به گزارش ایکنا، حجتالاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی که سخنران مدعو جامعه مبلغین در شب دوم نشست اعضای این تشکل بود، در سخنانی تاریخچه جامعی از دلایل تأسیس و فعالیت این شورا بیان کرد.
وی گفت: شورای عالی انقلاب فرهنگی که ابتدا در قالب یک ستاد فعالیت خود را آغاز کرد، به دستور امام خمینی(ره) به منظور ترویج فرهنگ اسلامی در دانشگاهها پایهگذاری شد. بعد از دو سال تعطیلی دانشگاهها به فرمان بنیانگذار جمهوری اسلامی، این ستاد برای اسلامی کردن علوم انسانی با همکاری جامعه مدرسین قم تلاشهایی را آغاز کرد که حاصل آن وجود دهها استاد حوزوی دارای مدرک دکتری تخصصی و رتبههای علمی بسیار بالا و در جایگاه تئوریسین در زمینه علوم انسانی است.
حجتالاسلام والمسلمین خسروپناه با بیان اینکه با تلاش و جهد بسیار طلاب کشور از ابتدای انقلاب، شورای عالی انقلاب فرهنگی توسعه یافت، افزود: رشد علم، رشد فناوری و رشد فرهنگ اسلامی سه سرفصل اصلی فعالیتهای این شورا را تشکیل میدهد.
وی با تأکید بر اینکه موضوعات قضایی، امنیتی و اقتصادی ربطی به شورای عالی انقلاب فرهنگی ندارد، گفت: مقام معظم رهبری به عنوان یک انسان هوشمند، فرزانه و آیندهنگر سالها پیش به فعالیتهای این شورا جهت صحیحی دادند و تلاش برای افزایش رتبه علمی کشور را به عنوان اصلیترین برنامه آن تعریف کردند که منتهی به تصویب سند نقشه جامع علمی کشور شد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی حضور ایران در بین پنج کشور برتر جهان در حوزههای «توسعه سلولهای بنیادی و نانو تکنولوژی» و کسب رتبه 15 جهان در تولید علم از سوی دانشگاههای کشورمان را نتیجه جهتدهی عالمانه رهبری معظم انقلاب دانست. تحول علوم انسانی و مهندسی فرهنگی از مطالبات مقام معظم رهبری است که با جدیت در آن فعال هستیم.
خسروپناه با بیان اینکه رهبری تأکید کردهاند که باید شورای عالی انقلاب فرهنگی، قرارگاه فرهنگی شود، افزود: از زمان مدیریت بنده ساماندهی و فعالیت در حوزه فرهنگ که حوزهای بسیار پیچیده است و نیاز به ساماندهی دارد در اولویت کار شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار گرفته است.
وی با اشاره به اینکه تاکنون ۷۰ درصد مصوبههای شورای عالی انقلاب فرهنگی به موضوع علم و فناوری اختصاص داشته، ۲۰ درصد به موضوع فرهنگ و ۱۰ درصد مصوبات مشترک بین این دو حوزه را تشکیل داده است، گفت: برای افزایش مصوبات شورا در حوزه فرهنگ برنامهریزی کردهایم بدون آنکه در حوزه علم و فناوری عقب بمانیم.
خسروپناه در پاسخ به این سوال که شورای عالی انقلاب فرهنگی چه برنامههایی برای بهبود وضعیت حجاب جامعه دارد؟ تصریح کرد: مسئله حجاب امر مهم و صحیح است اما موضوع مهم دیگر «امنیت غذایی» است.
وی با تأکید بر اینکه یک موضوع مهم نباید ما را از موضوعات مهم دیگر باز دارد، ادامه داد: موضوع امنیت غذایی که مبحثی علمی، فناوری، فرهنگی و سلامت است باید بسیار مورد توجه قرار گیرد. سند امنیت غذایی که به زودی تصویب میشود، به قدری مهم است که اگر آن را جدی نگیریم کمتر از یک دهه آینده در کشور دچار بحران خواهیم شد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی توسعه هوش مصنوعی را اولویت دیگر این نهاد عنوان کرد که مقام معظم رهبری تأکید بسیار بر آن دارند.
حجتالاسلام والمسلمین خسروپناه گفت: هر چند سالها درباره اهمیت حجاب سخن گفته و مواضعام را با صراحت بیان کردهام، اما جالب است که وقتی تلاشهای ما در شورای عالی انقلاب فرهنگی در حوزه امنیت غذایی که باید اولویت هر حاکمیتی باشد نمایان شد، به دلیل آنچه ورود به مسئله حجاب عنوان شد، مشمول تحریمهای اتحادیه اروپا قرار گرفتم و این نخستینبار است که شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان یک نهاد فرهنگی و شخص دبیر آن در فهرست تحریم قرار میگیرند.
