واقعی‌سازی قیمت گندم موجب افزایش کیفیت و بهره‌وری می‌شود
کد خبر: 4055885
تاریخ انتشار : ۲۰ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۱۱:۰۶

واقعی‌سازی قیمت گندم موجب افزایش کیفیت و بهره‌وری می‌شود

رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی، با بیان اینکه سیاست صحیح دولت در واقعی‌سازی قیمت گندم در خرید تضمینی قابل تقدیر است، گفت: این واقعی سازی و حذف ارز ترجیحی بر موارد زیادی از جمله کیفیت، افزایش بهره‌وری تأثیر خواهد داشت.

اکبر فتحی، رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقیاکبر فتحی، رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان‌شرقی، در گفتوگو با ایکنا از آذربایجان‌شرقی، با تأکید بر این‌که قیمت نان در نانوایی‌ها هیچ تغییری نکرده است، گفت: نان صنف و صنعت آزاد شده است و دولت با واریز مبلغی در قالب یارانه، این افزایش قیمت را هم جبران خواهد کرد که بیشتر از هزینه ناشی از این گرانی‌ خواهد بود.

وی ضمن تشریح چگونگی اجرایی کردن کارآمدسازی نظام پرداخت یارانه‌ها در کالاهای اساسی در این برنامه، می‌افزاید: برای کنترل بازار در یک مقطع زمانی، ارزی تحت عنوان ارز ترجیحی (4200 تومان) لحاظ شده بود تا واردات کالاهای اساسی شامل گندم، نهاده‌های دامی، روغن و... را امکان پذیر سازد اما سوء استفاده‌هایی در این ارتباط از این ارز انجام گرفت که برای عامه مردم نیز مشخص بود و منافع آن در حوزه نهاده‌های دامی و کالاهای اساسی به دست مصرف کننده واقعی نرسید و در واقع عده خاصی تحت عنوان وارد کننده و دلال از این طریق کسب سود کردند.

فتحی ادامه داد: علاوه بر مردم، کارشناسان نیز به این نتیجه رسیدند که شیوه اختصاص ارز ترجیحی جوابگو نیست و بهتر است مبلغ مابه التفاوت به خود مصرف کنندگان پرداخت شده و قیمت‌ها تبدیل به قیمت‌های واقعی شوند.

رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان‌شرقی اظهار کرد: حدود ۳۰ درصد غله و ۷۰ درصد روغن کشورهای مختلف از روسیه و اوکراین تامین می‌شد که اکنون به دلیل جنگ میان این دو کشور انجام نمی‌گیرد که این امر باعث تهدید امنیت غذایی در کل دنیا از جمله کشور ما شده است.

وی گفت: قیمت گندم که در ایران به نسبت دیگر کشورها بسیار پایین است، انگیزه بالایی را برای قاچاق این کالا به دیگر کشورها به ویژه کشورهای همسایه ایجاد کرده و از آنجایی که افزایش کنترل و نظارت‌ها در مرز نمی‌تواند به اندازه کافی از قاچاق کالا پیشگیری کند و علاوه بر تحمیل هزینه‌های بالا کارآمد نیز نخواهد بود، لذا راهکار ثمربخش، حرکت به سوی واقعی سازی قیمت‌ها است.

وی با بیان این‌که یکسان بودن قیمت‌ها با قیمت‌های جهانی، انگیزه برای قاچاق کالا را از بین می‌برد، می‌گوید: اکنون واقعی سازی قیمت‌ها تنها در مورد آرد صنف و صنعت انجام می‌گیرد و آرد خبازی شامل این فرایند نیست و در قیمت نان هیچ تفاوتی انجام نگرفته است.

فتحی اظهار می‌کند: کشت گندم در آذربایجان‌شرقی بیشتر بر کشت دیم متکی است و بخش اندکی نیز به صورت آبی و نیمه آبی کشت می‌شود. حدود 350 هزار هکتار به صورت دیم و حدود 70 تا 80 هزار هکتار به صورت آبی و نیمه آبی گندم در استان کشت می‌شود.

رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی گفت: اگر شرایط و پراکنش بارندگی مناسب باشد، متوسط عملکرد در دیمزارها حدود 1.2 تا 1.4 تن و در اراضی آبی حدود 3.5 تا 4 تن خواهد بود که با لحاظ کردن مجموع آن‌ها، میزان تولیدی گندم استان حدود 750 تا 800 هزار تن است اما با بروز خشکسالی‌ها، میزان پراکنش بارندگی مناسب نبوده و تولید تحت الشعاع شرایط قرار می‌گیرد.

وی در ارتباط با تأثیر هدفمندسازی یارانه‌ها در قیمت محصولات تهیه شده از آرد، گفت: تأثیر اعمال سیاست صحیحی مانند قیمت واقعی گندم برای خرید تضمینی به اندازه‌ای است که کشاورزانی که محصول سال گذشته خود را نگه داشته‌اند اکنون اقدام به فروش آن می‌کنند، به طوری که در این مدت دو ماهه حدود 10 هزار تن گندم تنها از طریق سیلوهای دولتی خریداری شده است که اگر امکان خرید برای سیلوهای غیردولتی نیز فراهم می‌شد قطعا این میزان می‌توانست به بالای 20 هزار تن افزایش یابد.

وی افزود: سیاست صحیح دولت در واقعی سازی قیمت گندم در خرید تضمینی قابل تقدیر است اما این واقعی سازی و حذف ارز ترجیحی بر موارد زیادی از جمله کیفیت، افزایش بهره‌وری تأثیر خواهد داشت.

فتحی با بیان این‌که صادرات ماکارونی با قیمت یارانه‌ای، یارانه مردم را از دسترس خارج می‌کرد، بیان کرد: اکنون صنایع مرتبط با تولید و صادرات ماکارونی و نیز کارخانه‌های آردسازی برای رقابت پذیر کردن محصولات خود مجبور خواهند بود تا بهره‌وری و کیفیت آرد تولیدی خود را افزایش دهند.

وی ادامه داد: اکنون واقعی سازی قیمت‌ها در مورد نان‌های سنتی اعمال نمی‌شود و تغییر قیمتی در این زمینه وجود نخواهد داشت و از طرفی واقعی سازی قیمت‌ها زمانی می‌تواند عملی شود که قدرت خرید مردم افزایش یابد لذا از محل آزادسازی یارانه مبالغی مستقیماً به مردم پرداخت خواهد شد.

رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی در ارتباط با بدمصرفی نان نیز گفت: ضایعات نان در نانوایی‌ها و نیز خود مصرف کنندگان بسیار بالا است و اگر متوسط سرانه لحاظ شود، ماهانه حدود 13 کیلوگرم خواهد بود که با واقعی سازی قیمت‌ها هدر رفت مصرف حذف شده و تا 50 درصد در میزان واقعی مصرف تفاوت ایجاد خواهد شد و این 50 درصد نیز قابل پرداخت به مردم بوده و از هدررفت منابع جلوگیری می‌شود.

انتهای پیام
captcha