کد خبر: 3923248
تاریخ انتشار : ۲۶ شهريور ۱۳۹۹ - ۱۱:۵۷
مدیر مرکز تفسیر مرکز فقهی ائمه اطهار(ع):

موانع استماع و بهره‌مندی از قرآن/ احساس نیاز به قرآن در جامعه بیش از فقه است

مدیر مرکز تفسیر مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) با بیان استماع و استفاده از محضر قرآن موانعی دارد، گفت: داشتن غرور و تکبر، قیل و قال بیخود علمی و ادعای نظریه‌پردازی زودتر از موعد و همچنین خاموش نکردن سر و صداهای پیرامونی مانند فضای مجازی از جمله مهم‌ترین موانع است. در این صورت است که انسان نمی‌تواند در مسیر الهی قدم بردارد.

حوزه و دانشگاه بدون قرآن، برهان ندارند/ احساس نیاز به قرآن در جامعه بیش از فقه استبه گزارش ایکنا، حجت‌الاسلام والمسلمین محمدحسین عظیمی‌فر، مدیر مرکز تخصصی تفسیر مرکز فقهی ائمه اطهار(ع)، شامگاه سه‌شنبه، 25 شهریورماه، در مراسم افتتاحیه آغاز سال تحصیلی این مرکز، گفت: همه انسان‌ها در این دنیا مقصدی دارند و مسافر هستند و ناگزیرند مسیری را انتخاب کنند؛ راه، متعدد و مقصد هم متعدد است و قرآن کریم در این میان، راه و مقصدی را نشان می‌دهد که اقوم یعنی راست‌ترین، درست‌ترین و محکم و استوارترین راه است و ما بر سبیل این کتاب هستیم.

وی با بیان اینکه نعمت فقط مادیات و پول نیست و نعمت معنوی و اصیل، اسلام و تقوا و قرآن است و باید قدر آن را بدانیم، اضافه کرد: هرچه در اختیار ما هست نعمت است و همه نعمت‌ها هم از جانب خداوند است، ولی در میان نعمت‌های الهی، دو نعمت ممتاز است؛ نعمت اول سخن گفتن و دیگری شنیدن است. سخن و بیان نعمت مهمی است؛ زیرا قرآن در آیه چهارم سوره الرحمان فرموده است که «عَلَّمَهُ الْبَيَانَ». همچنین دلالت تام دیگر بر امتیاز سخن گفتن آن است که قرآن آخرین معجزهِ آخرین پیامبر از جنس کلام است و اگر سخن نبود، تفهیم، تفهم، علم، اجتماع، مدرسه، دانشگاه، پیشرفت و تکامل نبود؛ لذا از بهترین نعمت‌های الهی است.

حوزه و دانشگاه بدون قرآن برهان ندارند

مدیر مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی تصریح کرد: در این میان بهترین سخن و کلام و بهترین نعمت آیات الهی و قرآن کریم است؛ کلامی که برهان و استدلال است؛ جامعه بشری به خصوص حوزه و دانشگاه دنبال برهان هستند؛ یعنی سخنی که محکم باشد و در آن تردیدی نباشد؛ در آیه دوم بقره فرموده است که «ذَلِكَ الْكِتَابُ لَا رَيْبَ فِيهِ هُدًى لِلْمُتَّقِينَ»؛ یا در آیه 74 نساء «يَا أَيُّهَا النَّاسُ قَدْ جَاءَكُمْ بُرْهَانٌ مِنْ رَبِّكُمْ وَأَنْزَلْنَا إِلَيْكُمْ نُورًا مُبِينًا»؛ بنابراین حوزه‌ای که قرآن ندارد، برهان، بیان و شفاء لما فی الصدور ندارد.

وی اظهار کرد: برای ما که محصل رشته تفسیر هستیم قبل از اینکه سخن گفتن نعمت باشد قدرت استماع و شنیدن، نعمت است، البته شنیدن کار سختی است و صبر و حوصله می‌خواهد زیرا آن قدر که بشر علاقه به حرف زدن دارد علاقه به شنیدن ندارد؛ لذا خیلی‌ها چون حوصله گوش دادن و درس شنیدن ندارند زودتر هم دانشگاه و حوزه را رها می‌کنند و کسانی عالم‌تر هستند که بیشتر گوش داده‌اند.

عظیمی‌فر بیان کرد: اگر می‌خواهیم محصل موفقی باشیم باید برای قدرت استماع تمرین کنیم؛ قوام تحصیل به استماع و شنیدن است، همچنین شنیدن با استماع تفاوت دارد؛ استماع، فعالیت و تلاش و عمل اختیاری و انتخاب است برخلاف شنیدن که چیزی رهگذری شنیده می‌شود. استماع موانعی دارد؛ اولین مانع زیاد حرف زدن است و کمتر سکوت‌کردن؛ غالباً کسانی که دانشمند و اندیشمند شده‌اند افرادی هستند که خوب گوش می‌دهند و بیشتر اهل سکوت هستند؛ کسانی که حوصله شنیدن ندارند، بعد از مدتی حوزه و دانشگاه را رها می‌کنند.

قیل و قال؛ مانع رشد علمی

مدیر تفسیر مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) اضافه کرد: مانع دوم داشتن غرور و تکبر و قیل و قال بی‌خود علمی و ادعای نظریه‌پردازی زودتر از موعد و نپخته همچنین خاموش نکردن سر و صداهای پیرامونی مانند فضای مجازی است، در این صورت است که انسان نمی‌تواند در مسیر الهی قدم بردارد. کلام پیامبر(ص) کلام خداست و اگر بنا بود حضرت محمد(ص) سخنی غیر خدا بگوید، نبی و پیامبر(ص) نبود؛ ما هم که قرار است جا پای پیامبر(ص) بگذاریم، باید خوب بشنویم، احترام استادان را نگه داریم و فرصت تحلیل در رشته قرآن را بدانیم.

وی خطاب به طلاب رشته تفسیر تصریح کرد: در آینده نیاز به مفسران قوی در عرصه بین‌المللی داریم و به شما امیدوار هستیم و سرمایه‌گذاری کرده‌ایم و قدر این سرمایه‌گذاری را بدانید. امروز از ما تقاضای مقاله و کتاب دارند و قرارداد مالی در این عرصه امضاء کرده‌ایم، لذا نیاز به قرآن در جامعه حس می‌شود. جامعه آنقدر که نیاز به قرآن را احساس کرده و درخواست می‌کند نیاز به فقه را احساس نکرده است، البته متأسفانه افرادی بیرون از حوزه وارد فضای تفسیر و تبیین قرآنی شده‌اند که آفاتی ایجاد کرده‌اند. 

انتهای پیام
captcha