کد خبر: 3670962
تاریخ انتشار : ۲۷ آذر ۱۳۹۶ - ۱۴:۲۶

آیت‌الله العظمی موسوی اردبیلی از مسئولیت‌های اجرایی تا باز کردن روزنه امید در فقه شیعه

کانون خبرنگاران نبأ: رئیس انجمن علمی ارتباطات و تبلیغ حوزه در بیان بخشی از اقدامات مرحوم آیت الله العظمی موسوی اردبیلی، گفت: ایشان پس از کار اجرایی و بازگشت به تدریس در فقه تشیع که سال‌های سال بعضی از مباحث آن به خصوص مباحث حقوقی و قضایی آن راکد مانده بود روزنه‌های امید را روشن کرد.

به گزارش کانون خبرنگاران ایکنا، نبأ، حجت‌الاسلام و المسلمین واعظ موسوی، رئیس انجمن علمی ارتباطات و تبلیغ حوزه و نماینده سابق مجلس خبرگان رهبری، در مورد شخصیت علمی و فقهی مرحوم آیت الله العظمی موسوی اردبیلی، عنوان کرد: آیت الله سید عبدالکریم موسوی اردبیلی از بزرگان حوزه علمیه و از مراجع بزرگ عالم تشیع بود که به جهت برخورداری از دقت نظر، تفکر و ذهن بسیار نقاد و تبحر خاص در تدریس فنون مختلف، در حوزه علمیه قم و پس از آن در شهرستان اردبیل زبانزد عام و خاص بود. ایشان پس از اینکه از اردبیل به تهران مهاجرت کردند، در آنجا نیز حوزه درسی را ایجاد کردند و اساتید و طلاب تهران هم از محضر ایشان استفاده می‌کردند.

استاد سطوح عالی و دروس خارج حوزه اضافه کرد: ایشان همچنین به طلاب توصیه می‌کردند که در مباحث مختلف عقلی و نقلی مخصوصاً در روش بحث و استدلال در مقابل عقائد و نحله‌های دیگر دقت نظر داشته باشند.

وی بیان کرد: مرحوم آیت الله العظمی موسوی اردبیلی قبل از انقلاب با انقلاب همراه بودند و بعد از انقلاب به خاطر برخورداری از فضل فراوان و تقوا، مورد اعتماد مرحوم امام راحل قرار گرفتند و عالی‌ترین پست‌ها را در نظام جمهوری اسلامی عهده‌دار بودند که این نشانگر برخورداری ایشان از اتقان لازم در مباحث مختلف علمی است.

واعظ موسوی با بیان اینکه مرحوم آیت الله العظمی موسوی اردبیلی پس از شهادت شهید بهشتی در موقعیت ریاست دیوان عالی کشور نفر اول قوه قضائیه تا زمان ارتحال امام راحل بود، عنوان کرد: حضور در چنین جایگاهی باعث شد که ایشان علم را با عمل و تجربه بیامیزد و اگر هم کاستی‌هایی در بعضی از نقاط احساس می‌کرد با مراجعات فقهی مکرر تا حد امکان در رفع آنها کوشیدند و تحقیقاتی که در این زمینه داشت هم اکنون نیز راهگشای بسیاری از مشکلات فقهی حقوقی در نظام جمهوری اسلامی است.

رئیس انجمن علمی ارتباطات و تبلیغ حوزه خاطرنشان کرد: ایشان پس از فراغت از کار اجرایی و بازگشت به قم و اشتغال به تدریس درس خارج، در فقه تشیع که سال‌های سال بعضی از مباحث آن به خصوص مباحث حقوقی و قضایی آن راکد مانده بود روزنه‌های امید را روشن کرد به گونه‌ای که هم حوزه‌های علمیه و هم قوه قضاییه وامدار و مدیون تلاش‌های شبانه‌روزی و مستمر آن فقید سعید است.

وی اذعان کرد: آیت الله العظمی موسوی اردبیلی در اداره نظام مقدس جمهوری اسلامی از جمله پیشگامان بود همچنان که در به ثمر رسیدن انقلاب اسلامی نیز از شاگردان ممتاز امام راحل و همراه و همگام و معتمد امام راحل بود و این اعتماد با توجه به موقعیت‌هایی که برای ایشان ایجاد شد و جایگاه‌هایی که امام راحل برای ایشان در نظر گرفتند به خوبی روشن است.

واعظ موسوی در مورد ویژگی‌های رفتاری مرحوم آیت الله موسوی اردبیلی گفت: آن مرجع فقید در عین حال که در مجامع عمومی به یک روحانی مردمی، خوش فکر، خوش اخلاق و خوش منش معروف بود در جلسات خصوصی هم سعی می‌کرد با تک تک افراد حاضر احوال‌پرسی خاص را انجام دهد و با باز کردن فضا و میدان دادن به افراد زمینه را برای طرح افکار و اندیشه‌های مختلف در جلسات فراهم می‌کرد.

وی ادامه داد: ایشان همواره سعی می‌کردند با بیان و کلامی ساده و قابل فهم بتوانند نتایج افکار خود را در اختیار دیگران قرار دهند و گاهی می‌بینیم که حتی بسیاری از منتقدان و پژوهشگران هم بیان ساده و روان و دقیق ایشان را ستودند و این نکته باز هم دلیل بر فضل و مراتب اخلاق و معنویت و مردم‌داری این چهره برجسته حوزوی و خادم مردم است.

این استاد حوزه اظهار کرد: وی در کلاس‌های مختلف به مناسبت، در کنار مباحث دقیق علمی اعم از فقهی و اصولی توصیه‌های بسیار زیادی نسبت به مباحث اخلاقی داشتند و در مناسبت‌های مختلف، مباحث تاریخی، اخلاقی و اعتقادی را به طلاب و شاگردان حوزه درسی خود عرضه می‌کردند.

محمدعلی نادعلی

captcha