به گزارش ایکنا، محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، پیش از ظهر امروز، یکشنبه 17 مرداد، در مراسم گرامیداشت چهل و یکمین سالگرد تشکیل جهاددانشگاهی و تجلیل از جهادگران نمونه این نهاد که با حضور رئیس و هیئت امنای این نهاد در خانه ملت برگزار شد، با تبریک سالروز تأسیس جهاد دانشگاهی به عنوان مولود مبارک انقلاب اسلامی در تعبیر رهبر معظم انقلاب و نیز روز خبرنگار یاد، شهدای جهاد دانشگاهی و خبرنگار را گرامی داشت.
قالیباف با بیان اینکه توفیقی برای من است که در جمع عزیزان جهاد دانشگاهی در سراسر کشور باشم، گفت: علم و دانش زمانی اثر میگذارد که گرهی از کار مردم باز کند و در خدمت جامعه باشد. ما که متکی به فرهنگ قرآنی و اهل بیت(ع) هستیم باید شرایط را به گونهای فراهم کنیم و زندگی را به حدی برای مردم در آرامش و آسایش کنیم که واقعا آنها بتوانند بندگی خدا را کنند و این مهمترین وظیفه ماست.
رئیس مجلس بیان کرد: واقعیت این است که در این زمینه کارنامه قابل قبولی نداریم؛ اما اشکال ما کجاست؟ آیا امکانات نداریم؟ اینطور نیست. ما امکانات قابل توجهی داریم؛ به اندازه حدود 5 میلیون بشکه نفت (مجموعه گاز و نفت و فراورده ها) مصرف داخل داریم. از طرفی یک ظرفیت هم برای صادر کردن به رغم مشکلات داریم که حول و حوش 8 میلیون بشکه نفت سرجمع مجموع ظرفیت های موجود ماست.
وی ابراز کرد: اگر اینها را به اندازه بشکهای 50 دلار مصرف کنیم بیش از 160 میلیارد دلار در سال در این بخش مصرف و هزینه میکنیم که رقم کمی نیست و تازه وارد معادن و صنعت و کانیها نمیشوم و فقط به بخش نفت اشاره میکنم اما با این جود دچار مشکلات جدی هستیم.
قالیباف تأکید کرد: مهمترین مشکل کشور مدیریت و نحوه حکمرانی است. همه ظرفیتهای مادی و نیروی انسانی ما همافزایی ندارد و این ظرفیتها را از بین میبریم و در کنار آن ناعدالتی و تبعیض بالایی وجود دارد.
رئیس مجلس اظهار کرد: یکی از نمونههای این ناعدالتی در هزینه انرژی در مصرف داخلی است. افراد ما بین 1 تا 23 برابر از این انفال استفاده میکنند. اینجا یک ناترازی وجود دارد که در مصرف، تولید، ساختار بودجه، مدیریت، صندوق بازنشستگیها، کسری بودجه و حتی در جمعیت، آب و توزیع جمعیت وجود دارد. در بعضی از نقاط کشور در یک درصد خاک 23 درصد جمعیت متراکم است. آنگاه هرگونه تکنولوژی هم وارد شود نمیتوانید با آلودگی آب، هوا، خاک و صوتی مبارزه کنید، لذا این ناترازیها ریشه در مدیریت و نحوه حکمرانی ما دارد.
وی بیان کرد: جهاد دانشگاهی یک نهاد انقلابی و پیشران است اما در کنار این نهاد، پیشرانهای دیگری هم در بخشهای مختلف داریم که با هم رقابت دارند. من معتقدم قبل از اینکه این پیشرانها را داشته باشیم اول باید این مسئله را تعیین تکلیف کنیم اصلاً پیشرانهای رشد و توسعه ما در کشور کدام هستند؟ آیا ما بناست در همه موضوعات به عنوان اولویت اول وارد شویم و آن را حل و فصل کنیم؟
قالیباف افزود: وقتی همه مسائل را اولویت خود تعریف کنیم یعنی هیچ یک اولویت ما نیستند و به هیچ کجا نخواهیم رسید و اینها از مشکلات جدی ماست.
