کد خبر: 3636804
تاریخ انتشار : ۰۹ شهريور ۱۳۹۶ - ۱۷:۲۰

بررسی ابعاد فقهی حقوقی ربودن امام موسی صدر

گروه حوزه‎های علمیه: نشست بررسی ابعاد فقهی حقوقی ربودن امام موسی صدر امروز نهم شهریورماه، با حضور صاحبنظران حوزه و دانشگاه برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا) نشست علمی بررسی ابعاد فقهی و حقوقی ربوده شدن امام موسی صدر امروز نهم شهریورماه، با حضور آیت‌الله احمد مبلغی، استاد فقه حوزه و عضو خبرگان رهبری و حورا صدر همچنین مصطفی فضائلی، استاد دانشگاه در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار شد.
حورا صدر، فرزند امام موسی صدر در نشست علمی مسئله‌یابی و موضوع‌شناسی فقهی حقوقی ربوده شدن امام موسی صدر در سخنانی با توجه به توانمندی فقه شیعه و پویایی آن بیان کرد: امام موسی صدر معتقد بود که اسلام می‌تواند در همه ابعاد زندگی انسان حرف برای گفتن داشته باشد و جامعه را اداره کند.
وی با اشاره به جایگاه برجسته امام موسی در حوزه علمیه قم افزود: ایشان با توجه به چنین جایگاهی، این موقعیت را بنابر تکلیف رها کردند و وارد لبنان شدند تا بتوانند در آن جا خدمات بزرگی را نه تنها به جامعه تشیع بلکه به همه مردم این کشور داشته باشند و همین سفر مقدمه ربوده شدن ایشان توسط دولت لیبی در چندین سال بعد بود. 
وی با تاکید بر بررسی همه جانبه علمی این مسئله تصریح کرد: گروه‌های فقهی حوزه  باید مبانی را  استخراج  کند و در اختیار طلاب و محققان قرار دهد همچنین این کارهای علمی می‌تواند به روند پیگیری مسئله کمک شایانی داشته باشد.
حورا صدر با بیان اینکه امسال 39 سال از ربوده شدن امام موسی صدر در نهم شهریور ماه می گذرد عنوان کرد: این سؤال مطرح است که آیا بابی در فقه وجود دارد که پاسخگوی این مسئله باشد که بتواند از لحاظ فقهی، مسئله ربوده شدن را مورد بحث قرار دهد و وظیفه مسئولان و کسانی که به هر نحوی می توانند در این زمینه تاثیرگذار باشند  را تعیین کند.
حورا صدر با بیان اینکه ما در 39 سال گذشته کارها را پیگیری کرده ایم ولی با این روند به نتیجه نمی رسیم تصریح کرد: اگر این مسیری که رفته‌ایم مبتنی بر مسایل علمی و فقهی باشد تاثیرگذاری بیشتری خواهد داشت.
وی با طرح این مسئله که باید زنده ماندن امام موسی صدر پیگیری شود زیرا اطلاعاتی در دست است که این مسئله را به طور کلی نفی نمی کند ادامه داد: باید دائما قرینه در اختیار بقیه بگذاریم که ایشان زنده است این در حالی است که افراد مدعی زنده نبودن امام موسی باید برهان و مدرک بیاورند.
وی افزود: ما وقتی سراغ مسئولان و مدیران می‌رفتیم شاید در دل به ما می‌خندیدند ولی آن ها هم مدرک مستدلی برای رخ دادن اتفاقات ناگوار برای امام موسی ندارند.
حورا صدر عنوان کرد: باید روش‌های فقهی و حقوقی که اجازه داریم برای پیگیری به کار بندیم و اینکه تا کجا می توانیم این کار را دنبال کنیم و امیدوارم نتیجه این مباحث کمکی برای پیگیری و آزادی ایشان باشد زیرا ما به زنده بودن ایشان امیدواریم و هیچ سند و مدرکی نیز دال بر شهادت ایشان نیز وجود ندارد و حتی خود مسئولان لیبیایی نیز مدرکی ارایه نکرده‌اند.
 همچنین در  این نشست، آیت‌الله احمد مبلغی در سخنانی بر لزوم پیگیری مجدانه این حادثه در ابعاد مختلف حقوقی، فقهی، فرهنگی و سیاسی و اجتماعی تاکید کرد و ادامه داد: نباید مسئله ربوده شدن امام موسی صدر را مسئله کوچکی قلمداد کنیم.
وی افزود: امام موسی صدر فردی نمونه و الگو در زمینه های مختلف در دوره معاصر است و بررسی مسئله ربوده شدن ایشان بیش از آن که به نفع ایشان باشد برای جامعه شیعه و اسلامی دارای منافع بیشتری است ضمن اینکه از لحاظ اخلاقی ما خودمان را مدیون و مرهون ایشان می دانیم و باید این موضوع با جدیت توسط مسئولان دیپلماسی کشور پیگیری شود.
همچنین مهدی فضائلی، استاد دانشگاه در این نشست به ابعاد حقوقی این مسئله پرداخت و بیان کرد: این موضوع در قالب جنایتی بزرگ در مجامع بین المللی قابل پیگیری است و زمینه‌های آن نیز فراهم است.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: باید از ظرفیت نهادهای مردمی و مراکز خصوصی و دولتی به خوبی باری پیگیری این مسئله استفاده شود و نباید تصور کنیم گذر زمان از یک طرف و ساقط شدن دولت های مظنون و ... این مسئله را غیرقابل پیگیری می کند زیرا این موضوع بر اساس قوانین حقوقی تعلیق بردار نیست.
یادآور می شود جمع زیادی از محققان حوزه و دانشگاه و علاقه‌مندان به این موضوع در این نشست حضور داشتند و سؤالات خود را از حاضران در جلسه مطرح کردند.
گفتی است امام موسی صدر در 9 شهریور ماه 1357 هجری شمسی و به دعوت دولت لیبی و برای دیدار با مسئولان این کشور از لبنان وارد این لیبی شد ولی از آن تاریخ تاکنون اطلاعی از ایشان منتشر نشده است و دولت لیبی نیز با کمال بی مسئولیتی از ارایه اطلاعات به خانواده و  یا مجامع بین‌المللی خودداری کرده است.  
این نشست با همکاری دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم و موسسه امام موسی در قم برگزار شد.
captcha