محمود خدادوست، مدیرکل دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت در گفتوگو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به سوء استفادههای اخیر از آیات و روایات در حوزه سلامت اظهار کرد: امروزه از آیات و روایات منسوب به ائمه معصومین(ع)، استفاده ابزاری میشود و برای هر جایی و هر اقلیمی، هر زمانی و هر افرادی با مزاجهای مختلف آن را تعمیم میدهند.
خدادوست با بیان اینکه این استفاده از روایات از چند منظر دارای اشکال است بیان کرد: شیخ صدوق در کتاب الاعتقادات باب 44 در قسمت اخبار وارد فی الطب، با چند دلیل ثابت میکند که روایات فقهی منصوب به ائمه معصومین قابلیت تعمیم به زمان و مکان امروز را ندارد.
وی افزود: ائمه معصومین چند صد سال قبل با توجه به آب و هوا و شرایط حاکم در آن زمان برای مردم توصیههایی در زمینه طب داشتند، اما این توصیه ها قابلیت تعمیم به زمان حال را ندارد.
مدیرکل دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت با تأکید اینکه شان اسلام را نباید در حد طب و طبابت آن و در حوزه جسمانی و روانی تنزل داد عنوان کرد: علامه طباطبایی در تفسیر المیزان گفته است قرآن برای هدایت بشر آمده و در این زمینه از هیچ تلاشی دریغ نمیکند.
خدادوست با بیان اینکه یکی از ظرفیتهای فقه شیعه، گویا بودن آن و صدور حکم به اقتضای زمان و مکان است تصریح کرد: منابع استنباط احکام ما، قرآن، سنت، اجماع و عقل است؛ یعنی با وجود داشتن قرآن که برای هدایت بشر کم نگذاشته است، از عقل و دستاوردهای روز بشری به اقتضای زمان و مکان در استنباط احکام فقهی بهره میبریم. پس چگونه است که در حوزه سلامت، عقل را تعطیل میکنیم و روایتی را منسوب به ائمه میکنیم؟ معلوم است که استفاده ابزاری صورت گرفته است.
مشاور وزیر بهداشت یادآور شد: استفاده اخباریگری از روایات نه تنها برای طب رایج و طب مدرن مشکل ایجاد میکند، بلکه برای سایر نظامات اجتماعی مدرن هم مشکل ایجاد میکند، زیرا اگر برای اسلامی جلوه دادن هر موضوعی دنبال نقلی بودن آن باشیم، بسیاری از نظامات اجتماعی امروز نقلی ندارند و وظیفه دین هم، این نیست، بلکه وظیفه دین آن است که یک نگاه راهبردی و اساسی ارائه دهد و بشر، آن را در بستر عقل، تجربه، دانش، تحقیق و پژوهش در ابعاد دیگر گسترش دهد.
وی افزود: اسلام نگاه جامعی به سلامت دارد که در این زمینه تنها مکتبی است که حوزه سلامت معنوی میپردازد، از سوی دیگر مباحث بیشماری در حوزه سبک زندگی و پیشگیری دارد به همین مناسبت و برای بهره گیری از این ظرفیتها ما برنامههایی مانند نظام سلامت در اسلام با همکاری دانشگاههای الهیات و حوزههای علمیه در دست اجرا داریم.