به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، برنامه رصد شبکه قرآن و معارف سیما که شب گذشته به صورت زنده روی آنتن رفت به موضوع کاهش بودجه فعالیتهای قرآنی اختصاص داشت که در آن حسن محمدی، مدیرعامل اتحادیه تشکلهای قرآن و عترت کشور و نائب رئیس کمیته تخصیص اعتبارات و مهدی عزیززاده، رئیس دبیرخانه کمیسیون فعالیتهای تبلیغی و ترویجی شورای توسعه فرهنگ قرآنی به بحث و تبادل نظر در این زمینه پرداختند.
در ابتدا محمدی در پاسخ به این سؤال که برای فعالیتهای قرآنی و تحقق اهداف آن چه میزان بودجه نیاز است؟ بیان کرد: برای پاسخ به این سؤال به سالهای ابتدایی تصویب این بودجه برمیگردم، در سال 90 که رهبری تربیت 10 میلیون حافظ قرآن را ابلاغ کردند، جلساتی به نام ستاد راهبری طرح ملی حفظ تشکیل شد که فقط برای تحقق این هدف برای هر نفر جزء، تربیت حافظ با تمام هزینهها 50 هزار تومان اعتبار لازم داشتیم و در جمعبندی تا سال 1404 مجموعا 15 هزار میلیارد تومان لازم بود و بنا شد که از سال 90 هر سال 1000 میلیارد تومان تخصیص داده شود، این فقط برای حوزه حفظ است و با این اعتبارات هرگز به محقق کردن اهداف سایر حوزهها نخواهیم رسید.
در ادامه برنامه، عزیززاده گفت: 15 هزار میلیارد تومان در واقع مبلغ حداقلی بود که پیشنهاد شده بود، اگر بخواهیم منصفانه صحبت کنیم باید بگویم که دولت در جهت تخصیص اعتبارات وظایف و تکالیفی دارد، اما یک بخشی از این بودجه نیز باید از طریق مشارکتهای مردمی و حتی موقوفات تأمین شود، سالی 1000 میلیارد تومان برای تحقق هدف تربیت 10 میلیون حافظ، اعتبار لازم است که امکان تحقق آن نیز وجود ندارد، ضمن اینکه در طراحی نظام بودجه مشارکتهایی که از طریق موقوفات و ... بدست میآید، دیده نشده است. علت اینکه دولت سهم خودش را نیز نمیتواند تخصیص دهد، این است که نظام بودجهریزی مبتنی بر منابع غیر دولتی نیست.
گزارش ایکنا حاکی است، در ادامه برنامه، محمدی بیان کرد: عدد 1000 میلیارد تومان یک عدد منطقی است که از طریق کار کارشناسی بدست آمده است و به میزانی که اهداف را ترسیم میکنیم باید بودجه داشته باشیم. در سال 90 نیم درصدی که تصویب شد، 1800 میلیارد تومان بود که آن هم محقق نشد. وقتی روند تخصیص این بودجه را در سالهای اخیر میبینیم که در سال 96 علی رغم کاهش 50 درصدی بودجه تا به امروز ریالی از آن محقق نشده موجب تأسف است و در کمال تعجب به جای اینکه این عقب ماندگی طبق قولهایی که داده شده، جبران شود این اتفاق نیفتاده و در جلساتی که با آقای جعفرپور رئیس فراکسیون فرهنگی داشتیم و قول مساعدی که دادند، اما قولها با آنچه که در لایحه آمده است، مطابقت ندارد.
در ادامه برنامه رصد، مجددا نوبت به عزیززاده رسید، وی تصریح کرد: تمام این اعتبارات در فصل دین و مذهب در نظر گرفته میشود که تمام اعتباری که در سال 95 برای این فصل در نظر گرفته شد 920 میلیارد تومان بود و در سال 96 نیز 1600 میلیارد تومان بوده است، اما دولت در سال 97 این مبلغ را به 1700 میلیارد تومان رسانده که در مجموع 5 درصد نسبت به قبل افزایش داشته است.
وی بیان کرد: اینکه بودجه تحقق منشور کاهش یافته یکی از دلایش این است که این گفتوگوها و مسائل را به بدنه کارشناسی برنامه ریزی کشور منتقل نکردهایم. مدیران ارشد بدنه کارشناسی در سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور این تلقی که ما نسبت به اقتضائات داریم، ندارند و به ضرورت تخصیص دادن این حجم از بودجه به فعالیتهای قرآنی واقف نیستند.
عزیززاده در ادامه تصریح کرد: در وزارتخانهها که میرویم نیز همین تلقی وجود دارد که این مقدار از پول را برای چه کاری میخواهید؟ در نتیجه این گفتوگوها و توجیه باید به سمت مباحث کارشناسی تسری پیدا کند. این رقم 200 میلیارد تا چند سال پایه بود اما امسال در لایحه 97، کل اعتبارات قرآنی کشور را 200 میلیارد کردهاند.
رئیس دبیرخانه کمیسیون فعالیتهای تبلیغی و ترویجی شورای توسعه فرهنگ قرآنی بیان کرد: یعنی گویی تلقی در حوزه کارشناسی اینطور بوده که ما میخواهیم 200 میلیارد تومان از طریق منشور بدهیم، عملا بودجههای قرآنی دستگاهها هم نمیتوانیم بدهیم و از این بودجه در آنجا هزینه میشود، پس یک بار این 200 میلیارد تومان را در ردیفهایی که دستگاهها دارند، تقسیم کنیم، این 13 ردیف که تعریف شده است، سر جمع برای همه آنها 200 میلیارد تومان میشود. در نتیجه باید این اقتضای بودجهای در فعالیتهای قرآنی را به بدنه کارشناسی در سازمان مدیریت منتقل کنیم.