وی خطاب به رئیس جهاددانشگاهی گفت: ما هم معتقدیم حتماً با دو برنامه میتوانیم کشور را از همه این نابسامانیهای اقتصادی نجات دهیم اما به شرط اینکه فهم مشترکی از اینکه میخواهیم چه کار کنیم داشته باشیم و به یک اتفاق نظر در مجلس، دولت، دانشگاهها و بخش خصوصی برسیم و اولویتهای خود را مشخص کنیم. البته در کنار این موارد، باید روحیه جهادی، فرهنگ گذشت، ایمان به سنتهای الهی و مردم هم داشته باشیم.
رئیس مجلس اظهار کرد: هر کجا در چهل ساله گذشته در مدیریت، مسائل فرهنگی و اقتصادی اتفاق مثبتی افتاده جایی بوده که مردم آن کار را به درستی انجام دادند و هر جا دانشگاه با صنعت ارتباط منطقی پیدا کردند و صاحبان اصلی یک کار وارد میدان شدند کارها را راه انداختند. در حالی که ما عمدتاً در حوزههای مدیریتی از کسانی که در صحنه هستند فاصله میگیریم.
وی بیان کرد: برای نمونه چرا در انتخاب یک وزیر به دنبال این نمیرویم که در آن حوزه فردی که در میدان درخشیده و آنجا را اداره کرده انتخاب کنیم و بیشتر به دنبال یک سری افراد خاص در یک محدوده خاص هستیم یا اینکه صرفاً از یک محیط صرف نظری و دانشگاهی دنبال پیدا کردن افراد هستیم. حتما افرادی امروز مثلاً در حوزه صنعت و بازرگانی هستند که واقعاً نخبه این عرصهها هستند اما شاید تحصیلات دانشگاهی بالایی هم نداشته باشند. اینگه میگویم مردم و مردمیسازی مهم است مربوط به چنین جاهایی است.
قالیباف ادامه داد: می دانید در برخی موضوعات مقاومت زیادی وجود دارد که برخی کارها اتفاق نیفتد زیرا مدیریت تضاد منافع در کشور به گونهای است که این اجازه را نمیدهد. همچنین بعضی مواقع چون اولویتهای ما مشخص نیست به رغم تلاشی هم که شده نمیتوانیم آن محصول را در بازار بیاوریم، تبدیل به برند کنیم، صادر کنیم و آن را تولید انبوه کنیم. باید اول نیاز بازار را شناخت و مشتری آن محصول را پیدا کرد و خواسته مشتری را فهمید.
رئیس مجلس یادآور شد: ما باید زنجیره پیشرانهای کشور را معلوم کنیم و خود جهاد دانشگاهی هم به عنوان یک نهاد پیشران باید ارتباطش با سایر مجموعه ها مشخص شود.
قالیباف در ادامه با گرامیداشت یاد و خاطره مرحوم کاظمی آشتیانی و مدیریت ایشان در رویان گفت: من به واسطه ارتباطی که داشتم میدیدم چقدر تضاد در نگاهها و دیدگاههای وزارتخانهها و دستگاههای مختلف در حوزه بودجه و ... وجود داشت. به همین خاطر است که میگویم مشکل اساسی و جدی ما در کشور مدیریت است که اگر حل شود به طور طبیعی پیشرانها و اولویتها معلوم میشود، تجاریسازی حل میشود، چرخه تولید از ابتدا تا انتها دیده میشود، امکان صادرات و انتقال تکنولوژی حل میشود و همه این مشکلات به خاطر ضعف مدیریت و درست حکمرانی نکردن است که نه تنها خود ما خسته میشویم مردم را نیز اذیت میکنیم.
