به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا) سید امیر محسن ضیائی، رئیس جمعیت هلال احمر شب گذشته، 27 خردادماه طی نشستی خبری با اصحاب رسانه به بیان مهمترین برنامههای جمعیت هلال احمر طی سال گذشته و سال جاری پرداخت و اظهار کرد: تدوین سند چشم انداز جمعیت و متعاقب آن تصویب و اجرای برنامه استراتژی جمعیت از اهم اقدامات جمعیت هلال احمر است.
وی اعلام کرد: اکنون مشخص است که طی برنامه 5 سال آتی چه اقداماتی انجام خواهیم داد. این اقدام مسیر جمعیت را روشن میکند و بر اساس مفاد این سند گزارش فعالیتهای جمعیت را به مردم اعلام خواهیم کرد.
ضیائی به مسئله آموزش همگانی که از سال گذشته آغاز شده و در سال جاری نیز ادامه پیدا خواهدکرد نیز اشاره کرد و گفت: یکی از مأموریت های مهم جمعیت هلال احمر آموزش و آمادگی مردم برای پیشگیری از سوانح، پاسخ به سوانح و کاهش ریسک و خطرپذیری در سوانح است؛ متأسفانه آمادگی خانوار در کشور ما پایین است در حالی که از نظر سطح میزان سوانح طبیعی در دنیا در رده بالایی قرار داریم (9 از 10).
اجرای طرح خادم با هدف آماده کردن مردم برای کاهش مخاطرات سوانح
وی با ابراز تأسف از اینکه رفتار مردم در مقابل سوانح رفتار مناسبی نیست و حتی موجب افزایش خطر می شود، تأکید کرد: باید در این مسئله دخالت صورت گرفته و آموزش همگانی در خصوص سوانح اتفاق بیفتد. که با همین هدف از سال گذشته طرح خادم(خانواده آماده در برابر مخاطرات) برنامه ریزی و هدف گذاری شد که طی چهار سال بتواند ضریب آمادگی خانوار را از عدد فعلی 8.3 به حدود 30 برساند؛ البته آنچه در کشورهای توسعه یافته در خصوص میزان آمادگی وجود دارد عددی در حدود 60 تا 70 است. سعی جمعیت این است که این آموزش را به 25 میلیون خانوار منتقل کند به نحوی که موجب تغییر رفتار خانوار شود و این تغییر رفتار را عملاً شاهد باشیم.
رئیس جمعیت هلال احمر اضافه کرد: تا به حال حدود 700 هزار نفر در طرح خادم آموزش دیدهاند و امیدواریم تا پایان سال این تعداد به یک میلیون نفر برسد و طی برنامه ریزی های صورت گرفته و با تأمین منابع مالی به این هدف گذاری برسیم.
آموزش 500 نیروی واکنش سریع در کشور
وی به اهمیت زمان طلایی در هنگام بروز بحرانها برای رسیدن به محل حادثه نیز اشاره کرد و گفت: تشکیل نیروهای واکنش سریع از اقداماتی بود که در این راستا صورت گرفت و طی یک سال 500 نیروی آموزش دیده را با 40 هزار ساعت نفر آموزش به سطح واکنش سریع رسانیدم. این افراد نیروهایی هستند که در واقع تکاور نجات هستند و تمامی آموزشهای لازم را برای اقدامات امداد و نجات دیدهاند؛ اکنون در مرکز هر استان تیم واکنش سریع 24 ساعته آماده است و هدف گذاری ما این است که تا پایان سال تعداد این نیروها را به سه هزار و 500 نفر برسانیم.
هلال احمر در روستاها حاضر میشود
ضیائی با تأکید بر مردمی بودن هلال احمر، گفت: طرح تشکیل خانههای هلال کلید خورد تا بتوانیم در جوامع محلی و روستاها حضور داشته باشیم نه به این عنوان که شعبه ایجاد کنیم؛ اساساً نمیخواهیم توسعه فیزیکی و نیروی زیادی استخدام کنیم بلکه میخواهیم یک شبکه مردمی داشته و به کمک مردم مأموریتهای جمعیت را که مأموریتهای بشر دوستانه، صلح جویانه و کمک به آسیب دیدگان است را بهتر انجام دهیم.
وی در ادامه اظهار کرد: هلال احمر در بخش پاسخ به سوانح اقدامات خوبی را انجام داده، ولی نکته مهم این است که پاسخ به سانحه کافی نیست باید قبل از سانحه برنامه ریزی کرد. باید بر روی موضوع پیشگیری و کاهش ریسک، خطرپذیری و آمادگی مبتنی بر ریسک کار کنیم. باید در مردم و مسئولان حساسیت ایجاد کرده، از مردم حمایت طلبی و در مردم ترس منطقی ایجاد کنیم.
ضیائی با اشاره به تغییرات اقلیم جهانی و تأثیر این مسئله در بروز حوادث طبیعی، گفت: تغییرات اقلیمی در حال رخ دادن است و باید برای این مسئله آماده باشیم تا صدمه کمتری ببینیم. از سوی دیگر توسعه نامتقارن موجب بروز حوادث شده زمینه آسیب پذیری جامعه را افزایش داده است. مسائلی از قبیل شهرنشینی سریع، حاشیه نشینی، فقر، برخوردهای مسلحانه و ... به شدت سطح آسیبپذیری جامعه را افزایش دادهاند و باید به این مسائل ریشهای بپردازیم و برای درمان ریشهها نیازمند همکاری رسانهها هستیم.
وی در پایان گفت: اصلاح رفتار مردم در حوادث شهرهای بزرگ را در دستور کار خود داریم؛ مردم نمیدانند در حوادث چه رفتاری باید داشته باشند و این ضعف ماست و باید دانش رفتار درست را به مردم منتقل کنیم.