به گزارش ایکنا؛ خبرهای مختلف و بسیار نگران کنندهای در خصوص معتادانی که پس از مصرف مواد مخدر و تحت تأثیر این مواد به آزار خود و دیگران اقدام کرده و حتی دست به جنایت زدهاند، مدام در اخبار منتشر میشود. جدیدترین و غمانگیزترین این اخبار تعدی و قتل ندا دختر هفت ساله افغانی است که قاتل این کودک مدعی شده پس از مصرف مواد مخدر دست به این جنایت زده است.
اما مواد مخدر چه تأثیری بر تعقل و ذهن افراد دارد؟ و در مقابل افرادی که مواد مصرف کرده و تعقل خود را از دست دادهاند چگونه باید رفتار کرد؟ فرید براتی سده، معاون توسعه پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور که سالها در زمینه اعتیاد به صورت تخصصی کار کرده در همین خصوص به سؤالهای ایکنا پاسخ داد.
براتی سده در پاسخ به این سؤال که آیا این آمار که 70 درصد جرائم کشور به نحوی با مصرف مواد مخدر و معتادان در ارتباط است را قبول دارید؟ گفت: 70 درصد همه جرائم خیر؛ بلکه 70 درصد جرائم خُرد. اختلاس سه هزار میلیارد تومانی چه ارتباطی با مصرف مواد مخدر دارد؟! اما جرائم خردی که در کشور رخ میدهد مثل خشونت در خانواده، سرقتهای جزء، دزدی از ماشینها، نزاعهای کوچه و بازار و ... مرتبط با اعتیاد هستند. البته بخش زیادی از طلاقها نیز مرتبط با اعتیاد هستند.
فرد معتاد برای تأمین مواد از خود، خانواده و حتی دخترش میگذرد
وی در پاسخ به این سؤال که شاهد انجام جنایتهای بزرگ از جمله آزار و قتل کودکان توسط افراد معتاد هستیم؛ مواد مخدر چه تأثیری بر افراد میگذارد که منجر به انجام چنین جنایتهایی میشود؟ گفت: باید بپذیریم که اعتیاد به دلیل ماهیتی که دارد وقتی که کسی درگیر آن شد رفتارهای آن فرد دیگر رفتارهای نرم و عادی جامعه نباشد و فرد وقتی که معتاد و مصرف کننده مواد شد، برای تأمین مواد مخدر ممکن است حتی از دخترش و خانوادهاش و حتی از جان خودش هم بگذرد.
براتی سده تصریح کرد: حتی یک معتاد برای تأمین مواد مخدر از جان خودش هم میگذرد یعنی خطرپذیری فرد مصرف کننده برای تأمین مواد در لحظاتی که نیاز به مواد دارد بسیار افزایش پیدا میکند. بنابراین بخشی از پرخاشگریها و ناراحتیها ممکن است ناشی از نیاز به مواد باشد.
وی ادامه داد: از سوی دیگر برخی از مواد، مواد روانگردانی هستند که بر روی ساختار عصبی تأثیر گذاشته و موجب پرخاشگری، سوءظن، توهم و ... میشوند و فرد تحت تأثیر این شرایط غیرعادی مبادرت به پرخاشگری نسبت به اعضای خانواده و رفتارهای غیر معمول میکند. همچنین به صورت معمول آستانه تحمل افراد مصرف کننده پایین میآید و طاقت و تعقلی که از افراد عادی انتظار داریم را از خود نشان نمیدهند و دست به رفتارهای پرخاشگرانه علیه خود و دیگران میزنند.
پرخاشگری افراد معتاد علیه خود، خانواده و به ویژه کودکان
معاون پیشگیری و درمان اعتیاد مرکز توسعه پیشگیری و دبیر کمیته پیشگیری و کنترل ایدز سازمان بهزیستی با تأکید بر اینکه پرخاشگری افراد معتاد علیه خود، به خصوص اعضای خانواده و به ویژه کودکان رخ میدهد، گفت: کودکان آسیبپذیری بیشتری دارند و بیشتر تحت تأثیر پرخاشگری افراد معتاد قرار میگیرند.
مصرف شیشه، مواد توهمزا و الکل احتمال آسیبزدن به کودکان را افزایش میدهد
وی در پاسخ به این سؤال که مصرف کدام یک از مواد خطر صدمه زدن فرد به خود یا دیگران را افزایش میدهند؟ گفت: مواد محرک مثل مت آنفتامین(که در بازار به عنوان شیشه شناخته میشود) مواد توهمزا و الکل. به ویژه مصرف الکل به این دلیل که کار اصلی الکل از کار انداختن کورتکس مغز است و کورتکس مغز است که بر بسیاری از رفتارهای ما کنترل اعمال میکند. بنابراین در زمان مصرف مقدار زیاد الکل کورتکس دچار مسمومیت میشود (چون هر بار که فرد مصرف میکند مقداری بر این کورتکس تأثیر میگذارد) افراد مبادرت بر رفتارهایی میکنند که اگر این مواد را مصرف نمیکردند، چنین کارهایی را هم انجام نمیدادند.
براتی سده تصریح کرد: مصرف شیشه و الکل عقل را زائل میکند و وقتی عقل زائل شد رفتارهای پرخاشگرانه بروز میکند چون ساختارهای زیر قشر مغز فعال میشوند که کورتکس مغز دیگر بر این بخشها کنترل ندارد.
وی در جمع بندی سخنان خود گفت: مواد محرک، توهمزا و الکل میتوانند ایجاد پرخاشگری کنند.
معاون پیشگیری و درمان اعتیاد مرکز توسعه پیشگیری و دبیر کمیته پیشگیری و کنترل ایدز سازمان بهزیستی در پاسخ به این سؤال که از بچهها در مقابل این افراد چگونه میتوان محافظت کرد؟ گفت: در درجه اول خانوادهها باید آموزش ببینند که در مواقعی که فردی چنین موادی را مصرف میکند چگونه در برابر او رفتار کنند. در چنین شرایطی خانوادهها هم خود و هم کودکانشان را دور از افراد مصرف کننده قرار دهند تا فرد معتاد به شرایط عادی بازگردد.
وی افزود: افراد باید آموزش ببینند که در مواقع ضروری کمک بخواهند و به نیروی انتظامی و یا خط اورژانس اجتماعی(123) زنگ بزنند. افراد باید سعی کنند به نحوی دور از این افراد باشند که مورد ضرب و شتم قرار نگیرند مثلاً در فضای بسته با فرد قرار نگیرند و حتی آمادگی دفاع از خود را داشته باشند. بهترین کاری که باید انجام شود آموزش به افراد جامعه برای قرار ندادن خود در مهلکه و البته پیشگیری از اعتیاد و درمان معتادان است.
انتهای پیام