطور که خداوند فرموده است شهید تا ابد زنده خواهد ماند و نزد خدا روزی میگیرد، این زنده بودن نیز زنده بودن مادی نیست، بلکه زنده بودن معنوی و حضور داشتن در جمعها است، همانطور که گفته شد شهادت راهی است که انسان را تعالی میبخشد و از فراموشی و زوال دور میکند، این امر نیز بر این قضیه که شهید زنده است، مهر تأیید میکوبد.
وی با اشاره به جاویدان بودن شهیدان اضافه کرد: وقتی شهید برای احیای دین خداوند و زنده نگهداشتن طریقت پیامبر(ص) و باز کردن راه رسیدن به خداوند از هرچیزی که دارد میگذرد و با تمام دارایی خود چه مال و چه جان پا به میدان میگذارد؛ نام او، یاد او و حرفهای او در جامعه بازگو میشود و به این ترتیب خدمات شهید دیده میشود و به این شکل، شهید زنده میماند و از فراموشی و مرگ دور میشود.
پویا، گذشتن از دنیا را شرط رسیدن به اخلاص دانست و گفت: وقتی فرد تلاش مستمر دارد و با تمام وجودش و با تمام توان خدمت میکند و پاک بودن را ترویج میکند، تبدیل به فردی خاص و خالص میشود، گذشتن از دنیا و پا گذاشتن روی متعلقات این دنیا کاری بسیار سخت است و گذشتن از اینها نیز خود جهاد محسوب میشود، جهاد در واقع شکلهای متعدد و مختلفی دارد که بزرگترین آن جهاد با نفس است.
وی در پایان در مورد تعریف شهید با اشاره به تعریف فقهی و روایی بیان کرد: در اصطلاح شهید ما دو نوع تعریف داریم، اول تعریف فقیهی آن است که میگوید؛ شهید کسی است که در جنگ با دشمنان خدا و جهاد در راه خدا جان خود را فدا میکند، اما ما داریم افراد پاک و دلسوزی که در راه رفتن به جنگ، در راه جهاد، نجات جان دیگران و راه احیای دین جان خود را فدا میکنند، دوم تعریف که تعریف روایی است این افراد را نیز شهید محسوب میکند این تعریف میگوید هرکس که کار و تلاش میکند برای کسب روزی حلال یک مجاهد است و اگر در این راه کشته شود شهید است و از همه اینها بالاتر اگر کسی بر نفس خود برخیزد، هم جهاد کرده و هم شهید است.