قدیمی‌ترین قباله ازدواج در یزد رونمایی شد
کد خبر: 4098184
تاریخ انتشار : ۱۸ آبان ۱۴۰۱ - ۰۸:۳۸

قدیمی‌ترین قباله ازدواج در یزد رونمایی شد

در حاشیه نشست سه شنبه‌های علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی، قدیمی‌ترین قباله ازدواج با قدمتی 250 ساله در کتابخانه وزیری یزد رونمایی شد.

رونمایی از قدیمی‌ترین قباله ازدواج در یزدبه گزارش ایکنا از یزد، به نقل از روابط‌عمومی آستان قدس رضوی، آستان قدس رضوی در یکصد و چهل و ششمین برنامه سه شنبه‌های علمی و فرهنگی خود که در کتابخانه و موزه وزیری یزد برگزار شد، از قدیمی‌ترین قباله ازدواج با قدمتی بیش از 250 سال که به ثبت ملی نیز رسیده است، رونمایی کرد.

ناصر بابایی ندوشن، کارشناس مسئول ثبت آثار ملی میراث فرهنگی یزد در این مراسم، اسنادی از این قبیل را دارای ارزش تاریخی و فرهنگی عنوان کرد که بخشی از هویت اجتماعی جامعه را بیان می‌کند.

وی گنجینه موجود در کتابخانه و موزه وزیری یزد را دارای آثاری منحصر به فرد و ارزشمند عنوان کرد که برای ثبت برخی از آنها در فهرست آثار ملی تلاش می‌شود.

بابایی ندوشن، رساله قیشریه 544 هجری قمری مهمترین مأخذ و منبع در تصوف و عرفان اسلامی، کتاب الاحتجاج طبرسی 736 هجری قمری، مفتاح العلوم 701 هجری قمری، قرآن مجید 712، کتاب مختارات من الرسائل693، کتاب جامع الافتراق و الاتفاق لصنعه التریاق670، نزهه الانفس و روضه المجلس590  به همراه دو سند قباله ازدواج را از جمله این آثار عنوان کرد که تاکنون به ثبت ملی رسیده است.

ره‌یافتی به سنت‌های اصیل ازدواج

حمیده شهیدی، پژوهشگر اسناد تاریخی آستان قدس رضوی نیز در این مراسم به بررسی نکاح نامه از دیدگاه سندشناسی پرداخت و اینگونه اسناد را در بردارنده هویت خانواده و هویت ملی و تاریخی جامعه دانست.

وی بررسی اسناد ازدواج را ره‌یافتی به سنت‌های ازدواج در میان خانواده‌های ایرانی دانست و گفت: این اسناد که عناوین مختلفی از جمله صداق‌نامه بر آن اطلاق می‌شود در زمره اسناد حقوقی و قضایی و یا نوعی از اسناد شرعی جای دارد.

این کارشناس همچنین شکل ظاهری و آرایه‌های هنری به کار رفته در قباله‌های ازدواج را نشان‌دهنده شأن و منزلت اجتماعی افراد عنوان کرد.

وی همچنین به تحمیدیه، دیباچه، آیات و احادیث اشعاری در مورد حکمت ازدواج، مشخصات زوج و زوجه و در برخی موارد اشاره به شغل پدر عروس و داماد، تعیین صداق یا همان مهریه، بیان تاریخ دقیق عقد و ثبت مهر عاقد و شاهدان را به عنوان بخش‌های مختلف یک سند ازدواج اشاره کرد.

شهیدی تصریح کرد: تمامی مراحل تنظیم سند ازدواج و جاری‌سازی خطبه عقد با حضور فردی آگاه به امور فقهی صورت می‌گرفت و عبارت عقد مناکحه صحیحه ملیه اسلامیه درج شده در این اسناد بر صحت عقد بر پایه اصول شرعی و به صورت دائمی اشاره دارد.

قدیمی‌ترین قباله ازدواج 

یادآور می‌شود در موزه کتابخانه وزیری یزد وابسته به آستان قدس رضوی، قدیمی‌ترین قباله ازدواج نگهداری می‌شود که متعلق به دوره زندیه است. این قباله به عقد و ازدواج آقا عبدالحّی فرزند حاج موسی قزوینی با معصومه خانم فرزند حاج علی رضا اشاره دارد که تاریخ عقد در این سند سال 1193 هجری قمری ذکر شده و صداق 40 تومان تبریزی رایج معاملات و موازی پنجاه مثقال طلا آلات و یک نفر کنیزک حبشیه که تقریباً 10 تومان قیمت داشته و موازی یک اتاق فرش مشتمل بر قالی و توشک نمد و تمامی سه سهم مشاع از جمله بیست و چهار سهم یک درب حمام واقع در محله داخل حصار دارالعباده یزد موسوم به حمام بکشاه که محدود به خانه حاجی علیرضا بوده .... به عنوان بخشی از مهریه عروس ذکر شده است.

این قباله به 6 مهر و امضا در صدر و حاشیه سند مزین است و به تزئینات هنری از جمله یک سرلوح منقش به زمینه زرپوش با نقوش گل و برگ، یک کتیبه به زبان عربی، عناوین و اسامی به شنگرف، جدول‌بندی ساده و الوان، دو حاشیه طرفین با نقوش گل و برگ آراسته شده است.

عقدنامه آقا میرزا محمد صراف و خانم خدیجه سلطان با صداق طلای ساخته شده، لوازم خانه، طاق شال ترمه، مس ساخته، دو جره میاه قریه محمد آباد چاهوک، خانه واقع در محله گازرگاه و جمیع صداق مرقومه به مبلغ 210 تومان در تاریخ 1248 هجری قمری دیگر قباله قدیمی متعلق به دوره قاجار است که در این مراسم رونمایی شد.

این سند دارای سرلوح با تزئینات گل و برگ، طلا کاری با اشکال هندسی و یک کتیبه با متن، عناوین و اسامی به شنگرف. بین السطور جدول بندی نسبتا پهن و منقش، دارای یک حاشیه پهن، زمینه زرپوش با نقوش گل و برگ است که 8 مهر در حاشیه سند نیز دیده می‌شود.

کتابخانه وزیری یزد هم اکنون بیش از 5500 جلد نسخه خطی، 6200 نسخه کتاب چاپ سنگی، بیش 100هزار برگ سند تاریخی، حدود 648 شی موزه‌ای، 2200 عکس، که 320 شی در موزه به نمایش گذاشته شده است.

انتهای پیام
captcha