سیدهادی سیدافقهی، کارشناس مسائل جهان اسلام، در گفتوگو با خبرنگار ایکنا درباره پیامها و دستاوردهای سفر رئیسجمهور کشورمان به عراق گفت: هر دو کشور اکنون در وضعیت ویژهای به سر میبرند. از ناحیه عراق، پس از شکست داعش و خرابیهای به بار آمده در این کشور ایران به مردم عراق و ارتش این کشور کمک کرد. امریکا در این وضعیت میخواهد خودش را به عنوان پیروز میدان و عامل شکست داعش معرفی کند.
ضرورت استفاده بهینه ایران از فرصت توسعه روابط با عراق در دوران تحریم
وی ادامه داد: از طرفی همپیمانان منطقهای امریکا هم نعل وارونه میزنند که ما تروریسم را در عراق شکست دادیم و مایلیم با عراق روابط خوبی داشته باشیم و به بهانه کمک به بازسازی عراق در حال انجام برخی سرمایهگذاریهای اقتصادی هستند. حتی یک شبکه تلویزیونی از سوی عربستان به نام «ان بی سی العراق» در عراق برای عادیسازی روابط دو کشور و به حاشیه راندن ایران و معرفی آن به عنوان دشمن اصلی مردم عراق شکل گرفته است. در شرایط فعلی در عراق دولتی معتدلتر و پارلمانی انقلابیتر از قبل وجود دارد که به دنبال بازسازی کشور است و در این وضعیت، جا دارد که ایران به دولت جدید عراق و مردم این کشور کمک کند.
سید افقهی اظهار کرد: از سوی دیگر ایران دو مرحله تحریم را پس از زیرپاگذاشتن برجام توسط ترامپ، پشت سر گذاشته است و ایران باید از فرصتهای دور زدن تحریمها برای همافزایی کشورهای همجوار مانند عراق بهره ببرد. ایران و عراق مرز مشترک 1600 کیلومتری دارند و این ظرفیت بزرگی برای توسعه تعاملات اقتصادی و تجاری است. همچنین علاقه مردم ایران به مردم عراق، قدرشناسی مردم و دولت عراق بابت یاریرسانی ایران به عراقیها در مبارزه با داعش و روابط تاریخی دو کشور باعث تحکیم روابط میشود و میتوان از ظرفیتهای موجود عراق به ویژه در دوان بازسازی با توجه به تجربیات و امکانات فنی، علمی و پزشکی ایران و تعاملات دو کشور در حوزههای انرژی و توریسم دینی استفاده حداکثری کرد. این برای ایران هم در شرایط سخت محاصره اقتصادی و تحریم یک فرصت بینظیر است تا از آن به نحو احسن استفاده کند.
کمیت و کیفیت هیئت همراه رئیسجمهور بینظیر است
این کارشناس مسائل منطقهای اظهار کرد: در چنین وضعیتی سفر رئیسجمهور با یک هیئت بلندمرتبه و بینظیر به عراق پیامهای زیادی دارد. آقای ظریف که برای فراهم کردن مقدمات این سفر به عراق رفته بود جمله معناداری بیان کرد و گفت که یک صندلی خالی هم دیگر در هواپیما نداشتیم و این نشان از استقبال تولیدکنندگان و کارشناسان و بخش خصوصی بود. رئیسجمهور هم برای این سفر تقریباً همه اعضای کابینه را همراه خود کرده و عراقیها هم متقابلاً خود را برای این پذیرایی سنگین آماده کرده بودند و به نوعی این سفر یک رکوردشکنی در میان تمام سفرهای رئیس جمهور بود.
سیدافقهی با اظهار امیدواری نسبت به اینکه این سفر تنها به امضای چند توافقنامه میان وزرای دو کشور محدود نشود، گفت انتظار این است که دو طرف یک سند همکاری راهبردی را به امضا برسانند که حداقل برای پنجاه سال آینده باشد و با رفت و آمد دولتهای مختلف در دو کشور خدشهای به این سند وارد نشود.
وی تصریح کرد: در واقع حال که هیئتی با این کیفیت و کمیت همراه رئیسجمهور به عراق رفتهاند لازم است برای خنثی کردن توطئههای امریکا و عربستان که با خباثت نرم تلاش دارند یک دیوار بیاعتمادی بین ایران و عراق ایجاد کنند، چنین سند راهبردی بلندمدتی امضا شود و توطئههای دشمنان شکست بخورد و تا آمال و آرزوهایی را که نتوانستند از طریق خشونت و تروریسم محقق کنند، از راه تطمیع و فریب مردم عراق عملیاتی کرده و روابط دو ملت را بر هم بزنند.
دیدار رئیسجمهور با آیتالله سیستانی بسیار معنادار است
سید افقهی درباره اهمیت دیدار حجتالاسلام و المسلمین روحانی با آیتالله العظمی سیستانی گفت: آقای روحانی اولین رئیسجمهور ایران است که با آیتالله سیستانی دیدار میکند. پذیرش این امر از سوی آیتالله سیستانی معنادار است. آیتالله سیستانی جایگاه رفیعی در عراق و کشورهای منطقه دارند و مقلدان ایشان فراعراقی هستند و این دیدار تأثیر معنوی و روحی بر روی مقلدان ایشان نسبت به روابط ایران و عراق خواهد گذاشت.
وی بیان کرد: یقین دارم حجتالاسلام روحانی پیام مودت و احترام رهبر معظم انقلاب را به آیتالله سیستانی خواهد رساند، زیرا ایشان مدتی نزد آیتالله سیستانی تلمذ کردهاند. قطعاً در این دیدار آیتالله سیستانی یک سری توصیهها، پیشنهادات و ارشاداتی را به رئیسجمهور ارائه خواهند کرد. این دیدار و همچنین دیدار با سایر مراجع حوزه علمیه نجف، به هر دو حوزه علمیه بزرگ جهان تشیع نشاط و انسجام میبخشد و روابط آنها را تحکیم میکند.
این کارشناس مسائل جهان اسلام در پایان ابراز کرد: در مجموع هر چه روابط ایران و عراق در حوزههای مختلف توسعه پیدا کند نقشههای دشمنان را خنثی میکند و به نفع هر دو ملت و سایر ملتهای منطقه است و امنیت و ثبات دو کشور را ارتقا میدهد.
گفتوگو از مهدی مخبری
انتهای پیام