کد خبر: 3942335
تاریخ انتشار : ۳۰ آذر ۱۳۹۹ - ۱۹:۱۳
در حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه(س)؛

اختتامیه دهمین جشنواره کتابخوانی رضوی برگزار شد

مراسم اختتامیه دهمین جشنواره کتابخوانی رضوی مقارن با سالروز ولادت حضرت زینب(س) در حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه(س) همراه با رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی برگزار شد.

اختتامیه دهمین جشنواره کتابخوانی رضوی برگزار شدبه گزارش ایکنا به نقل از روابط عمومی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، مراسم اختتامیه دهمین جشنواره کتابخوانی رضوی 30 آذرماه مقارن با سالروز ولادت حضرت زینب‌(س)، با حضور جمعی از مسئولان نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، بنیاد فرهنگی هنری بین‌المللی امام رضا‌(ع) و معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی در حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه‌(س) برگزار شد.
 
کتاب پیام زندگی‌بخش الهی 
 
در ابتدای این مراسم، متن پیام آیت‌الله جعفر سبحانی به دبیرخانه دهمین جشنواره کتابخوانی رضوی قرائت شد. در بخشی از متن پیام آمده است: اهل بیت پیامبر علیم افضل صلوات الله همین مسیر را با تمامی توان ادامه دادند و امیر مومنان که سرآغاز این سلسله زرین بود باب مدینه علم نبی صلوات الله و سلامه علیه است که راه وصول به آن سرچشمه فیاض از خانه او می‌گذشت و فرزندان معصوم و برومند ایشان یکی پس از دیگری این صراط اقوام و این مسیر مستقیم را پیمودند و حیات را در کالبد جامعه دمیدند.
 
صاحبان اندیشه و قلم نیز که جوهر قلم خود را از آن حوض کوثر دریافت کرده بودند این وسیله زندگی بخش را با مدد الهی در پیش گرفتند و با چرخش قلم و نگارش کتاب راه انبیاء الهی را به قدر وسع خویش ادامه دادند و آب حیات را از سرچشمه جوشان علم می‌جوشید به دست تشنگان حقیقت رساندند و می‌رسانند.
 
امروز نیز احیای جامعه مردم در گرو نشر همین معارف ناب و حکمت‌های جاودانه‌ای است که از سر چشمه وحی جوشیده است و نیاز مردمان این روزگار به این اندیشه‌های وحیانی، بیش از اعصار گذشته است و جهان، تشنه معارف ناب و اصیلی است که از چشمه‌های نور نشات گرفته است.
 
الگویی حقیقی از زندگی سعادتمندانه 
 
در ادامه محسن جوادی، معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از طریق ارتباط زنده به قرائت پیام عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به دبیرخانه دهمین جشنواره کتابخوانی رضوی پرداخت. در بخشی از متن پیام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی آمده است:
 
کتاب، در تمامی ادوار، مبدأ پیشرفت، مبنای جهش علمی و فرهنگی و دلیل ساختن جامعه‌ای اندیشمند، متمدن و فرهنگ‌مدار بوده است. فرهنگ و آیین این مرز و بوم، همواره با کتاب مأنوس بوده و ائمه اطهار‌(ع)، به پشتوانه اعجاز کتاب آسمانی، حال خوش زیستن اخلاقی را به بشر ارزانی کرده‌اند.
 
در شرایطی که اثرات سوء بیماری فراگیر کرونا در تمامی عرصه‌ها و حوزه فرهنگ مشهود بوده و بسیاری از فعالیت‌های فرهنگی و هنری متوقف شده است و از سوی دیگر دشمنان اسلام با تحریم‌های اقتصادی، بر این سختی‌ها افزوده و سعی در تضعیف ارزش‌های اسلامی و معارف اهل بیت(ع) دارند، مردم بصیر و هوشیار به برکت انقلاب اسلامی، خون شهدا و عشق و ارادت به اهل بیت(ع) و مقام عظمای ولایت، از رهیافت مطالعه، در اجابت کلام معصوم و احیای امر امامان همام(ع) کوشیده و با شرکت پرشور در این جشنواره به الگوی حقیقی زندگی سعادتمندانه دست یافته‌اند.
 
