کد خبر: 3899263
تاریخ انتشار : ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۰۹:۵۶
خاطره‌گویی قاسم رضیعی از نحوه تولید و ضبط اذان /

رسانه ملی از ابلاغیه اذان‌های مصوب شورای عالی قرآن تمکین کند

قاسم رضیعی درباره اجرای اذان خود با بیان اینکه شبکه‌های تلویزیونی هیچ تمکینی از برنامه پخش اذان‌ها ندارند، گفت: متأسفانه نوعی بی‌انضباطی فرهنگی وجود دارد که موجب می‌شود مردم اذان‌های مصوب شورای عالی قرآن را نشنوند.

به گزارش ایکنا، ماه رمضان زمانی است که مؤمنان سر بر آستان دوست می‌گذارند و طعم عبودیت را به جای طعام و لذایذ دنیایی در صیام می‌چشند. یکی از جلوه‌های این ماه میهمانی، نغمه آسمانی اذان است که به ویژه در سحرگاهان و هنگام مغرب بندگان خدا را صدا زده و به موعد روزه‌داری و افطار ندا می‌دهد.

صدای ملکوتی اذان، قرن‌ها با جان مردم ایران آمیخته است و پس از پیروزی انقلاب اسلامی، اذان اساتید و قرآنیان خوش‌خوان کشور ثبت و ضبط شد. ایکنا درصدد است که در پی گفت‌وگو با برخی از اساتید و پیشکسوتان این عرصه، یاد و خاطره‌ این عزیزان و زحمات تمامی دست‌اندرکارانی را که برای تولید و ضبط آثار فاخر در حوزه اذان همت گماردند، گرامی دارد.

قاسم رضیعی، قاری بین‌المللی قرآن کریم، که اذان وی به عنوان یکی از اذان‌های مصوب شورای عالی قرآن در صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران پخش می‌شود، با اشاره به نکاتی در رابطه با نحوه ضبط اذان خود، اظهار کرد: مدت‌ها پیش از ضبط اذان بنده، بحثی در شورای عالی قرآن در این باره مطرح شده بود که اذانی تولید و ضبط شود که حالت شعاری و حماسی نداشته باشد.

وی ادامه داد: تقریباً شش ماه بود که تم اذان خود را در مایه بیات حسینی کار کرده بودم و هر روز این تم را در مسیر محل کار و خانه در اتومبیل تمرین می‌کردم تا اینکه روزی برای تلاوت در شورای عالی قرآن دعوت شدم و آن روز احساس کردم که صدایم آمادگی گفتن این اذان را دارد و از دوستانی که در استودیو بودند خواستم که این اذان را بگویم و ایشان نیز پذیرفتند و اذان من را ضبط کردند.

رضیعی با بیان اینکه برای ضبط این اذان، ویرایش زیادی صورت نگرفت، افزود: با همان برداشت اول و دوم، دوستانی که در استودیو بودند همگی بر خوب بودن اذان و تم لطیف آن تأکید کردند. اتفاقا آقای عباس امام‌جمعه، قاری بین‌المللی قرآن کریم و از مدیران مجموعه شورای عالی قرآن، نیز آنجا بودند و اظهار کردند که اگر این اذان در جلسه شورا برود، صددرصد مصوب خواهد شد.

این قاری بین‌المللی قرآن با ذکر اینکه پس از آن، اذان بنده با تغییرات مختصری به جلسه کمیته ارزیابی اذان‌ها رفت و با اتفاق آرا تصویب شد، گفت: البته پس از آن مشکلاتی به وجود آمد. این اذان ابتدا برای پخش به صدا و سیما ابلاغ شد و حتی کلیپ‌های زیبایی برای آن ساخته شد؛ به‌ ویژه چند شبکه کار جالبی کردند و تمام نمازهایی را که بازیگران ایرانی در فیلم‌های مختلف خوانده بودند با تم اذان بنده، که اذان لطیفی بود، در قالب کلیپی ساخته بودند که صحنه‌های دلربایی داشت.

رضیعی تصریح کرد: مرکزی در صدا و سیما وجود دارد که سفارش اذان می‌دهد و مسئولان این مرکز گفته بودند که قصد داریم که این اذان‌ها را رونمایی کنیم و قبل از رونمایی نباید پخش شود. به همین دلیل مجددا برخی دوستان در کمیته نظارت شورای عالی قرآن نامه‌ای به صدا و سیما ارسال کردند که اذان را از فهرست پخش بردارند و این اذان دوباره از صدا و سیما جمع شد.

