کد خبر: 3618019
تاریخ انتشار : ۲۲ تير ۱۳۹۶ - ۰۰:۵۹

احصاء دیدگاه داوران مسابقات قرآن نیروهای مسلح/ اجماع برای پیوست آموزشی

گروه مسابقات: سی‌و یکمین دوره مسابقات قرآن کارکنان پایور و وظیفه نیروهای مسلح در حالی از 18 تا 20 تیرماه به میزبانی ارتش برگزار شد که در آن حدود 230 نفر از متسابقان در رشته‌های 10 گانه باهم به رقابت پرداختند که همراه با نظراتی از سوی برخی از اعضای تیم داوری برای ارتقای کیفی مسابقات در سال‌های آینده است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، سی‌و یکمین دوره مسابقات قرآن کارکنان پایور و وظیفه نیروهای مسلح با رقابت حدود ۳۰۰ نفر از قاریان و حافظان برتر نیروهای مسلح متشکل از ارتش، ،سپاه پاسداران، نیروی انتظامی و وزارت دفاع و اداره عقیدتی ـ سیاسی ستاد کل نیروهای مسلح از صبح روز ۱۸ تیرماه به میزبانی سازمان عقیدتی ـ سیاسی ارتش آغاز شد. 
این مسابقات با اختصاص سهمیه حدود 30 نفری به هر کدام از نیروهای مسلح در رشته‌های 10گانه قرائت، تحقیق و ترتیل، حفظ در اجزاء ۵، ۱۰، ۱۵ و ۲۰ و کل، اذان و مفاهیم سطح یک و دو برگزار شد که طی آن به دلیل دوسالانه بودن این مسابقات برگزیدگان مسابقات قرآن در مرحله کشوری هر کدام از دستگاه‌ها طی دو سال گذشته، باهم در اردوی انتخابی که هر نیرو به صورت مجزا و در بازه زمانی معین مشخص کرده است، به رقابت پرداختند تا راه‌یافتگان به این دوره از میان زبده‌های هر نیرو گلچین شود.
مسابقات قرآن نیروهای مسلح میدان و عرصه رقابت و به رخ کشیدن برترین‌های قرآنی هر کدام از نیروهای چهارگانه است تا در نهایت شاهد بود که کدام یک بیشترین مدال کسب حد نصاب لازم بر سینه‌‌اش خواهد درخشید.
این مسابقات تحت نظارت دفتر عقیدتی‌ سیاسی‌ ستاد فرماندهی‌ کل‌ نیروهای‌ مسلح‌ و بر اساس آیین‌نامه و دستورالعمل اجرایی که در سال‌های نه‌چندان دور آخرین ویرایش و بازبینی آن انجام شد، به میزبانی یکی از نیروهای انجام می‌شود که طی سال 96 این مسابقات به میزبانی ستاد فرماندهی کل سپاه و در سال 96 به میزبانی ارتش جمهوری اسلامی ایران برگزار شد.
برای برپایی بهتر هر دوره این مسابقات هر کدام از میزبان‌ها بر اساس آیین‌نامه و دستورالعمل مسابقات قرآن نیروهای مسلح در صورت نیاز و درک ضرورت، شیوه‌‌نامه‌ای از روز آغازین رقابت‌ها تا برپایی اختتامیه آن و درج زمان دقیق رقابت‌ها به تفکیک اجزاء و ... به صورت اجرایی و عملیاتی تهیه و طی چندی پیش از زمان برگزاری مسابقات در اختیار نیروها قرار می‌گیرد تا متسابقین بعضا دچار سردرگمی در حین برپایی این رقابت در بازه زمانی مشخص نشوند.
از نکات قابل تأمل برپایی این مسابقات زمان فشرده آن یا بهتر بگویم زمان به دور از فرسایشی بودن آن، زمانی که شاید در خلی از مسابقات قرآن دستگاه‌ها و نهادها به آن توجه نمی‌شود و این طولانی بودن رقابت‌ها موجبات کسالت‌ را برای شرکت‌کنندگان و متسابقان به بار می‌آورد.
