کتاب «تصویر امامان شیعه(ع) در متون زهد و تصوف نخستین» منتشر شد
کد خبر: 4069973
تاریخ انتشار : ۲۰ تير ۱۴۰۱ - ۱۰:۴۸
توسط نشر پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی

کتاب «تصویر امامان شیعه(ع) در متون زهد و تصوف نخستین» منتشر شد

کتاب «تصویر امامان شیعه (ع) در متون زهد و تصوف نخستین» اثر محمد سوری در 350 صفحه به چاپ رسید.

به گزارش ایکنا به نقل از روابط عمومی نشر پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، کتاب «تصویر امامان شیعه(ع) در متون زهد و تصوف نخستین» اثر محمد سوری است که در پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تهیه و به همت نشر این پژوهشگاه در 350 صفحه منتشر شد.

بسیاری از عارفان مسلمان بر این باورند که دوازده امام (ع) جانشینان باطنی پیامبر (ص) هستند. به نظر وی، خلفا جانشینان ظاهری پیامبرند و جز رتق و فتق امور دنیایی و اجتماعی مسلمانان وظیفه دیگری ندارند اما جانشینان باطنی مأموریت الهی دارند که مردم را به سوی خداوند راهنمایی کنند و در امور معنوی و باطنی دستگیر و پناه دیگران باشند.

در این پژوهش، مقصود از «امامان شیعه»، دوازده امام(ع) است، هر چند در متون زهد و تصوف نخستین فقط از امام اول تا هشتم یاد شده است و از امامان نهم تا دوازدهم ذکری در میان نیست. مؤلف در مقدمه این اثر آورده است: می‌توان ادعا کرد در پژوهش حاضر هیچ یک از آثار زهد و تصوف که در دامنه سده دوم تا پنجم قرار داشته و چاپ شده است، از دید ماه پنهان نمانده است. در این پژوهش با محدودیت‌هایی نیز مواجه بودیم. محدودیت اصلی این پژوهش، دشواری دسترسی به منابع مورد نیاز بود. متأسفانه بخش عمده منابع این پژوهش در بیرون از ایران منتشر شده است و به آسانی قابل دستیابی نیست.

ساختار اثر

پژوهش حاضر در پنج فصل تألیف شده است. نویسنده در فصل یکم که با عنوان «تصویر امامان شیعه(ع) در کتاب‌های زهد» نگارش یافته، 13 کتاب زهد را بررسی کرده است. کهن‌ترین این کتاب‌ها از عبدالله بن مبارک مروزی و تازه‌ترین آن ها از خطیب بغدادی است.

در فصل دوم به آثار حکیم ترمذی پرداخته شده است. ترمذی را نه می‌توان کاملاً زهد به شمار آورد و نه جزو صوفیه بوده است. وی در گرایش عرفانی خود عناصری از هر دو گروه را دارد و چیزی بینابینِ زهد و تصوف است. دیدگاه‌های ترمذی درباره امامان شیعه(ع) در میان زهاد و صوفیه کاملاً منحصر به فرد و تاکنون جز در میان سلفیان ناصبی مسلکی همچون ابوبکر بن العربی نظیری بر آن یافت نشده است.

فصل سوم به «تصویر امامان شیعه(ع) در رساله‌های صوفیه نخستین» اختصاص دارد؛ در این فصل، بیش از 70 رساله صوفیه که نوشته 11 تن از صوفیان بزرگ این دوره است، بررسی و گزارش می شود. 

در فصل چهارم، «تصویر امامان شیعه(ع) در کتاب‌های جامع صوفیه» شامل کتاب اللمع نوشته ابونصر سراج، کتاب التعرف نوشته ابوبکر کلابادی بخاری، قوت‌القلوب نوشته ابوطالب مکی و تهذیب‌الاسرار نوشته ابوسعد خرگوشی بررسی و گزارش شده است.

در فصل پنجم، علاوه بر بیان خلاصه مطالب و نتیجه‌گیری و پیشنهاد برای پژوهش‌های بعدی، تصویر زهاد و صوفیه از امامان شیعه(ع) را با تصویری از ما شیعیان دوازده امامی از امامان و جایگاه و شئون ایشان مقایسه شده است.

علاقه‌مندان برای خرید اینترنتی این کتاب می‌توانند به نشانی اینترنتی http://shop.isca.ac.ir/ مراجعه کنند.

انتهای پیام
captcha