وی بیان کرد: به این موضوع اعتراض کردم که من این اذان را اصلا به سفارش صدا و سیما ضبط نکردم که حال بخواهد رونمایی شود. من این اذان را برای شورا گفتم و این موضوع هیچ ربطی به مرکز نغمات صدا وسیما ندارد. به هر حال این اذان جمع شد و تا زمانی که مراسم رونمایی برگزار شد (که البته در این مراسم شرکت نکردم) و اذانم دوباره به صدا وسیما ابلاغ شد، حدوداً دو سال گذشت.

این قاری بین‌المللی قرآن ادامه داد: نکته جالب توجه این است که پس از آنکه اذان بنده مجددا به صدا و سیما ابلاغ شد، نسخه ادیت نشده آن بود و این موضوع نیز همیشه برای بنده جای سؤال بود که چرا نسخه ویرایش نشده این اذان به صدا و سیما ابلاغ شد. البته ادیت زیادی بر روی اذان صورت نگرفته بود که تغییرات زیادی در آن ایجاد کند، ولی بنده و کسانی که دست‌اندرکار بودند، می‌دانستیم اذانی که پخش می‌شود، نسخه ادیت نشده است.

رضیعی گفت: این موضوع را با آقای گروسی، مدیر وقت شبکه قرآن و دبیر وقت شورای معارف سیما، مطرح کردم و به ایشان گفتم که نسخه اصلی اذان را به شما می‌دهم و خواهش کردم که اذان‌های دیگر را از شبکه‌های مختلف جمع‌آوری کنند که ایشان نیز همکاری کردند و فایلی که در حال حاضر از صدا و سیما پخش می‌شود، همان نسخه اصلی است.

وی افزود: نکته دیگر این است که متأسفانه شبکه‌های تلویزیونی هیچ تمکینی از برنامه پخش اذان‌ها ندارند. البته رادیو تمکین می‌کند و برنامه موظفی اذان‌ها را طبق برنامه‌ای که ابلاغ شده، اجرا می‌کند، ولی تلویزیون به هیچ وجه این تمکین را ندارد و این موضوع مربوط به خود پخش است، یعنی واحد پخش سیما هر اذانی را که بخواهد پخش می‌کند و کاری به ابلاغیه شورای عالی قرآن ندارد.

این قاری بین‌المللی قرآن بیان کرد: امروز در شبکه‌های مختلف تلویزیونی پنج یا شش اذان بیشتر پخش نمی‌شود و شبکه‌های مختلف سیما اکثر اذان‌های مصوبی که از سوی شورای عالی قرآن به صدا و سیما ابلاغ شده را به بهانه‌های مختلف پخش نمی‌کنند. این مسئله نوعی کفران نعمت و بی‌انضباطی فرهنگی است که در صدا و سیما وجود دارد و موجب می‌شود که مردم اذان‌های مصوب شورای عالی قرآن را نشنوند. مهمترین گله بنده از دوستان صدا و سیما به ویژه معاونت سیماست. متأسفانه  سلیقه افرادی حاکم است که اهل فن نیستند و حوصله پخش اذان یا تولید کلیپ از اذان‎های مختلف مصوب را ندارند.

رضیعی تصریح کرد: از حدود پنج سال پیش، این اذان خیلی کم شنیده شده است و علی‌رغم اینکه تمام کسانی که اهل فن هستند اذعان دارند که این اذان از لحاظ فنی و معنوی دارای اسلوب خوبی بوده و سبک جدیدی دارد، متأسفانه برخی دوستان کم‌لطفی می‌کنند و از این اذان فقط برای موعد اذان صبح پخش می‌کنند. اذان باید بیشتر در موعد ظهر یا مغرب پخش شود، کما اینکه اذان ابوزید نیز که تم لطیفی دارد، در موعد ظهر و مغرب پخش می‌شود و طرفداران خود را دارد.

رضیعی با بیان اینکه اذانش طی پنج سال اخیر آنطور که باید و شاید شنیده نشده است، تصریح کرد: البته مشکلی با این قضیه ندارم. به هر حال وظیفه‌ای داشتم، اما در صدا و سیما از این اذان و دیگر اذان‌های مصوب شورای عالی قرآن به عنوان یک سرمایه فرهنگی استفاده نمی‌شود که مسئولیت آن نیز به گردن کسانی است که از این داستان ممانعت می‌کنند.

اذان قاسم رضیعی، قاری بین‌المللی قرآن کریم را بشنوید.

کد
انتهای پیام
captcha