برگزاری جشنواره کتابخوانی رضوی قابل تقدیر است
 
در ادامه متن پیام حجت‌الاسلام والمسلمین احمد مروی، تولیت آستان قدس رضوی به دبیرخانه دهمین جشنواره کتابخوانی رضوی قرائت شد. در بخشی از متن پیام حجت‌الاسلام والمسلمین مروی آمده است:
 
نقش والا، حساس، پردامنه کتاب در پویش تکاملی فردی و اجتماعی، تأثیری بس شگرف و سازنده داشته و در تبادل و انتقال فرهنگ و ارزش‌های متعالی بشربه نسل‌های آینده و جامعه‌سازی انسانی - اسلامی و تمدنی، از جایگاه بلند و استراتژیک انگیزشی و فرهنگی ویژه‌ای برخوردار است.
 
کتاب و فرهنگ مکتوب به دلیل دامنه‌ی نفوذ گسترده اش، همپای تأثیر اثباتی‌اش می‌تواند دارای ظرفیت‌های سلبی هم باشد که باید مورد توجه باشد که مبادا دشمن، با بهره‌برداری از این ابزار پر ارزش فرهنگی، زمینه هجوم و شبیخون فرهنگی به باور‌های فرهنگی اصیل اسلامی را بیابد؛ تیشه قلم را به ریشه آن اصول زده با شلاق، دسیسه‌های شیطانی‌اش، نسل پر انرژی و فعال جامعه را بنوازد.
 
اینجانب از کنار مضجع شریف و نورانی حضرت ثامن الحجج «علیه الصلوة و السلام» و امامی که به احیای امر اهل‌بیت «علیهم‌السلام» و تبیین و نشر معارف بلند و نورانی‌شان توصیه فرموده است؛ و آن را در گرو تعلیم و تعلم علوم و معارف بلندشان دانسته و فرموده‌اند: رحم الله عبداً أحیا أمرنا ... یتعلم علومنا و یعلم‌ها الناس، فانّ الناس لو علموا محاسن کلامنا، لا تبعونا. به همه اقشار و در تمام سنین، اهمیت کتاب‌خوانی را متذکر و تأسی به رهبر عظیم الشأن انقلاب اسلامی «مدظله‌العالی» در اهتمام به کتاب و کتاب‌خوانی و الهام از نگاه بلند و متعالی ایشان به اهمیت دانش و دانش‌اندوزی که در بیانیه گام دوم انقلاب برآن تأکید فرموده‌اند؛ و نیز استفاده از ظرفیت‌های کتابخانه‌های کشور و کتابخانه بزرگ و غنی آستان قدس رضوی، توصیه أکید دارم؛ و از تمامی دست اندرکاران این جشنواره با ارزش که در شرایط خاص کرونایی کشور و جهان و در هفته پژوهش، به این موضوع اهتمام ورزیده اند، تشکر کرده و دست مریزاد و خسته نباشید می‌گویم و برای توفیق بیش از پیش عزیزان دعا می‌کنم.
 
مشارکت مردم در جشنواره کتابخوانی رضوی پدیده‌ای مبارک 
 
علیرضا مختارپور، دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در ارتباطی تصویری ضمن تبریک ولادت حضرت زینب کبری(س) و روز پرستار اظهار کرد: شرکت فعال بیش از یک میلیون و سیصد هزار تن از مردم عزیز و به ویژه کودکان و نوجوانان در دهمین جشنواره کتابخوانی رضوی، که بالاترین سطح مشارکت در مسابقات کتابخوانی را به خود اختصاص داده، پدیده‌ای مبارک و قابل افتخار برای کتاب خوانان، نویسندگان و اهالی کتاب و قلم است.
 
وی ادامه داد: این جشنواره و برنامه‌های مشابه نشان می‌دهد همچنان کتاب‌های خوب در همه شرایط، حتی در دوران شیوع بیماری و کاهش فعالیت‌های حضوری کتابخانه ها، خوانندگان و مشتاقان خود را می‌یابد.
 
بزرگ‌ترین رخداد کتابخوانی کشور
 
در ادامه مهدی رمضانی، معاون توسعه کتابخانه‌ها و ترویج کتابخوانی نهاد کتابخانه‌ها عمومی کشور و دبیر دهمین جشنواره کتابخوانی رضوی، با تبریک و گرامیداشت سالروز ولادت حضرت زینب کبری(س) و روز پرستار، اظهار کرد: این جشنواره به عنوان بزرگ‌ترین رخداد کتابخوانی کشور که خیل عظیمی از عاشقان اهل بیت(ع) را با خود همراه کرده است، یکی از موثرترین ابزار صحیح پیوند با کتاب و از مهم‌ترین بخش‌های موضوعی جشنواره بین المللی امام رضا(ع) است؛ چراکه علاوه بر کمک به ترویج و گسترش فرهنگ فاخر رضوی، موجب می‌شود ایرانیان فرهنگ‌مدار و دوستدار اهل بیت(ع)، هم‌زمان با کتابخوانی به رشد معنوی و روحانی و آشنایی دقیق‌تر با سیره تربیتی و اخلاق عملی امام رضا(ع) و دیگر کریمان اهل بیت(ع) دست یابند؛ سبک و سیره‌ای مشحون از رهنمود‌های راهگشای اخلاقی و نکات شاخص تربیتی که همراه خود دانش، بینش، بصرت و فضیلت را به ارمغان می‌آورد.
 
