کریم دولتی، معاون پژوهش و برنامهریزی شورای عالی قرآن، در گفتوگو با ایکنا، در مورد وضعیت فعالیتهای قرآنی در شرایط کنونی گفت: هرگاه در برههای یک فعالیت خاص، از هر نوع و هر صنفی که باشد، به تعطیلی کشیده شود، تهدیدها و آسیبهایی را به دنبال دارد.
وی با تأکید بر اینکه یکی از ویژگیهای مهم در زمینه اثرگذاری فعالیتهای فرهنگی، بحث استمرار یافتن آن فعالیت است، افزود: قطعاً وقتی وقفهای ایجاد میشود و برای مدتی فعالیتهای فرهنگی از تب و تاب اولیه میافتد، اگر بخواهیم به حالت قبل بازگردیم، قطعاً باید زمانی را پشت سر بگذاریم. لذا ضربهای جدی خواهیم خورد و مشکلاتی ایجاد خواهد شد.
دولتی تصریح کرد: از سوی دیگر، این شرایط این پیام را به همه داد که گمان نبرند همه فعالیتها با همان مدل و شکلی که تصور میشود به پیش خواهد رفت. در بسیاری مواقع ممکن است اتفاقاتی رخ دهد که فراتر و خارج از پیشبینیهای ماست. لذا به طور طبیعی در دل این وقفه و در درون این اتفاق چنین دستاوردهایی باعث میشود که در برابر حوادث پیشبینی نشده دیگر هوشیار باشیم و این نهیب وجود داشته است که پیشبینی و تمهید لازم را برای چنین مواردی داشته باشیم.
وی با بیان اینکه حوزه اجتماعی در این برهه با مدیریت خوبی همراه شد، اظهار کرد: این امر باعث شد تا بسیاری از آسیبها، که هر کدام میتوانست مشکلات جدی ایجاد کند، پیش نیاید. اما در مسائل فرهنگی همچون حوزه اقتصادی ضعف و مشکل زیادی وجود دارد و بایستی کار و فکر جدی در مورد آن صورت گیرد.
دولتی در پاسخ به این سوال که چگونه میتوان آسیبهای متأثر از تعطیلی فعالیتهای در عرصه قرآنی را به حداقل رساند، گفت: اولین نکته این است که به دنبال راهها و مسائل جایگزین باشیم. نکته دوم اینکه راه علاج عقبماندگی و تأخیر به وجود آمده در کارهای فرهنگی و قرآنی را پیدا کنیم و درصدد جبران برآییم.
معاون پژوهش و برنامهریزی شورای عالی قرآن در ادامه به نگارش تحلیلها و مقالاتی با موضوع چگونگی دنیای «پساکرونا» اشاره و اظهار کرد: این دوران در عرصه فعالیتهای قرآنی و فرهنگی نیز تغییر خواهد کرد. یعنی باید مدل کارها در عرصههای قرآنی و فرهنگی نیز تغییر پیدا کند. از این به بعد نباید صرفاً به کارهای سنتی گذشته بسنده کنیم، بلکه باید عرصههای جدیدی را با فکر و با نوآوری ایجاد کنیم. حتی پس از محدودیتها باید از آمادگی این دوره استفاده کنیم.
دولتی در پاسخ به اینکه تا چه میزان فعالیتهای قرآنی با شرایط فعلی وفق پیدا کرده است و آیا قابلیت وفق پیدا کردن را دارد یا خیر؟ گفت: برخی فعالیتهای قرآنی از قبیل مسابقات قرآن به گونهای است که اگر بخواهد به صورت مجازی برگزار شود، آن تأثیرگذاری لازم را نخواهد داشت و نه تنها در ایران بلکه در دیگر کشورها نیز شدنی نیست. در حال حاضر میبینیم که نه تنها در عرصه قرآنی تمامی مسابقات قرآن به تعویق افتاده، بلکه در دیگر عرصهها نیز این شرایط ایجاد شده است. ضمن اینکه برخی مسابقات قرار است غیر از جنبه رقابتی در جنبههای دیگری همچون فرهنگسازی، تشویق و ترغیب و ... به تولید محتوایی منجر شود. لذا در این بخش مدیران و دستگاهها کمکاری نکردهاند.
وی اظهار کرد: دسته دیگری از فعالیتهای قرآنی مانند جلسات و کلاسهای آموزشی نیز وجود دارد که در شرایط فعلی میتوان کارهایی در آن بخش انجام داد. در این عرصه دیرهنگام و همراه با نقص کارهایی صورت گرفته است. برخی دستگاهها جلسات مجازی قرآنی تشکیل دادند و حتی بحثهای معرفتی مجازی نیز صورت گرفت که تا حدودی توانست نقش خود را ایفا کند، اما باز هم کمبود و کمکاری وجود داشت و حتی اگر نخواهیم با این نگاه قضاوت کنیم، میتوانست بهتر از این باشد و با سرعت بیشتری عمل شود.
معاون پژوهش و برنامهریزی شورای عالی قرآن افزود: یکسری دیگر از فعالیتهای قرآنی نیز هست که اگرچه عرضه آنها باید به صورت اجتماعی باشد، اما نفس خود آن کار به گونهای است که شرایط فعلی بر آن تأثیرگذار نبوده است. بحث پژوهشهای قرآنی از این دست است که بخش قابل توجهی از فعالیت در این عرصه به شکل فردی و در فضای محدود میتواند انجام بگیرد؛ البته چنین کاری صورت گرفته است. اقدام خوبی که ایکنا در این مدت انجام داد گفتوگو با برخی پژوهشگران بود و در مورد فعالیتهای پژوهشی آنها در این ایام سؤال شده بود. در این بخش نیز مهمترین چیزی که به عنوان وظیفه دستگاهها تلقی میشود این است که از فعالیتهایی که در این حوزه صورت گرفته در دوران پس از کرونا حمایت کنند تا این اقدامات در حد پژوهش باقی نماند.
وی در مورد نقش مدیران قرآنی برای راهبری فعالیتهای قرآنی در چنین شرایطی گفت: قطعاً مدیران در این زمینه نقش دارند و تا حدودی هم شروع به بازیابی و بازآفرینی نقش خود در شرایط جدید کردهاند. تصور میکنم مانند بسیاری از زمینههای دیگر که نوعی غافلگیری حاکم شد، در زمینه قرآنی نیز به همین صورت بود. اگر این شرایط قابل پیشبینی بود، علیالقاعده باید راهبری مدیران بهتر از این میبود و در حال حاضر نیز تا حدودی نقشآفرینی شروع شده است. امیدوارم شرایط زودتر به شرایط عادی بازگردد و اگر شرایط فعلی ادامهدار بود، با نقشآفرینی بیشتر مدیران و دستگاهها، جایگاه قرآن در زندگی مردم پررنگ شود.
انتهای پیام