رئیس مجلس افزود: در 20 تا 25 سال گذشته بارها اعلام شده که در تولید گوشت خودکفا هستیم اما سؤال این است چقدر خودکفا هستیم؟ امروز آیا در بخش نهادههای دامی مشکل نداریم؟ آیا دارو و غذای دام را وارد نکنیم؟ پس معنی خودکفایی چیست؟ حتی بعضی مواقع جوجه را هم وارد کنیم. این نشان میدهد هدفگذاری شده حرکت نمیکنیم. آیا قادر نیستیم در این زمینهها خودکفا شویم؟ اکر به معنای واقعی متمرکز شویم میتوانیم خودکفا شویم.
وی ابراز کرد: امروز هم می بینید که هم پول می دهیم، هم مسئله ایحاد می کنیم هم مردم در زحمت هستند و این نمونه ضعف مدیریتی است که اصلا قابل قبول نیست. البته من هم به عنوان یک مسئول نمی توانم در موضع نقد بگویم چرا اینطوری است و یک بخشی از این مشکلات بر عهده من است و در مجلس باید در قانونگذاری و نظارت بایستیم و این مسائل را حل و فصل کنیم. به ویژه اینکه امروز شرایط کشور به گونهای است که دیگر هیچ بهانهای برای کار نکردن وجود ندارد. اینجاست که نقش مجموعههایی مانند جهاد دانشگاهی، نهادها دانش بنیان و صنعتگران و کشاورزان مشخص می شود و باید کنار هم بایستیم و این مسال را حل کنیم و ما در مجلس واقعاً مصمم هستیم که در این بخش مخصوصا در برنامه هفتم توسعه با این نگاه این حوزه را دنبال کنیم.
قالیباف ادامه داد: مثلاً در بودجه 1400 مجلس سعی کرد در بخش جهاد دانشگاهی توجه کند و افزایش بودجه در نظر بگیرد و این توجه در توانمندسازیها و محرومیتزداییها دیده شد اما اینها مسکن است و باید اساس ساختار بودجه را اصلاح و متحول کرد تا بتوان یک حرکت درستی در این زمینه انجام داد. به ویژه اینکه باید اولویتها مشخص شود تا این مشکلات حل و فصل شود زیرا هم ظرفیت منابع مادی و هم منابع انسانی آن وجود دارد که صرفاً نیازمند تدبیر و سیاستگذاری درست است.
وی تأکید کرد: البته باید قوانین مازاد و مزاحم نیز برداشته شده و دولت و مجموعههای متمرکز غیر متمرکز شوند و جلوی ناترازیها هم گرفته شود و اینها اولویتهای ما در مجلس است و امیدواریم دولت آینده به زودی کابینه را معرفی کند و مطمئن هستم میتوانیم دست به دست هم دهیم و مشکلات را برطرف کنیم.
رئیس مجلس شورای اسلامی با آرزوی موفقیت برای همه دوستان در مجوعه جهاد دانشگاهی در اقصی نقاط کشور گفت: ما هم امروز با همه توان در خدمت کسانی هستیم که به دنبال تحول در کشور هستند. امروز خنثیسازی تحریم به مراتب مهمتر از رفع تحریم است. ما به دنبال رفع تحریم هستیم و بحثهای سیاسی خودش را دارد و اولویت ماست که به سرعت و عزتمندانه و با در نظر گرفتن منفعت اقتصادی کشور و حفظ حق و حقوق ملت به این سمت حرکت کنیم ولی واقعاً اساس این است که خنثیسازی تحریم را انحام دهیم.
وی با بیان اینکه خنثیسازی تحریم به معنای استفاده از ظرفیتهای فنی مجموعههایی مانند جهاد دانشگاهی است، گفت: دشمن لحظهای که احساس کرد ما به او نیاز نداریم دیگر تحریم موضوعیت ندارد و زمانی تحریم را اهرم فشار میکند که بتواند به ما فشار وارد کند. امروز دشمن با همه سختیها قبول کرده که دیگر فشار حداکثری بر ایران اثر ندارد البته مردم ما در این فشار در زحمت هستند و ما باید این زحمت ا از دوش مردم برداریم.
در پایان این مراسم از جهادگران نمونه جهاد دانشگاهی تجلیل و کارت خبرنگار افتخاری خبرگزاری ایکنا نیز تقدیم رئیس مجلس شد.
انتهای پیام