عزیززاده در ادامه افزود: دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی میتواند نشستهای کارشناسی بگذارد و دستگاههای عضو شورا نیز باید وارد عمل شوند، چنان که تا به امروز چندان پیگیری انجام ندادهاند، شورای توسعه در این مسائل نقش دارد، اما نهادها و دستگاههای عضو هم بخشی از این شورا هستند و تکالیفی دارند که باید انجام دهند.
در ادامه برنامه محمدی بیان کرد: در زمینه بودجه، بازنگریهایی نیز صورت گرفته است چنان که برای واریز بودجهها یک خلأ قانونی داشتیم که از طرف سازمان برنامه مطرح شد و پس از آن صندوق تخصیص اعتبارات گذاشته شد که کمیته تخصیص ذیل آن شکل گرفت و مشکل نیز حل شد.
مدیرعامل اتحادیه تشکل های قرآن و عترت کشور و نائب رئیس کمیته تخصیص اعتبارات بیان کرد: به یک فرایندی رسیدهایم برای پیگیری بودجه، تا حدی هم جلو رفتهایم که کمیته هم تصویب کرد، وزرایی که در شورا هستند نامهای برای بودجه 96 زدند، در نتیجه کمیته فعال است، اما باید ببینیم این فرآیندهای این چنینی چقدر میتوانیم موفق باشیم.
در ادامه برنامه عزیززاده تصریح کرد: اکثر توقعات ما متمرکز بر شورای توسعه فرهنگ قرآنی است، اما دبیرخانه این شورا در یک نیم طبقه است که مجموع کارمندهای آن به 15 نفر نمیرسد، با وجود اینکه کارها نیز بسیار زیاد است، شاید لازم باشد این ساختار عوض شود، این مصوبات را باید پیگیری کرد و چند نفر باید باشند تا این کار را انجام دهند، یکی از مشکلات نیز همین است که عِده و عُده مناسب برای پیگیریها وجود ندارد و باید ساختار دبیرخانه توسعه یابد.
در ادامه برنامه محمدی گفت: البته یک مقدار هم باید روی جامعه قرآنی کار کنیم، با این کاهش بودجه شورا باید به عنوان هماهنگ کننده دستگاهها پای کار آیند و همه دستگاههای عضو شورای توسعه نیز باید مطالبه گر باشند، البته اتفاقهای خوبی نیز افتاده است و دوستان قول دادهاند که شاید این مبلغ فعلی تا 300 میلیارد تومان نیز برسد، اما معلوم نیست که این قول چقدر محقق شود.
عزیززاده در ادامه برنامه بیان کرد: نباید فراموش کنیم که وارد فضای جدیدی در فعالیتهای قرآنی شدهایم که از مرز توسعه به مرز فرهنگ قرآنی و نظام سازی پیش رفتهایم که مبنای همه چیز بر اساس قرآن باشد، این ادبیات جدید قبلا وجود نداشت، اما رویکرد فعلی فرهنگ سازی است.
رئیس دبیرخانه کمیسیون فعالیتهای تبلیغی و ترویجی شورای توسعه فرهنگ قرآنی تصریح کرد: وزارت ارشاد در سال 85 حدود هفت میلیارد تومان اعتبار داشت که نیمی از آن در نمایشگاه قرآن هزینه میشد، اما امسال 40 میلیارد تومان در لایحه آمده است، حدود 10 میلیارد تومان بیمه فعالان قرآنی است که در همین حد نیز باید قدردان باشیم، اما تغییر آن نگاه راهبردی به فعالیتهای قرآنی و به تعبیری این ادبیات جدید قرآنی باید در همه حوزهها تسری یابد که این اتفاق نیفتاده است، ما باید به یک مفاهمهای با همکاران خودمان در حوزه برنامهریزی و فرهنگ برسیم که سرمایهگذاری در حوزه قرآن راهبردی است که دستاوردهای امنیتی و ... دارد.
در ادامه برنامه محمدی بیان کرد: بحث مطالبهگری جامعه قرآنی بخشی از فرآیند ارتقا بودجه است، بخش اعظم کار نیز بر عهده متولیان است، اما فرهنگسازی درست انجام نشده و متولیان باید کاری کنند که ما به کف اعتبار برسیم تا برای سالهای آتی امیدوار باشیم.
در انتهای برنامه عزیززاده، رئیس دبیرخانه کمیسیون فعالیتهای تبلیغی و ترویجی شورای توسعه فرهنگ قرآنی تصریح کرد: در لابه لای بودجه، ردیف بیمه فعالان قرآنی وجود دارد که این افراد نیز اکثرا مربیان زحمتکشی هستند که در موسسات کار میکنند و تعداد آنها نیز قابل توجه است که بسیاری از آنها بیمهشان چند سالی است، قطع شده، اما بعدا مجدد تعدادی اضافه شدند و تعدادی نیز در نوبت هستند، این رقم 9 و نیم میلیارد تومان برای 10 هزار نفر طبق محاسباتی که انجام دادم، اگر واقعا بخواهیم این تعداد را بیمه کنیم بیش از 16 میلیارد تومان پول لازم است، اما 9 و نیم میلیارد تومان آن دیده شده و خواهش میکنم که از این ردیفها غافل نشویم. حتما عزیزانی که در مجلس میخواهند تغییری ایجاد کنند با توجه به این که جمعیت بسیاری از قرآنیان منتظر تحقق بیمه هستند حتما اعتبار این ردیف را متناسب با آن تعداد کنند. همچنین به موسسات قرآنی سراسر کشور نیز پیشنهاد میکنم که در این فرصت به نمایندگان استانهای خود در مجلس مراجعه و در این زمینه درخواست کنند تا این مطالبه از طرف جمع قابل توجهی مطالبه شود.