وی افزود: منابعی درباره تاریخ و سیره ائمه هدی(ع) که توفیق خدمت به ساحت مقدس آن‌ها کمتر فراهم شده، به این جشنواره افزوده شد؛ بدین ترتیب در دوره نهم منابعی پیرامون زندگی و شخصیت حضرت جواد(ع) و در دوره دهم، حضرت هادی(ع) به جشنواره افزوده و به مخاطبان معرفی شد.
 
رمضانی در ادامه تطبیق فضای جشنواره کتابخوانی رضوی با شرایط متأثر از شیوع ویروس کرونا را یکی از ویژگی‌های بارز این دوره جشنواره دانست و گفت: نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور به مدد کتابداران و همکاران در سراسر کشور، از سازمان‌ها و مجموعه‌هایی بوده که در بازتعریف فعالیت‌ها متناسب با شرایط کرونایی، تولید محتوا و حضور در فضای مجازی پیشگام بوده است. به همین منظور دهمین دوره جشنواره تماما به صورت الکترونیکی در سه بخش فردی، خانوادگی و گروهی با ۱۲ کتاب در سه رده سنی کودک، نوجوان، جوان و بزرگسال؛ در ۵ قالب نقاشی، پویش کتاب خوان مجازی، فعالیت گروهی، داستانک‌نویسی و چهارگزینه‌ای برگزار شد.
 
وی با اشاره به مهم‌ترین وجوه تمایز این دوره از جشنواره کتابخوانی رضوی نسبت به ادوار گذشته بیان کرد: تنوع موضوعی و دسترسی آسان به نسخه‌های الکترونیک و گویای منابع، تنوع رشته‌های جشنواره متناسب با گروه سنی، امکان شرکت بدون محدودیت سنی برای شرکت‌کنندگان در تمامی بخش‌ها، افزودن دو رشته جدید داستانک‌نویسی به رده سنی بزرگسال و فعالیت گروهی به رده سنی کودک و نوجوان، افزایش تعداد جوایز در سطح کتابخانه و استان(بیش از ۵۷۰۰نفر)، همکاری با پیام‌رسان گپ به منظور تسهیل شرکت و مشارکت استان‌ها در فرایند قرعه‌کشی و صحت سنجی، از مهم‌ترین ویژگی‌های متمایز این دوره با سال‌های گذشته بود.
 
رمضانی همچنین افزود: افزایش قابل ملاحظه آمار شرکت‌کنندگان در بخش الکترونیک و رشد ۶۳ درصدی(با توجه به حذف بخش مکتوب به دلیل حفظ سلامت عزیزان و پیشگیری از شیوع ویروس کرونا و رعایت اصل صرفه جویی) نسبت به سال گذشته، از دیگر نتایج قابل ملاحظه در این دوره بوده است.
 
لزوم ارائه محتوای مناسب بر اساس نیاز جوانان و نوجوانان 
 
همچنین در این مراسم حجت الاسلام والمسلمین ناصر رفیعی، کارشناس دینی ضمن تبریک ولادت حضرت زینب(س) و روز پرستار، گفت: بیش از ۲۵۰ مرتبه کلمه «کتاب» در قرآن تکرار شده که این نشان از اهمیت کتاب و کتابخوانی نزد پروردگار است. همچنین در حدیثی که از امام صادق(ع) نقل شده، آن بزرگوار کتاب را یکی از نعمت‌های الهی عنوان می‌کند؛ یعنی همانطور که زبان و چشم یک نعمت است، کتاب وسیله‌ای است که از طریق آن اخبار گذشته‌گان به آیندگان انتقال پیدا می‌کند. در نقل دیگری از امیرالمومنان(ع) آمده است که «خرد انسان‌های عاقل را از قلم شان بشناسید» و در جای دیگر فرموده‌اند «چه خوب گوینده‌ای است، کتاب».
 
