به گزارش خبرنگار ایکنا؛ محمد میرزابیگی، مدیرکل سازمان نظام پرستاری در نشست خبری این سازمان به مناسبت روز پرستار، که امروز ۱۰ دیماه، برگزار شد، با بیان اینکه این سازمان با ۱۸۰ هزار عضو یکی از بزرگترین نهادهای عمومی غیر دولتی است، گفت: این سازمان در دورههای مختلف بنابر اقتضائات، مسائل مختلفی را پیش برده است.
وی افزود: رویکرد جدید، رویکرد تعاملی، پیگیرانه و حل مسئله پرستاران و حقوق مردم است.
میرزابیگی بیان کرد: ذرهای از حقوق صنفی پرستاران کوتاه نمیآییم، مسائل پرستاران جدا از نظام سلامت نیست.
وی با اشاره به روز پرستار اظهار کرد: امسال با توجه به تقارن آغاز سال جدید میلادی و روز پرستار، سال 2020 را سال پرستاری نام مینهیم، ضمن اینکه روز پرستار امسال روز بصیرت حرفهای نام دارد.
مدیرکل سازمان نظام پرستاری با ذکر اینکه تأکید ما رفع مشکل کمبود پرستار است، گفت: امسال ۹ هزار پرستار استخدام میشوند.
میرزابیگی در ادامه با بیان اینکه در دو سه سال اخیر استخدام نیروی پرستاری صورت نگرفته است، گفت: توسعه تختها، بیمارستانها، بخشها و درمانگاهها باید به نوعی براساس حضور و فعالیت پرستار انجام شود.
مدیرکل سازمان نظام پرستاری یادآور شد: در سالهای ۹۲ تا ۹۵ استخدامهای دولتی و غیردولتی در حوزه پرستاری انجام شد و ۴۳ هزار و ۵۰۰ نفر به روشهای دولتی و غیردولتی جذب شدهاند، اما از سال ۹۵ تا ۹۸ هیچ استخدام پرستاری صورت نگرفته، در صورتی که در همین سالها ۲۰ تا ۳۰ هزار تخت به بیمارستانها اضافه شده و ما را دوباره با کمبود پرستار مواجه کرده است.
وی با بیان اینکه شرایط کار پرستاری در مراکز درمانی با استانداردهای لازم فاصله دارد، گفت: استاندارد لازم ۲.۵ نفر به ازای هر تخت بیمارستانی در ۲۴ ساعت است که شامل ۱.۸ درصد کارشناس پرستاری به بالاتر و ۰.۷ نیرو از گروه پرستاری است. تعداد پرستاران در بیمارستانها اکنون از ۱.۳ به ۱.۱ پرستار در ۲۴ ساعت رسیده است؛ کمبود نیروی پرستار جدای از ایجاد خستگی برای پرستاران و اضافهکار اجباری برای آنها، زیانهایی برای بیماران به خصوص در بخشهای ویژه ایجاد میکند.
ارائه خدمات به برخی بیماران مزمن مانند سکتههای قلبی و مغزی و بیماریهای سرطانی را میتوان در منزل بیماران به صورت توافقی بین بیمار و پزشک انجام داد
وی با بیان اینکه در سال ۸۰ به ازای هر تخت ۰.۲ نیروی پرستار دانشگاهی داشتهایم، گفت: اکنون این میزان به حدود ۰.۹ رسیده است، در نتیجه در آینده با توجه به اینکه جامعه ما به سمت سالمندی پیش میرود، نگران افزایش ظرفیت پذیرش دانشجویان پرستاری نیستیم و پیشبینی میکنیم تا ۱۰ سال دیگر نیز ظرفیت جذب پرستار در بخشهای دولتی، خصوصی و هومکرها را داریم.
وی در ادامه با اشاره به اجرای پایلوت مراقبت در منزل برای بیماران مزمن توسط پرستاران اظهار کرد: ارائه خدمات به برخی بیماران مزمن مانند سکتههای قلبی و مغزی و بیماریهای سرطانی را میتوان در منزل بیماران به صورت توافقی بین بیمار و پزشک انجام داد.
معاون سابق پرستاری وزارت بهداشت، ادامه داد: ۴۰ تا ۵۰ درصد بیماران در بیمارستانها، بیماران مزمن هستند و میتوان در صورتی که خودشان موافق باشند، در منزل بستری شده و خدمات مراقبتی لازم را که در بیمارستانها دریافت میکنند، در منزل خودشان دریافت کنند.
مدیرکل سازمان نظام پرستاری افزود: این طرح به شدت مورد استقبال مسئولان مربوطه قرار گرفته است و ما آمادگی داریم با هزار مرکز مراقبت پرستاری فعال که در کشور وجود دارد همکاری کرده و خدمات لازم بیماران را به منازل برده و در آنجا ارائه دهیم. تصویب تعرفههای این خدمات در منزل در مسیر شورای عالی بیمه قرار دارد، مراکز هومکر (خدمات مراقبت در منزل) که مجوز لازم را از دانشگاههای علوم پزشکی دریافت کردهاند، میتوانند خدمات مربوط به پنج بیماری مزمن را در منازل ارائه دهند.
وی با بیان اینکه این طرح اکنون در مرحله اجرای پایلوت در شهرهای اردبیل، همدان و کرمان است، اظهار کرد: خدمات مراقبتی در منزل ۲۰ تا ۸۰ درصد هزینهها را در مقایسه با ارائه خدمات در بیمارستانها کاهش پیدا میدهد، امیدواریم طی ماههای آینده مسیر بیمه این طرح نهایی شود.