اما این مسابقات با برنامه‌ریزی مشخص و معین و در سالن‌های مجزا در بخش‌های کارکنان پایور و وظیفه با تیم‌های داوری مجزا و همچنین با حضور و همراهی اساتید راهنما در سالن‌ها برای راهنمایی بهتر متسابقان پس از ارائه محفوظات و یا تلاوتشان به منظور متذکر شدن مواردی که شاید از چشم و گوشه ذهن قاریان، مرتلان، مؤذنان و حافظان قرآن جامانده باشد، برگزار شد.
از دیگر مواردی که مسابقات قرآن امسال مورد توجه بود، افتتاحیه به دور از تکلف و بدون سخنرانی‌های طولانی مدت یا بهتر بگویم بدون کاربرد و خسته‌کننده بود، آیین آغازینی جمع‌وجور و کوتاه که بیشتر زمان آن نیز به بیان نکات آیین‌نامه و دستورالعمل اجرا و گزارشی از فرآیند این رقابت سه روزه توسط مسئول مربوطه انجام گرفت.
تقویت قراء و حافان در طول سال
بهروز یاریگل، از اساتید و پیشکسوتان قرآنی که در این دوره از مسابقات از اعضای تیم داوران در بخش کارکنان وظیفه در بخش تجوید بود، اظهار کرد: با توجه به اینکه سال‌های زیادی است در این مسابقات بوده‌ام در برخی از جهت‌ها این مسابقات به خوبی در حال برگزاری بود.
وی با اشاره به برگزاری کلاس‌های آموزشی پیش از مسابقات در برخی از نیروها ویژه آمادگی بهتر و یا بیشتر شرکت‌کنندگان، عنوان کرد: این کار خوبی است اما این آموزش قبل از مسابقات که طی یک روز یا دو روز گذشته می‌شود، به نظرم می‌آید که خیلی از قراء و حافظان و مؤذنین نیروهای مسلح نیازمند آموزش‌های بیشتری دارند و نباید تنها به یک یا دو جلسه قبل از مسابقات و یا چند ساعت پیش از مسابقات اکتفا شود.
یاریگل اظهار کرد: باید هر کدام از نیروهای مسلح بتوانند قراء و حفاظشان را در طول سال تقویت کنند و به نظرم این موجب ارتقای سطح کیفی و کمی می‌شود و کیفیت مسابقات نیز بهتر می‌شود و بالا می‌رود.
وی با تأکید بر اینکه نباید از آموزش قرآنی این افراد به صورت مستمر در طول سال، غافل شویم، اضافه کرد: این موجب می‌شود که نیروهای قرانی جدیدی نیز چه در عرصه کارکنان وظیفه و چه پایور جذب کنیم.
این مدرس و پیشکسوت قرآنی کشورمان بیان کرد: برگزاری مسابقات قرآن الحمدلله با توجه به سابقه حضورم در تیم داوری، مشکلی نداشته است و به طور منظم و با برنامه‌ریزی برگزار می‌شود و نوآوری خاصی که موجب ارتقای خاصی شود ندیدم. 
وی با اشاره به اینکه استقبال کارکنان وظیفه و پایور خوب بوده است، عنوان کرد: تأکید من این است که بسیاری از نیروهای وظیفه که سرباز هستند و مدت دو سالی در هر نیرو هستند، نباید آنها را فراموش کنیم و نباید این تنها محدود به بحث حفظ و قرائت شود. بلکه آنها را در راه مفاهیم قرآن به صورت جدی وارد کنیم و این رشته را نیز به‌جدیت نه‌تنها در بخش کارکنان وظیفه بلکه پایور نیز تقویت کنیم چون قرآن، تنها توجه به بخش قرائت و حفظ نیست بلکه اصل دانستن مفاهیم قرآن است.