وی با اشاره به اقتضائات دنیای امروز، افزود: گرچه این روز‌ها فضای مجازی توجهات بسیاری را به خود جلب کرده، اما از ظرفیت همین فضا نیز می‌توان برای مطالعه و کتابخوانی بسیار استفاده کرد. به عنوان مثال امروز به جای اینکه اتاقی پر از کتاب داشته باشیم، می‌توانیم با استفاده از یک نرم افزار و یا شبکه اینترنت به دریایی از کتاب‌ها و تفسیر‌های مختلف دسترسی داشته باشیم.
 
رفیعی در ادامه با اشاره به اشتیاق عالمان و بزرگان مکتب تشیع به کتاب و مطالعه به بیان روایاتی از این اشتیاق پرداخت و گفت: با اینکه مطالعه شیرین و زیبا است، اما متاسفانه فرهنگ مطالعه در کشور ما نیاز به گسترش و تقویت دارد که باید راهکار مناسب آن را پیدا کرد. دوستانی که در حوزه کتاب و کتابخوانی فعال هستند، باید محتوای مناسب را بر اساس نوع نیاز جوانان و نوجوانان امروز ارائه کنند. مثلا اگر داستان حضرت زهرا در قالب رمان و در کتاب‌های کوچک و جمع و جور با قلم روان ارائه شود بیشتر مورد استقبال قرار می‌گیرد.
 
تجلیل از ۷۹ برگزیده
 
در ادامه این برنامه ۷۹ برگزیده دهمین جشنواره کتابخوانی رضوی در سه بخش «فردی»، «گروهی»، «خانوادگی» معرفی و تقدیر شدند. در رده سنی «کودک» ۸ برگزیده در بخش نقاشی و ۸ برگزیده در بخش پویش مجازی(با اهدای ۲.۵ میلیون ریال) و ۳ برگزیده در بخش گروهی(با اهدای ۶ میلیون ریال)، تقدیر شدند. در رده سنی «نوجوان» ۸ برگزیده در بخش چهارگزینه‌ای(با اهدای ۲.۵ میلیون ریال)، ۸ برگزیده در بخش پویش کتابخوان(با اهدای ۲.۵ میلیون ریال)، ۸ برگزیده در بخش نقاشی(با اهدای ۳ میلیون ریال) و ۳ برگزیده در بخش فعالیت‌های گروهی(با اهدای ۷ میلیون ریال)، تقدیر شدند. همچنین در رده سنی «جوان و بزرگسال» نیز ۸ برگزیده در بخش چهارگزینه‌ای و ۸ برگزیده در بخش پویش کتابخوان(با اهدای ۳ میلیون ریال) و ۴ برگزیده در بخش داستانک(با اهدای ۳.۵ میلیون ریال)، تجلیل شدند.
 
همچنین در این جشنواره از هشت خانواده برتر با اهدای لوح سپاس و مبالغ نقدی تجلیل شد. بر این اساس از دو خانواده ۲ نفره(با اهدای ۷ میلیون ریال)، دو خانواده ۳ نفره(با اهدای ۱۰ میلیون ریال)، دو خانواده ۴ نفره(با اهدای ۱۳ میلیون ریال) و دو خانواده ۵ نفر به بالا(با اهدای ۱۶ میلیون ریال) تقدیر شد.
 
رونمایی از اپلیکیشن سامانه مسابقات الکترونیک کتابخوانی نهاد
 
در پایان این مراسم نیز اپلیکیشن سامانه مسابقات الکترونیک کتابخوانی نهاد(سماک) رونمایی شد. این اپلیکیشن با توجه به تجربه برگزاری مسابقات مختلف الکترونیک و محبوبیت فزاینده استفاده از فناوری تلفن همراه در تمامی گروه‌های سنی، تولید شد. برخی از ویژگی‌های این برنامه شامل نصب آسان بر روی گوشی هوشمند، آگاهی از اطلاعات به روز مسابقات آنلاین کتابخوانی، تسهیل دسترسی به مسابقات کتابخوانی، ایجاد ارتباط مستقیم با کتابخوانان، حفظ حریم خصوصی کاربران و رضایت استفاده کاربران به علت رابط کاربری آسان و عدم وجود پیچیدگی وب‌سایت‌ها در برنامه موبایلی است.
 
یادآور می‌شودT اختتامیه دهمین جشنواره کتابخوانی رضوی به صورت اینترنتی و در ارتباط زنده با استان‌های مختلف کشور برگزار و از طریق پایگاه اطلاع‌رسانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور(iranpl.ir)، صفحه نهاد کتابخانه‌های عمومی در وب‌سایت آپارات(aparat.com/iranpl) و فضای مجازی پخش شد.
انتهای پیام
captcha