میرزابیگی افزود: این طرح برای مدت محدودی اجرا شد؛ چرا که حدود ۴۰ درصد خدمات پرستاری نیاز به تحصیلات دانشگاهی ندارد و افراد میتوانستند با گذراندن دورهای یکساله شامل تئوری و مهارتی این خدمات را آموزش ببینند و به عنوان نیرویی قبل از نیروی پرستار در مراکز درمانی فعالیت کنند، اما این طرح اکنون متوقف شده و در صورت نیاز هر سال براساس اعلام مراکز درمانی این طرح اجرا میشود.
مدیرعامل سازمان نظام پرستاری در ادامه با انتقاد از نظام پرداخت به پرستاران، گفت: در هیچ جای دنیا به ازای خدمت، پول نمیدهند، بلکه در همه جای دنیا کیفیت، ضرورت و نتیجه خدمت شاخصی است که براساس آن پرداختها صورت میگیرد. در نتیجه باید عرصه پرداخت به ازای هر خدمت بازنگری شده یا براساس بستههای خدمت و نیز ضرورت، کیفیت و نتیجه خدمت پرداخت شود. اینکه ظرف مدت ۱۰ سال هزینههای سلامت را چند برابر کنیم و ظرف دو سه سال این همه بودجه برای نظام سلامت اختصاص دهیم، اما در نهایت پزشک، پرستار و پرسنل دیگر ناراضی باشند، باید اصلاح شود.
لزوم برچیده شدن طرح قاصدک
میرزابیگی با تأکید بر لزوم برچیده شدن طرح قاصدک که اضافهکار و کارانه را باهم و براساس جریان عملکرد پرداخت میکند، گفت: اکنون وضع معوقات پرستاران بین حداقل هشت ماه و حداکثر ۲۲ ماه قرار دارد، لذا این شیوه پرداخت باید به روال قدیم بازگردد.
رئیس سازمان نظام پرستاری با اشاره به مخالفت خود در دوره معاونت پرستاری وزارت بهداشت با طرح قاصدک گفت: این طرح در زمان معاونت درمان وقت وزارت بهداشت در دولت یازدهم اجرایی شد که با مخالفت شدید بنده به عنوان معاون پرستاری آن وقت روبهرو شد. البته ما با اصل پرداخت عملکردی مخالفت نداشتیم، اما این موضوع دو آسیب به همراه داشت؛ یکی اینکه معاونت درمان وقت، راه خود را رفت و به حرفهای ما توجه نکرد و دوم اینکه سیر پرداخت کارانهها حالت نزولی پیدا کرد.
وی ادامه داد: تنزل کارانههای پرستاران مربوط به یکی دو سال گذشته است، در دوران فعالیت بنده به عنوان معاون پرستاری یک مورد نیز سیر نزول پرداخت به پرستاران نداشتیم به شکلی که در اسفندماه ۹۲ کل معوقات پرستاری ۸۸۰ میلیارد تومان بود که بعد از رایزنیهای لازم پرداختهای ما به میزان صد درصد رسید و تا زمانی که بنده معاون پرستاری وزارت بودم، معوقات ما به بیش از چهار ماه نرسید. در این دوران کارانه گروه پرستاری سیر صعودی خوبی داشت و حداقل ضریب آن ۱.۷ بود و تا ۲.۵ برابر هم افزایش داشت.
مدیرکل سازمان نظام پرستاری یادآور شد: پرستاران ۱۶ ساعت به صورت مستقل کار میکنند و در سال نیز حدود ۹۰۰ میلیون بار مردم به مراکز درمانی مراجعه کرده و پرستاران نیازهای آنان را پیگیری میکنند. در نتیجه اگر پرداخت مبتنی بر عملکرد واقعا عملکردی بود؛ یعنی به ازای تعداد بیمار و بسته خدمتی پرستاری پرداختها صورت میگرفت، ما نیز حامی آن بودیم، اما این پرداخت که مبتنی بر درآمد پزشک و میزان وقت پرستار است و به اضافهکار اجباری پرستار ضریب بدهیم، مطلوب نیست.
میرزابیگی با تأکید بر اینکه باید اضافهکار پرستاران همراه با حقوق ماهانه آنها پرداخت شود، گفت: مشکل فعلی این است که اضافهکار و کارانه پرستاران عقب افتاده است و وزیر بهداشت هم نسبت به وجود اشکالات در نظام پرداخت فعلی اشاره داشته و تأکید کردند که باید خدمت، مسئولیت و درآمد هر گروه را مستقل کنیم.
وی در ادامه از بیمارستان و مراکز درمانی خصوصی خواست نسبت به جذب پرستاران دقت لازم را به عمل آورده و از اصالت مدارک دانشگاهی و هویتی آنان اطمینان حاصل کنند.
عناوین هفته پرستار
مدیرعامل سازمان نظام پرستاری در ادامه به تشریح عناوین هفته پرستار پرداخت و گفت: چهارشنبه ۱۱ دیماه «پرستاری، بصیرت حرفهای» پنجشنبه ۱۲ دیماه، «پرستاری، تکریم حرفهای»، جمعه ۱۳ دیماه، «پرستاری، خانواده و معنویت»، شنبه ۱۴ دیماه، «پرستاری، رسانه، افکار عمومی»، یکشنبه ۱۵ دیماه، «پرستاری، مسئولان، شرایط خدمت»، دوشنبه ۱۶ دیماه، «پرستاری، ایثار و ارزشهای انسانی» و سهشنبه ۱۷ دیماه «پرستاری، جامعه، اقتصاد سلامت» نامگذاری شده است.
انتهای پیام