یاریگل با توجه به اینکه امید است شاهد ارتقای سطح فنی مسابقات در سال‌های آینده باشیم، در خصوص داوری این مسابقات اظهار عنوان کرد: فرم‌های داوری این مسابقات به مانند مسابقات اوقاف در سطح استانی و کشوری بوده است و نکته خاصی در داوری و فرم‌ها نبود و تیم داوری خوبی در مسابقات متشکل از قاریان و پیشکسوتان قرآنی کشور تشکیل شده بود.
وی ادامه داد: برگزاری مسئولان این مسابقات خوب کار می‌کنند اما با توجه به نکته آموزشی که مطرح شد معتقدم که متسابقان نباید رها شوند بلکه در طول سال باید عزت و احترام بچه‌های قرآنی حفظ شود و کیفیت این افراد از هر نظر مالی چون جوایز و تقدیر چون رده‌هایشان حفظ شود تا تشویق‌های افراد قرآنی در این زمینه‌ها انجام شود تا آنها با شور و حال بهتری در مسابقات حضور پیدا کنند.
موج قرآنی که در سطح نیروهای مسلح
از دیگر داوران حاضر در  سی و یکمین دوره مسابقات قرآن نیروهای مسلح سعید رحمانی از اساتید و داوران بین‌المللی کشورمان است که در این دوره، بخش وقف را در تیم داوری کارکنان وظیفه عهده دار بوده است.
رحمانی گفت: این رقابت‌ها به صورت مجزا با دو تیم داوری و در سالن‌های مجزا کارکنان پایور و وظیفه به‌خوبی انجام گرفت که همه برگزیدگان قرآنی هر کدام از نیروها با رقابتی سلامتی در این مسابقات حضور پیدا کردند.
وی ادامه داد: پیش از این مسابقات نیز باید از آموزش‌های لازم بهره‌مند شوند تا خودشان را به این مرز آمادگی برسانند و این موج قرآنی که در سطح نیروهای مسلح انجام شده است، حرکت قابل تحسینی است.
رحمانی با توجه به اینکه در دوره‌های گذشته این مسابقات نیز حضور داشته است، اظهار کرد: در مجموع احساس می‌کنم که حرکت قرآنی کارکنان پایور و وظیفه روبه رشد است.
وی با تأکید بر اینکه نحوه داوری و اعمال موارد امتیاز و یا خلاف امتیاز همان است که در مسابقات رسمی کشور اعمال می‌شود، اظهار کرد: این فرم‌ها به مانند همان بود که در دیگر مسابقات قرآنی رسمی کشور چون اوقاف و دانشجویی و ... در نظر گرفته می‌شود که داوران براساس چهار بخش تجوید، صوت و لحن و وقف و ابتدا نمره می‌دهند.
این داور بین‌المللی کشورمان با اشاره به زمان برپایی مسابقات طی سه روز رقابت، اضافه کرد: در خصوص نظم مسابقات و فرآیند برپایی مسابقات در بازه زمانی مشخص انجام گرفت و نه اینکه مسابقات در بازه زمانی کوتاه با فشار و استرس برگزار شود و نه اینکه مسابقات در چندین روز و به صورت فرسایشی و طولانی برگزار شود بلکه هر زمانی که به هر فرد اختصاص دادن مناسب بود.
رحمانی در خصوص ارتقای بهتر سطح مسابقات عنوان کرد: اگر بخواهیم مسابقات کامل شود و به اکمال برسد باید حتما پیوست آموزشی داشته باشد، برگزاری صرف مسابقات بدون پیوست آموزشی مرتبط و مناسب با آن فایده‌ای ندارد.
وی با اشاره به اینکه خود مسابقات نیز اصولا باید آموزشی باشد، ادامه داد: فرآیند آموزشی صرف نیز باید پیش از مسابقات، حین مسابقه و بعد از آن طراحی شود به گونه‌ای که آن قاری و  حافظ هنگامی که در مسابقات حاضر می‌شود در صورت بروز خطا و یا اشتباه احتمالی آن را در دیگر مسابقات رفع کند.
