محمد گلریز، خواننده انقلابی، در گفتوگو با خبرنگار ایکنا گفت: اخیراً براساس قطعه موسیقی معروف «ای ایران» اثر ماندگار روحالله خالقی و خوانندگی مرحوم بنان، آهنگی تولید و در فضای مجازی منتشر شده است که نظرات ضد و نقیضی را در پی داشته است. به نظر میرسد که بیشترین نقدها در مورد محتوای شعری باشد که روی این اثر فاخر قرار گرفته است، وگرنه حرفی در مورد موسیقی آن نیست.
وی ادامه داد: ابتدا باید بگویم که اگر این کار انجام نمیشد، خیلی بهتر بود، چرا که به هر حال «ای ایران» در اذهان ملت ایران نوستالژی تاریخی دارد و این اثر به چنان اعتبار و محبوبیتی دست یافته است که بسیاری از کارشناسان و منتقدان موسیقی آن را سرود ملی دوم ایران میدانند.
خواننده سرود «صبح پیروزی» تصریح کرد: در شرایط فعلی ابتدا باید به این نکته توجه داشت که آیا ترانه و سرودی که برای تولید این اثر بر مبنای آهنگ «ای ایران» به کار رفته، توانسته است شأنیت این اثر فاخر ملی را حفظ کند و همان حس افتخار و غرورآمیز را در ذهن مخاطب خود زنده کند؟ اگر این اتفاق افتاده باشد با دیده اغماض میتوان پذیرفت که چنین کاری چندان خبط نبوده و میتوان آن را با تساهل پذیرفت.
وی افزود: با وجود این باز هم اصرار بر این دارم که اگر قرار بر تولید آثار موسیقی با رویکرد ملی و ارزشی است، بهتر است که متولیان به فکر تولید آثار اصیل باشند. البته در این مسیر هنرمند موزیسین و سازنده اثر میتواند از تجارب موفق گذشته نیز الهام بگیرد، اما اخلاقاً چندان مجاز نیست که عین اثر را در تولید یک قطعه با محتوایی کاملاً متفاوت به کار ببرد.
خواننده قطعه «دریغا» در ادامه گفت: آنچه در مورد قطعهای همچون «ای ایران» صادق است و توانسته آن را پس از سالها به منزله اثری ماندگار و بیبدیل حفظ کند، تلاش و همدلی بوده است که سازندگان آن در روند تولید این اثر ماندگار داشتهاند. قطعاً اگر در تولید یک اثر موسیقایی به فکر ماندگاری و مانایی آن هستیم، باید سرمایهگذاری مناسب و وقت کافی صرف آن کرد، وگرنه تولید آثاری همچون این اخیر، که بازتاب منفی فراوانی داشته است، بسیار آسان خواهد بود. البته به زودی نیز به دست فراموشی سپرده خواهد شد.
وی در پایان تأکید کرد: متأسفانه در شرایط فعلی وضعیت مطلوبی را در حوزه موسیقی فاخر ایرانی شاهد نیستیم و بیشتر در حسرت آنچه به سر میبریم که در گذشته اتفاق افتاده است و این وضعیت بغرنج تا آنجا پیش رفته است که در چهل سالگی انقلاب اسلامی جشنواره «موسیقی فجر» فاقد محصولی فاخر و انقلابی بود که متمایز و منحصربهفرد باشد.
انتهای پیام