حجتالاسلام حجتالله ذاکر، معاون فرهنگی ـ اجتماعی مرکز رسیدگی به امور مساجد در گفتوگو با ایکنا، به سؤالات مطرح در خصوص نحوه تحقق مطالبه مقام معظم رهبری در خصوص تبدیل مساجد به پایگاههای قرآنی پاسخ داد.
ایکنا ـ مفهومشناسی «پایگاههای قرآنی» در نظامواره فکری مقام معظم رهبری چیست؟
مقام معظم رهبری فرمودند هر مسجد یک پایگاه قرآنی باشد. مقصود ایشان این است که بستر آموزش، فراگیری، یادگیری، محافل قرآنی، کرسیهای تلاوت و حفظ قرآن مسجد است. یعنی هرگونه فعالیت قرآنی که بخواهد صورت گیرد باید در بستر مسجد انجام شود.
ایکنا ـ مساجدی که تبدیل به پایگاههای قرآنی میشوند، چه ویژگیهایی دارند؟
مساجدی میتوانند تبدیل به پایگاه قرآنی شوند که در آن مساجد ظرفیت، امکانات و تجهیزات اولیه این مسئله وجود داشته باشد. یعنی در آن مسجد قشر جوان و نوجوان حضور داشته باشند، اساتید قرآنی، قاریان قرآن و معلمان قرآن حضور داشته و شناسایی شوند و البته خود امام جماعت یک چهره قرآنی باشد و مسجدی باشد که علاقهمندان به مباحث قرآنی به آن اقبال دارند.
ایکنا ـ آیا نمونههای موفق از مساجدی را میشناسید که تبدیل به پایگاههای قرآنی شده باشند؟
نمونههای موفقی مثل مسجد جامع نظام مافی واقع در بلوار آیتالله کاشانی، مسجد امام حسین(ع) واقع در میدان امام حسین(ع)، مسجد جامع امیرالمؤمنین(ع) واقع در شهرک شهید محلاتی، مسجد جامع امام سجاد(ع) واقع در بزرگراه شهید اشرفی اصفهانی، مسجد جامع باغ فیض که در محله باغ فیض واقع شده است، مسجد جامع ولیالله اعظم در جنتآباد، مسجد جامع انصارالمهدی(عج) در جنتآباد و ... پایگاه قرآنی فعال و دایر دارند.
ایکنا ـ پس از گذشت یک سال از بیان منویات مقام معظم رهبری مبنی بر ضرورت تبدیل مساجد به پایگاههای قرآنی، تا چه حد این موضوع در جامعه تحقق یافته است؟
مطالبهای که مقام معظم رهبری داشتند به صورت جدی از طریق مرکز رسیدگی به امور مساجد دنبال شد. سایر دستگاهها نیز در این زمینه دغدغهمند و در حال هم افزایی هستند؛ اما اینکه توانسته باشیم همه مساجد را تبدیل به پایگاه قرآنی کنیم محقق نشده است. ما به اندازه وسعمان این کار را پیگیری کردیم و در کنار این موضوع موضوعات متعدد دیگری هم هست که باید به آن پرداخته شود. این موضوع در شورای محلات و نواحی که مرکز رسیدگی به امور مساجد دارد پیگیری شده است. به مساجد سرکشی و به فعالسازی این پایگاهها توصیه میشود؛ بخشنامههایی هم در این خصوص شده و شیوه نامهای هم تدوین شده که در اختیار ائمه جماعت قرار دادهایم و این فعالیتها از سوی نواحی 18 گانه امور مساجد رصد میشود.
ایکنا ـ مهمترین موانع تحقق این مطالبه مقام معظم رهبری چیست؟
مانعی را برای این مسئله به رسمیت نمیشناسیم که آن را مطرح کنیم، شاید بتوان گفت کمبود بودجه در این خصوص مؤثر است. اگر در یکی از نهادهایی که مرتبط با فعالیتهای قرآنی است، بودجهای برای کمک هزینه به مساجد اختصاص داده شود این پایگاهها را میتوان بیشتر حمایت و فعالتر کرد.