رحمانی اظهار کرد: بخشی از این موارد و اشتباهات و نقص‌ها در موارد فنی و کارشناسی تجوید و صوت و لحن و وقف ابتدا است و بخش دیگر آن نیز ممکن است از آمادگی‌های روحی و خاصی که یک متسابق از لحاظ توانمندی‌های روانشناسان کار به آن برسد، رخ دهد که باید بسته آموزشی با اساتید خوب به آنها منتقل شود.
وی تصریح کرد: گرچه برگزاری مسابقات فی‌نفسه خوب است اما زمانی به اکمال می‌رسد که آن بسته آموزشی نیز پیوست آن باشد.
برگزاری دوره‌های قرآنی بیشتر
سیدرضا میرموسایی، از دیگر داوران این مسابقات است که در  بخش حسن حفظ را عهده‌دار بوده است. وی در گفت‌وگو با ایکنا در خصوص سطح این دوره از مسابقات، اظهار کرد: الحمدلله هر ساله در سراسر کشور چه مسابقات نیروهای مسلح و دیگر مسابقات روبه رشد است و مسابقات نیروهای مسلح نیز مستثنی از این قاعده نیست.
وی با اشاره به اینکه در تیم داوری کارکنان وظیفه حضور داشته است، اظهار کرد: برخی از متسابقان معتقدم به‌خوبی درخشیدند به گونه‌ای که در سطح مسابقات بین‌المللی بودند. اما باز آنطور که انتظار می‌رفت نبودند به دلیل اینکه آنها به دلیل موقعیت کاری که دارند و یا کمبود و فقدان فرصت مرور محفوظاتشان آنگونه که باید و شاید مطلوب نبوده‌اند و قاعدتا انتظار بیشتری در خصوص سطح مسابقات داشتیم.
وی با اشاره به اینکه محمدمهدی بحرالعلوم نیز داوری بخش حسن حفظ را در کارکنان پایور را عهده‌دار بوده است، اضافه کرد: تعدادی از کارکنان پایور نیز در بخش حفظ خوب بودند انتظار می‌رفت که بهتر از این بدرخشند که امیدواریم مسئولان دارالقرآن‌های نیروها توجه بیشتری به آنها داشته باشند و کلاس‌های بیشتر برای آنها بگذارند و یا به آنها دوره‌های قرآنی بیشتری را معرفی کنند تا کیفیت کار بالاتر رود.
میرموسایی بیان کرد: امیدواریم در سطح نیروهای مسلح شاهد حضور بیشتر شرکت‌کنندگان در تمامی رشته‌ها به‌ویژه در زمینه حفظ که از منویات مقام معظم رهبری مبنی بر تربیت 10 میلیون حافظ قرآن است، باشیم و سهم نیروهای مسلح نیز در این زمینه ادا شود.  
وی در خصوص زمان برپایی مسابقات، ادامه داد: زمان برپایی مسابقات کفایت می‌کرد و برنامه‌ریزی حضور متسابقان نیز مطلوب بوده است. این مسابقات در دو سالن مجزا برگزار می‌شود که مسابقات با رشته حفظ در اجزاء و همراه آن مفاهیم در دو سطح یک و دو آغاز شد و در ادامه نیز رشته اذان برگزار شد و سپس مرتلان و قراء باهم به رقابت پرداختند. 
میرموسایی در زمینه ارتقای سطح کیفی مسابقات برای سال‌های آینده، عنوان کرد: در آیین نامه حفظ قرآن آمده است که داوران حفظ، دو نفر باشند  یک نفر به عنوان داور هادی و هدایت‌کننده حافظ باشد، بهتر است و اگر اطلاع‌رسانی بهتر انجام شود، این مسابقات در سطح بهتری از گذشته برگزار می‌شود.
وی عنوان کرد: امیدواریم کارهای قرآنی کشورمان در همه زمینه‌ها رشد پیدا کند و به بالندگی برسد و امیدوارم سبک زندگی ما قرآنی شود.
برای مشاهده گزارش تصویری برگزاری این مسابقات اینجا کلیک کنید.
captcha