
به گزارش خبرنگار افتخاری ایکنا، جلیل معماریانی، مشاور فرهنگی دانشگاه بینالمللی امام رضا(ع)، در ویژهبرنامه رادیویی «رواق اندیشه» از مجموعه برنامههای ویژه دهه آخر ماه صفر که از رادیوی سراسری زیارت پخش شد، به تبیین موضوع زیارت نوجوانان اشاره کرد و گفت: مباحث و مفاهیم اصیل دینی باید در یک پسزمینه غیرمستقیم به نوجوانان ارائه شود تا اثرگذاری بیشتری داشته باشد.
وی تصریح کرد: نوجوانان با استفاده از فطرت پاک خدادادی که از آن برخوردارند میتوانند خوبیها را جذب کنند. قبل از دوران بلوغ، یعنی قبل از دورانی که آنها به استفاده درست از عقل رو بیاورند، سه عامل مهم و کلیدی باید در آنها شکل بگیرد که اولین عامل شخصیت است.
معماریانی افزود: فرزندان ما اگر قبل از بلوغ به احساس خودارزشمندی درستی برسند، نیازی به استفاده از روشهای کاذب برای مطرح شدن ندارند و اگر ارزش واقعی خود را کشف کنند، بهطور طبیعی دنبال خوبیها خواهند بود و محبوب خواهند شد. یکی از حکمتهای اصلی زیارت نیز همین است.
وی اضافه کرد: برای تحقق این موضوع، باید خاطرات تداعیکننده ذهنی آنان در این دوران پر از فضاهای مثبت هویتساز باشد. برخورد متولیان، مربیان و والدین در این دوران بهویژه در اماکن مقدس بسیار مهم است. جذابترین، زیباترین، مؤثرترین و شخصیتسازترین خاطرات باید در دوران نوجوانی و در محیطهای مذهبی شکل بگیرد.
مشاور فرهنگی دانشگاه بینالمللی امام رضا(ع) با بیان اینکه فرزندان ما باید مستقل از امکانات باشند و یاد بگیرند اسیر جلوهها نشوند، گفت: محیط تربیتی فرزندان باید به گونهای باشد که آنها را به انتخاب برساند و آزادی انتخاب را تجربه کنند. برخوردهای متولیان و مربیان در ایجاد این حریت و آزادی نقش مهمی دارد.
وی تصریح کرد: برای اینکه نوجوانان بتوانند از این آزادی برخوردار باشند، باید به عامل سوم قبل از بلوغ که تفکر است توجه شود. فرزندانی که با تفکر به شناخت برسند و در محیط امن بتوانند سؤال کنند، زمینههای بهتری برای رشد و شکوفایی را تجربه خواهند کرد.
انتقال قویترین پیامهای دینی از مسیر بازی
به گفته معماریانی، اگر برای دیندار کردن فرزندانمان عجله کنیم و قبل از شکلگیری شخصیت آنها ذهنشان را با مفاهیم و اطلاعات مذهبی پر کنیم و همچنین نیروهای استدلال، استنتاج، تدبر، تفکر و تعقل آنها فعال نشود، در محیط متضاد امروز راهی سخت در پیش خواهند داشت. از طرفی، در دوران کودکی که هنوز تفکر انتزاعی آنان شکل نگرفته است، لازم است از طریق بازی، داستان، احساس و هنر وارد زندگی آنها شد.
وی گفت: قویترین پیامهای تربیتی و دینی را میتوان از مسیر هنر، بازی و داستان منتقل کرد. حتی داستانهای ساده دنیای حیوانات که بتواند حوزه تفکر آنها را فعال کند میتواند زمینهساز شخصیت و شکلگیری صحیح حوزه تعقل آنها باشد.
معماریانی افزود: خوشبختانه در سالهای اخیر سیستم متولیان اماکن مقدس با مردمیتر کردن فرایندها و تسهیل بیشتر امکانات، اعتمادسازی خوبی برای مردم ایجاد کردهاند. قطعا فرزندان نظارهگر این فضاها هستند و انس بیشتری با فضای اهلبیت(ع) برقرار خواهند کرد.
این کارشناس حوزه فرهنگی با بیان اینکه سیره عملی متولیان و اولیا بیشترین نقش را در تربیت رضوی دارد، تصریح کرد: نسیم و رایحه رضوی در جایجای اماکن متبرکه باید به مشام زائران و مجاوران برسد و مجاوران امام(ع) به عنوان سفیران ایشان باید الگو باشند.
زیارت؛ بهترین پناهگاه
وی یادآور شد: وقتی فرزندانمان در محاورهها و گفتوگوها و همچنین در برخوردهای اولیا شاهد این نکته باشند که امام(ع)، ولایت و زیارت بهترین پناهگاه و مهمترین اصل هستند، میآموزند که ولایت و زیارت مهمتر از قدرت، پول، شهرت و همهچیز است.
معماریانی افزود: با این گزارهها یک جایگاه اصیل و کاربردی از زیارت معصومین(ع) در ذهن بچهها شکل میگیرد. پس به طور کلی با شکلگیری شخصیت و آزادمنشی فرزندانمان و به کار انداختن قوه تدبر، تفکر و تعقل آنها به طور مستقیم، باید خاطرات و تداعیهایی جذاب و مبتنی بر فطرت ایجاد کرد.
وی اضافه کرد: با مسئولیت دادن، هویتبخشی، روشهای غیرمستقیم، تقویت محیطها و اصلاح برخوردها میتوان به دنیای کودکان نفوذ، و بهراحتی پایگاههای فکری آنها را در جهت تربیت دینی فعال کرد. از طرفی، بهرهگیری از هنر، داستان، مسابقه، سرگرمی، تمثیل و بازی زمینهساز ایجاد فضای ذهنی جذابی در آنها خواهد شد. یک مربی ورزیده و محیطی خلاق در این شرایط، کارساز خواهد بود.
ابراهیم سعیدی
انتهای پیام