ایکنا ـ آیا ساختار هیئت امنای مساجد اجازه حضور مؤسسات قرآنی را در مساجد میدهد؟
ورود مؤسسات قرآنی به مساجد چیزی نبوده که در مطالبه مقام معظم رهبری باشد. منظور ایشان فعال کردن خود مساجد و تشکیل پایگاه قرآنی در مسجد است نه اینکه مؤسساتی که رسمی هستند و مجوز دارند فعالیت خود را در مساجد انجام دهند. اما در صورتی که یک مؤسسه قرآنی با شرایط و ضوابط مسجد همراه باشد قطعاً ممانعتی انجام نخواهد شد و هیئت امنا مانعی برای این کار نیست به شرطی که ضوابط و شرایطی که مسجد دارد را مؤسسات بپذیرند و بتوانند با هم به توافق برسند.
ایکنا ـ آیا از نظر نیروی انسانی، بستر لازم برای تحقق این مطالبه مقام معظم رهبری فراهم شده است؟
ما تعداد زیادی حافظ، قاری، مدرس و معلم قرآنی داریم؛ این ظرفیت کم نظیر است و از نظر نیروی انسانی کم نداریم و با همکاری نهادهای مرتبط با فعالان قرآنی میشود این کار را فراگیرد کرد و به آن بیش از گذشته توجه داشت تا به نقطه مطلوب نزدیک شد.
ایکنا ـ آیا بدون در نظر گرفتن حمایتهای مالی و پشتوانههای قانونی از جانب دستگاهها، این مطالبه امری شدنی است؟
مسئولان با حمایت خودشان و پشتیبانی که از این پایگاهها میکنند میتوانند نقش ایفا کنند. مردم هم با اقبال و شرکت خود، فرزندان و خانوادههایشان میتوانند موجب رونق این برنامه شوند. مردم میتوانند در هزینهها و برنامهریزی طرحهای قرآنی مشارکت و بر اجرای آنها نظارت داشته باشند. در اصل مردم در همه جوانب این کار میتوانند نقش خود را ایفا کنند.
ایکنا ـ کدام سازمانها و نهادها در تحقق این امر وظیفه قانونی دارند؟
سازمانها و نهادهایی که در حوزه مسجد باید ورود داشته باشند مشخص هستند. نهادهایی هم که در حوزه قرآنی فعال هستند مشخص هستند؛ اگر یک تفاهم نامه بین این نهادها، تشکیلاتها و تشکلها صورت گیرد، میتوان با همافزایی و وحدترویه کار را به شکل مطلوب پیش برد.
ایکنا ـ نقش ائمه جماعت در جذب گروههای قرآنی به مساجد چیست؟
ائمه جماعت اگر با روی گشاده برخورد داشته باشند و فعالان قرآنی و گروههایی که آتش به اختیار و به شکل خودجوش فعالیت قرآنی میکنند را در محلهها شناسایی و جذب مسجد کنند، میتوانند در این زمینه نقش آفرین باشند. ائمه جماعت نقش بسیار مهمی در جذب و جلب مشارکت و فعالیت فعالان قرآنی و میزبانی از آنها دارند. رفتار شایسته ائمه جماعت باعث میشود پس از جذب فعالان قرآنی آنها را در مسجد نگه دارند و از ظرفیت آنها بهره ببرند.
ایکنا ـ چه راهکارهایی برای پیشبرد این تحول در مساجد دارید؟
ما شیوه نامه مسجد پایگاه قرآن را تدوین، ابعاد مختلف فعالیت قرآنی را تشریح و راهکارهایی را ارائه کردیم. همچنین ایدههایی را در اختیار مساجد قرار میدهیم و با ساخت مستند از فعالیتها الگونمایی میکنیم تا مساجد از فعالیتهای همدیگر مطلع باشند. همچنین جلسات هماندیشی را برای مساجدی که در حوزه قرآنی فعالیت میکنند برگزار میکنیم. این جلسات به صورت کارگاهی برگزار و در آنها تجارب مساجد با هم تبادل میشود. با تبادل تجربیات و استفاده از نظرات خلاق و بدیع این اتفاق مبارک رقم میخورد که مساجد از تجارب هم بهرهمند شوند.
انتهای پیام