کد خبر: 3863153
تاریخ انتشار : ۲۰ آذر ۱۳۹۸ - ۱۶:۲۰

فصلنامه «مطالعات تاریخ اسلام» به ایستگاه 41 رسید

گروه اندیشه ـ چهل و یکمین شماره فصلنامه علمی پژوهشی «مطالعات تاریخ اسلام» شامل 7 مقاله منتشر شد.

به گزارش ایکنا؛ چهل و یکمین شماره فصلنامه علمی پژوهشی «مطالعات تاریخ اسلام» به صاحب‌امتیازی پژوهشکده تاریخ اسلام منتشر شد.

عناوین مقالات این شماره بدین قرار است: «نقش جهت‌گیری‌های سیاسی در شکل‌گیری گفتمان نمایشی واقعه‌ی کربلا»، «مقایسه تطبیقی جایگاه سیاسی قضات در عصر خلافت عباسی( 656-132 ﮬ ق) و امپراطوری عثمانی( 1341-699 ﮬ ق)»، «بررسی موردی نقش بندر سواکن در تجارت منطقه صحرا تا قرن دهم هجری قمری»، «بررسی نقش و جایگاه نشان‌ها و مدال‌های عصر قاجار در روابط خارجی و داخلی این دوره»، «جغرافیای تاریخی مکران در سده‌های میانه اسلامی»، «پیشروی نظامی ملوک تبابعه به ایران تا مرزهای چین و تبّت در عصر قباد اوّل ساسانی (با تکیه بر روایت طبری و منابع پیش از سده هفتم هجری)»، «گفتمان فکری و سیاسی طریقت نقشبندیه در عصر تیموری».

نقش جهت‌گیری‌های سیاسی در شکل‌گیری گفتمان نمایشی واقعه‌ی کربلا

در چکیده مقاله «نقش جهت‌گیری‌های سیاسی در شکل‌گیری گفتمان نمایشی واقعه‌ی کربلا» می‌خوانیم: «واقعه‌ی کربلا، طی قرن‌های متمادی، تاثیرگذاری پایداری بر نسل‌های متوالی داشته است. جریان‌های اجتماعی که به تبع این حادثه ظهور پیدا کرده‌اند، موید این تاثیر است. هنرنمایشی شبیه‌خوانی، به عنوان یکی از گونه‌های تحول یافته گفتمان این واقعه، از جمله این جریان‌ها می‌باشد. هنری که در مسیر عرضه خود، از عوامل متعدد اجتماعی، سیاسی و فرهنگی بهره برده است. اما آیا ریشه این آیین سنتی را فقط باید در آیین‌های باستانی ایران مانند؛ سوگ سیاوش و... جستجو کرد؟ آنچه که کمتر مورد توجه قرار گرفته است؛ بررسی نقش فعل و انفعالات سیاسی از قبیل؛ تقابل و تعامل فرق و ادیان مذهبی و ارتباط آن‌ها با حاکمان و حرکت‌های خود‌جوش مردمی، در فراز و فرود روند تکاملی شیوه نمایشی گفتمان این واقعه یا همان آیین شبیه‌خوانی می‌باشد. در این مقاله تلاش می‌شود تا به روش تحلیلی و توصیفی و با استفاده از اسناد، گزارش‌ها و کتب تاریخی موجود، نقش اینگونه عوامل سیاسی در شکل‌گیری این هنر آیینی آشکار شود.»

انتهای پیام
captcha