کد خبر: 3628462
تاریخ انتشار : ۱۸ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۱:۰۱
گلایه‌های یک ناشر خصوصی:

حال بازار نشر دینی خوب نیست/چاپ کتاب با سرمایه مؤلف و فروش کیلویی آن

گروه ادب: مدیر انتشارات کاتبان وحی می‌گوید حال بازار نشر کتاب‌های دینی خوب نیست، کارهای زمین مانده بسیاری در حوزه چاپ و نشر قرآن وجود دارد که اقدام عاجل و مناسب دولت را می‌طلبد.

مدیر انتشارات کاتبان وحی در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) درباره وضعیت بازار نشر قرآنی گفت: به عنوان ناشر خصوصی در حوزه چاپ کتاب‌های قرآن و دینی و مذهبی فعالیت می‌کنم، اما این فعالیت با دشواری‌هایی همراه است. حال بازار نشر خوب نیست و این موضوع از طرفی به سیاست‌گذاری‌ها و از سوی دیگر به اقتصاد نشر برمی‌گردد.حسن تفکری افزود: رکود بازار نشر طی چند سال اخیر، بیشتر و شده و بسیاری از ناشران نمی‌توانند به تعهدات مالی خود عمل کنند، چک‌هایشان برگشت می‌خورد و در واقع انگیزه خود را از دست داده‌اند. ما هم اگر همچنان در این زمینه فعالیت می‌کنیم، تنها انگیزه‌مان این است که وقت و سرمایه‌مان را در این راه صرف کنیم.ناشر کتاب‌های حوزه دین و قرآن ادامه داد: چند سال پیش یارانه کاغذ به ناشران اختصاص می‌یافت، به این معنی که دولت کاغذ را گران وارد می‌کرد و ارزان به ناشران می‌داد، اما متأسفانه برخی از ناشران از این موضوع سوء استفاده کردند و دولت یارانه کاغذ را حذف کرد و در راهکار جایگزین، تلاش شد تا یارانه به دست مصرف‌کننده برسد و بن‌ کتاب توزیع شود اما این بن‌ها  گاهی درست توزیع نمی‌شد و به جای اقشار کتابخوان، به مدیران سازمان‌ها و نهادها اختصاص می‌یافت و به دست مصرف‌کننده واقعی نمی‌رسید. البته تلاش کردند جلوی سوءاستفاده‌ها را بگیرند اما هنوز هم شاهد مشکلاتی در این زمینه هستیم. مدیر انتشارات کاتبان وحی در ادامه راهکار حل چنین مشکلاتی را دسترسی سهل مردم به کتاب عنوان کرد و گفت: در یک محله، تعداد مغازه‌های آرایشگری و پوشاک بیشتر از کتابفروشی است و شاید بتوان گفت در اغلب محله‌ها، کتابفروشی دیده نمی‌شود؛ در حالی که اگر کتاب در دسترس مردم باشد، مردم آن را تهیه می کنند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: وضعیت نشر به اندازه‌ای اسفناک است که اغلب ناشران اقدام به چاپ کتاب نمی‌کنند، برای من بارها پیش آمده که مؤلفی برای چاپ کتابش اقدام کرده و کتاب هم از نظر محتوایی، بسیار خوب بوده است، اما به دلیل وضعیت نشر نتوانسته‌ام برای آن سرمایه‌گذاری کنم و از قبول کتاب امتناع کرده‌ام، ناشرانی هم هستند که کتاب را با سرمایه مؤلف چاپ می کنند و ریسک آن را نمی پذیرند.
تفکری یکی از مشکلات ناشران را فروش کتاب دانست و افزود: شمارگان متوسط کتاب‌های ما هزار نسخه است که فروش همین تعداد هم بسیار زمان‌بر است. از سه سال پیش 10 عنوان کتاب چاپ کرده‌ام که نویسنده تعدادی از آنها استاد میرباقری است، اما خریدار ندارد و در انبار مانده است و اگر بخواهم آنها را به فروش برسانم باید کیلویی بفروشم.
 این ناشر خصوصی در ادامه ورود ناشران دولتی به حوزه چاپ و نشر را مورد نقد قرار داد و بیان کرد: ورود ناشران دولتی به حوزه نشر، رقابت نابرابر است و زیان نشر را بیشتر می‌کند. در بازار قرآن برای ناشران خصوصی سود قابل توجهی وجود ندارد، قیمت تمام شده یک نسخه قرآن حدود 5700 تومان است که حدود 6500 تا 7000 تومان به صورت عمده به فروش می‌رسد و فروش تک نسخه‌ای آن 8 هزار تومان است.
وی درباره سازوکار نادرست قیمت گذاری کتاب در بازار ایران گفت: قیمت‌گذاری کتاب در ایران حدود 3 تا 4 برابر قیمت تمام‌شده آن است که در برخی از کشورها این میزان تا 8 برابر نیز می‌شود، اما قیمت(هدیه) قرآن باید کمی پایین‌تر از این میزان باشد، یعنی در حدود 10 هزار تومان باشد، در حالی که در بازار نشر قرآن، قیمت‌های بسیار بالاست. باید فکری شود تا قرآن با قیمت مناسب و منصفانه به دست مخاطب برسد.
مدیر انتشارات کاتبان وحی در پایان تاکبد کرد: کارهای زمین‌مانده و مشکلات بسیاری در حوزه چاپ و نشر قرآن وجود دارد که باید راهکارهای جدیدی برای حل آنها یافت و اقدامی عاجل و مناسب برای آنها به کار گرفت.

captcha