کد خبر: 3926972
تاریخ انتشار : ۱۲ مهر ۱۳۹۹ - ۱۷:۴۰

انتشار روایتی ساده از چاووشی‌خوانی

کتاب چاووشی‌خوانی به قلم مجید جلیسه نگاشته‌ شده که در آن به جزئیات چاووشی‌خوانی به زیبایی پرداخته شده است.

به گزارش ایکنا، نشر پرنده به تازگی کتابی را با عنوان «چاووشی‌خوانی» منتشر و چاپ کرده است که نویسنده آن مجید جلیسه در آن به موضوع چاووشی‌خوانی و اشعار چاووشی برگزیده از چاپ‌های سنگی پرداخته است.
 
چاووشی‌خوانی روایتی ساده و با احساس از توجه مردمان گذشته به سفر است. رهایی از انتظار و هجران و آغازی برای سفر به سوی معشوق، شکل موسیقیایی فولکلوریک آن مشحون از نوای نیاز و شیدایی برای وصال است، اشعاری ساده، روان و بی‌پیرایه که لذت وصال و درد هجران از ابتدا تا انتهایش نمایان است.
 
در اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی برخی از ناشران ایرانی و عراقی همت کرده و برخی از این اشعار را که از قرار معلوم شایع‌تر بوده در قالب کتابچه‌هایی کم‌برگ و یا پوسترهایی دیواری چاپ و منتشر کردند.

ناگفته نماند که این سبک موسیقایی و مذهبی خاص در جای جای ایران سابقه دیرینه داشته و حتی به زبان‌ها، لهجه‌ها و گویش‌های مختلف اشعاری در این باب سروده شده است. اشعاری که البته ورای شکل مرسوم چاووشی، مانند سفرنامه‌های منظوم و حتی راهنمایی زوار نیز عمل می‌نموده و گاهی جنبه‌های تاریخی منظوم نیز بر آن افزوده شده است.

با کمال تأسف نسخه‌های به جای مانده از این منابع چاپی نادر بوده و به سختی یافت می‌شود. کتاب حاضر تجمیع و بازخوانی اشعار شش عنوان کتابچه و 10 پوستر چاپ سنگی و سربی مربوط به آن دوران و تلاشی برای حفظ و ترویج چاووشی‌خوانی است.
 
این کتاب که به قلم مجید جلیسه نگاشته‌ شده است به جزئیات و تاریخ چاووشی‌خوانی به زیبایی پراخته است و این سبک از شعرخوانی مذهبی را در طول تاریخ‌های مختلف مورد بررسی قرار داده است.
 
چاووشخوانی، در واقع رسم شعرخوانی به آواز با آدابی خاص در بدرقه و استقبال حج‌گزاران و زائران است. همچنین چاووشی‌خوانی به معنی خواندن اشعار مذهبی برای دعوت کردن مردم به زیارت اماکن مقدسه است.
 
چاووشان در ایام خاص موسم حج یا زیارت عتبات عراق و مشهدالرضا، میان شهر‌ها و روستا‌های ایران میچرخیدند و با آداب و رسومی خاص مردم را از سفر و حرکت کاروان باخبر و به حج یا زیارت ترغیب و تشویق میکردند. آنان افزون بر چاووشیخوانی، کار‌ها و وظایف دیگری نیز بر عهده داشتند.
 
مهمترین و معروفترین مضمون اشعار چاووشی دعوت مردم به سفر زیارتی است که معمولاً برای زیارت مزار امام حسین(ع) با این مصراع آغاز میشود: «هر که دارد هوس کرب و بلا بسماللّه» و به یک تا چهار مصراعِ صلوات ختم میشود.
 
این کتاب به همت نشر پرنده چاپ شده و علاقه‌مندان می‌توانند کتاب را از طریق صفحات مجازی و وب‌سایت این ناشر و یا از طریق پخش ققنوس تهیه کنند. نویسنده آن حق التألیف این اثر را وقف کرده است و بخشی از آن را برای پخش و توزیع کتاب در کتابخانه‌های روستایی و بخشی دیگر را صرف کم کردن هزینه‌های چاپ‌های بعدی کرده است.
انتهای پیام
captcha