وی با بیان اینکه مباحث مهمی در حوزه فرهنگی اجتماعی داریم، افزود: موضوعاتی مانند جمعیت، طلاق، حجاب و عفاف، فرار مغزها و ... مباحث فرهنگی بسیار جدی و در دستور کار شورا هستند.
این مؤلف و پژوهشگر راهبینی (شامل رسد و دیدهبانی و اولویتشناسی)، راهبردی (همان سیاستگذاری و نگارش سند)، راهبری (که تعیین کننده سهم سازمانها و نهادها در پیشبرد سیاستهای شورای عالی انقلاب فرهنگی است) و راه سنجی (شامل نظارت بازرسی فرهنگی و بررسی اثرسنجی) را چهار فرایند فعالیتهای شورای عالی انقلاب فرهنگی دانست که با جدیت از سوی اعضای آن دنبال میشود.
خسروپناه اظهار کرد: شورای حوزوی هم زیر مجموعه شورای عالی انقلاب فرهنگی فعال است که وظیفه دارد با استفاده از ظرفیت حداکثری همه حوزههای علمیه در سراسر کشور، ساحت فقهی و علمی اسناد شورای عالی انقلاب فرهنگی را مشخص کند.
وی در پاسخ به برخی انتقادها و نگرانیها از وضعیت فرهنگی دانشگاههای کشور گفت: نباید خطای عده اندکی را به پای همه دانشجویان نوشت. هر چند که انحرافِ حتی یک دانشجو به این دلیل که او فرزند عزیز خودمان است باید با جدیت دنبال شود اما در نظر داشته باشیم که پیش از کرونا در همین دانشگاه صنعتی شریف نماز جماعت ظهر دو بار برگزار میشد. این نشان از عمق اعتقادات و پاکی فرزندان کشورمان دارد و باید ظرفیتهای ارزشمند دانشجویان و دانشگاهیان را هم ببینیم.
حجتالاسلام والمسلمین ادیبیزدی، رئیس جامعه مبلغین نیز در ادامه سلسله نشستهای لیالی نیمه دوم ماه مبارک رمضان این تشکل، با بیان اینکه بعد از قرآن کریم کلامی نافذتر از کلام امیرالمؤمنین نداریم، گفت: هر چند که به دلیل رتبه، کلام رسولالله(ص) اولی به کلام امیرالمؤمنین است، اما نکتهای که وجود دارد این است که کلام و ادبیات حضرت علی علیه السلام به دلیل بهره بردن ایشان از واژهها، نفوذ شگفتانگیزی در جان مخاطب دارد.
وی یکی از فنون خلق خطابههای نهجالبلاغه را اثر تسلط امام علی علیهالسلام بر واژهها و نفس خود دانست و افزود: انقلابیترین جمله و کلام در تاریخ بشر متعلق به امیرالمؤمنین علیهالسلام است و همپایه آن، کلامی نیامده آنگاه که در جنگ صفین بعد از مشاهده سستی در میان لشگریانشان فرمودند «فان الحیاه فی موتکم قاهرین و الموت فی حیاتکم مقهورین؛ زندگی در اینست که بمیرید اما غالب و قاهر و پیروز و مردن در اینست که زنده باشید اما مقهور و مغلوب و بیچاره و درمانده».
رئیس جامعه مبلغین ادامه داد: این جمله باعظمت که میشود دهها و صدها منبر خود را به آن زینت داد، در آن زمان چنان بر لشگریان امیرالمؤمنین اثر گذاشت که رشادتها از خود نشان دادند که در تاریخ کم نظیر است. ملتی که میخواهد تاریخساز، فریادگر و پرچمدار باشد و بر نظم شیطانی که تلاش میشود در جهان حکمفرما شود، بتازد باید نهجالبلاغه را سرلوحه خود قرار دهد و این کار شما مبلغین است.
وی با بیان اینکه یکی از دلایلی که کلام حضرت امیرالمؤمنین در جان مخاطب اثر میکند در حکمت ۷۳ آمده است، آنجا که میفرمایند «هر آنکس که خودش را در مسند و منصب امامت مردم قرار میدهد پس باید تعلیم نفس خود را آغاز کند قبل از اینکه بخواهد دیگران را تعلیم دهد»، گفت: وقتی منصب امامت را به معنای پیشوای جامعه در نظر بگیریم پس، اهل تبلیغ باید در سخن گفتن، شوخیها، قضاوت کردنها و ... بسیار حواسشان جمع باشد که راه توفیق؛ تعلیم، تأدیب و کنترل نفس است.
بنابر این گزارش، سلسله نشستهای جامعه مبلغین به ریاست حجتالاسلام والمسلمین ادیب یزدی و با حضور اعضای این تشکل و یکی از مسئولین کشور، به منظور پیگیری مطالبات مردمی و افزایش آگاهی کنشگران جامعه مبلغین برگزار میشود.
انتهای پیام