ماریت قازاریان، رئیس گروه پیشگیری از اعتیاد سازمان بهزیستی در گفتوگو با ایکنا؛ به تشریح برنامههای سازمان بهزیستی برای پیشگیری از اعتیاد در مهدهای کودک پرداخت و اظهار کرد: به هر میزان که برنامه پیشگیری از اعتیاد را ا از سنین پایینتر آغاز کنیم، موفقتر خواهیم بود. بر همین اساس سازمان بهزیستی برنامهای را تحت عنوان «مصونسازی خانواده محور کودکان زیر دبستان در برابر اعتیاد» آغاز کرده است که در این برنامه والدین کودکان آموزشهای لازم را دریافت میکنند.
وی با اشاره به اینکه به صورت مستقیم با بچهها ارتباط نداریم، گفت: برای پدرها و مادرها برنامهای ساختار یافته طراحی شده که در آن والدین به صورت داوطلبانه به مدت شش هفته و هفتهای یک بار تحت پوشش این برنامه قرار میگیرند و مربیان آموزش دیده مطالب تربیتی لازم برای پیشگیری از اعتیاد در بزرگسالی را به والدین ارائه میکنند.
قازاریان در ارزیابی میزان استقبال از این برنامه، گفت: استقبال بسیار خوب بوده است. البته با توجه به مشغله والدین برنامه را طوری زمانبندی کردهایم که بخش وسیعی از والدین بتوانند در آن حضور داشته باشند. از سوی دیگر برنامه با توافق والدین قابل تنظیم است و میتواند زمان آن متغییر باشد. با توجه به مشغله والدین بیشتر پدرها خواستار برگزاری این دوره آموزشی در روزهای پنجشنبه هستند. البته ریزشهایی هم داریم که طبیعی است و در همه جای دنیا اتفاق میافتد.
وی از بررسی خلأهای این برنامه طی مدت اجرا و رفع آن خبر داد و گفت: این برنامه از سال 86 با مدل اجرای اجتماعی محور آغاز به کار کرد، ولی بررسیها نشان داد این مدل خلأهایی دارد. اصلاحات این طرح طی یک سال و نیم اخیر اجرا و طرح به صورت خانواده محور برگزار شد که شاهد موفقیت بیشتری هستیم.
استقبال پدرها از طرح مصونسازی کودکان زیردبستان در برابر اعتیاد
رئیس گروه پیشگیری از اعتیاد سازمان بهزیستی از استقبال بیش از انتظار پدرها از برنامه «مصونسازی خانواده محور کودکان زیر دبستان در برابر اعتیاد» سخن گفت و اظهار کرد: در این برنامه یک سری آموزشها از سوی مربی ارائه میشود و با مشارکت والدین برنامه ادامه پیدا میکند. جالب اینکه حضور و مشارکت پدرها در کلاسها و ارائه پاسخها و پیشنهادها برای رفتار درست با کودکان در راستای مصون سازی آنها بسیار قابل توجه بوده و نشان از دغدغهمندی و البته اطلاعات خوب آنها در این زمینه دارد.
وی ادامه داد: مربیان کشوری برای تدریس در این طرح آموزش دیدهاند، اما علاوه بر این مربیان، اکنون در 17 استان کشور نیز مربیان استانی آموزش دیده داریم، یعنی در تمام شهرستانهای هر استان مربی داریم و لازم نیست مربی از تهران یا مرکز استان به یک مهدکودک در یک شهرستان اعزام شود و با توجه به نتایج خوب طرح، خود مهدهای کودک درخواست برگزاری این برنامه را دارند.
قازاریان از اجرای طرح دیگری با عنوان طرح «پازک؛ پیشگیری از اعتیاد ویژه زنان و کودکان» خبر داد و گفت: این طرح گروههای در معرض خطر را در برمیگیرد. در حال حاضر این طرح در 500 محله 12 استان کشور در حال اجرا است که البته در داخل این طرح نیز طرح خانواده محور کودکان زیر دبستان در برابر اعتیاد اجرا میشود.
وی تشریح کرد: در محلههای آسیبخیزی که مهدکودک ندارند، کودکان در سن زیر دبستان شناسایی میشوند و از خانوادههای آنها برای دریافت آموزشهای ویژه پیشگیری از اعتیاد دعوت به عمل میآید. ما تلاش کردهایم حتی در محلههایی که مهدکودک وجود ندارد نیز والدین بچههای سن زیر دبستان را آموزش دهیم.
قازاریان از درخواست سایر استانها برای اجرای طرح پازک در آنها خبر داد و تأکید کرد: ما مجبور هستیم بر اساس اعتبارات قدم برداریم. در تلاش هستیم سال آینده چند استان دیگر نیز به طرح پازک اضافه شوند چرا که تاکنون بازخورد خوبی از نتایج این طرح دریافت کردهایم. اگر اعتبار کافی وجود داشته باشد تعداد استانهای تحت پوشش این طرح بیشتر میشود.
لزوم مداخلات پیشگیرانه در سنین پایین
وی در پاسخ به این پرسش که آیا پیشگیری از اعتیاد در سایر کشورها نیز از مهدهای کودک آغاز میشود؟ گفت: بله؛ تحقیقات نشان داده هرقدر سن مداخلات پیشگیرانه پایینتر بیاید، تأثیرگذاری در سنین بزرگسالی بیشتر میشود. حتی اکنون مطالعات طولی در حال انجام است و بررسی میکنند که بچههایی که در سنین پایین والدین آنها آموزشهای لازم برای رفتار درست با بچهها و آموزش مواجهه با مواد مخدر را دریافت کردهاند در سنین بالاتر چه قدر به آسیبهای اجتماعی گرایش داشتهاند. تحقیقات اثبات کرده است به هر میزان که مداخلات پیشگیرانه از سنین پایین شروع شود و در هر سن با توجه به ویژگیهای خاص آن سن برنامه تدوین شود، در سنین بزرگسالی افراد کمتر به آسیبها گرایش دارند.
قازاریان در پایان تصریح کرد: البته مداخله در سن پایین به این معنی نیست که به صورت مستقیم روی بچهها کار شود. والدین باید تحت پوشش برنامه باشند، چرا که در سنین پایین که شکلگیری شخصیت اتفاق میافتد، ساختار خانواده بسیار مهم است و تأثیر مستقیم بر کودکان میگذارد.
انتهای پیام