کد خبر: 4170439
تاریخ انتشار : ۳۱ شهريور ۱۴۰۲ - ۱۳:۱۳
خطیب جمعه تهران:

فرهنگ عمومی با نسخه دفاع مقدس فاصله دارد/ تجلی دیپلماسی مقاومتی در سفر رئیس‌جمهور

حجت‌الاسلام حاج علی‌اکبری در خطبه دوم نماز جمعه تهران، با بیان اینکه فرهنگ عمومی ما نسبت به نسخه دفاع مقدس فاصله دارد و باید کار کنیم، گفت: رهبر انقلاب فرمودند باید کارها در ادبیات و هنر و سایر حوزه‌های فرهنگی صد برابر شود. همین نسخه را در بخش اقتصاد و صنعت و کشاورزی نیاز داریم. 

حجت‌‌الاسلام و المسلمین محمدجواد حاج علی‌اکبری

به گزارش ایکنا، حجت‌‌الاسلام و المسلمین محمدجواد حاج علی‌اکبری امروز 31 شهریورماه، در خطبه اول نماز جمعه این هفته تهران که در دانشگاه تهران برگزار شد، با تسلیت سالروز شهادت امام حسن عسکری(ع) به محضر حضرت امام زمان(عج) به ادامه بیان مطالب خطبه‌های اول قبل درباره مسئولیت اجتماعی پرداخت و گفت: مسئولیت ناشی از زندگی در جامعه و ارتباط با سایر انسان‌ها مسئله اساسی سلامت در روابط اجتماعی است.

وی افزود: به عنوان یک قاعده عام، شامل و حاکم بر همه روابط اجتماعی میان انسان‌ها، قاعده هرم حیات طیبه همین مسئله اساسی است. همه زیست اجتماعی ما براساس این قاعده اساسی استوار شده است و یک حق‌الناس فراگیر و عمومی است.

حاج علی‌اکبری اظهار کرد: همه آحاد بشر و جامعه اسلامی حق دارند که از جانب سایرین در سلامت و امنیت باشند. این مسئله آنقدر اساسی است که شاید مهم‌ترین دلیل و فلسفه تشکیل حکومت‌ها تأمین همین حق و برقراری همین سلامت و امنیت در روابط اجتماعی بوده است.

معنای ویژه تقوا

خطیب جمعه تهران با بیان اینکه آزادی‌های انسانی در روابط اجتماعی به طور مطلق، مشروط به این اصل اصیل و قویم رعایت حقوق دیگران و عدم آسیب به آنهاست، گفت: این معنای ویژه از تقوایی است که هر هفته در نمازهای جمعه به آن سفارش می‌شود.

وی با اشاره به وجود مطالب فراوان در این رابطه در فرهنگ اسلامی گفت: بعد از شهادتین و اعلام مسلمانی، ورود در آیین اسلام و تحقق هویت مسلمانی کاملاً وابسته به رعایت این اصل قویم است. پیامبر اکرم(ص) هم می فرمایند: «المسلم من سلم المسلمون من لسانه و یده.»

حاج علی‌اکبری در ادامه به تشریح خطبه 167 نهج‌البلاغه در ارتباط با این موضوع پرداخت و گفت: ایشان در این خطبه می‌فرمایند: مواظب واجبات‌تان باشید که اگر اینها را ادا کنید مسیر شما به بهشت خواهد بود. خداوند هم حرام‌ها و هم حلال‌ها را به روشنی برای شما اعلام کرده است. اگر خداوند حریم‌ها و حقوق‌ها و احترام‌ها را مشخص کرده در این میانه محترم‌ترین مسئله در نگاه خداوند متعال، انسان مسلمان است.

وی ابراز کرد: خداوند با گره زدن حرمت انسان مسلمان به توحید و اخلاص تضمین کرده است. در واقع این حقوق آنقدر اهمیت دارد که خداوند این حقوق را به توحید خودش گره زده است. اینجاست که سخن پیامبر(ص) با این مقدمه و حکمت علوی تفسیر می شود؛ «مسلمان کسی است که سایر مسلمانان از زبان و دست او در امنیت باشند.»

خطیب جمعه تهران یادآور شد: البته امام در این خطبه یک قید را هم مطرح می‌کنند؛ «الا بالحق». یعنی در مواردی که آزار دادن دیگری دارای فرمان و حکم خدایی و شرعی مانند اجرای مجازات باشد.

حاج علی‌اکبری اظهار کرد: امام در ادامه خطبه می‌فرمایند بروید برای مرگ و ملاقات خدا خود را مهیا کنید و بار خود را سبک نمایید. این بدان معناست که نگذارید حقی از دیگران در بار اعمال شما باشد که در قیامت گرفتار می‌شوید. آیا بالاتر از شهادت چیز دیگری هست؟ اما در روایات آمده که خداوند با اولین قطره خون شهید همه گناهان او را می‌بخشد مگر حقی از دیگران که در اعمال او وجود داشته باشد.

وی ادامه داد: امام پس از آن می‌فرمایند قبل از شما هم کسانی به آن دنیا سفر کرده‌اند و منتظر شما هستند و شما هم در آن مسیر قرار دارید پس مراقب باشید حقوق بزرگی از ناحیه مسلمانان بر دوش شماست که باید به شایستگی ادا شده باشد.

تأثیر گفتار بر تأمین سلامت اجتماعی

خطیب جمعه تهران با مهم توصیف کردن تعبیر پیامبر اکرم‌(ص) مبنی بر «من لسانه و یده» گفت: معنای این تعبیر آن است که زبان در روابط اجتماعی و حفظ حقوق دیگران تعیین‌کننده است. حتی برخی محققین گفته‌اند که حدود 70 درصد روابط اجتماعی انسانها، روابط کلامی است و اگر گفتار ما اصلاح شود و سالم، سدید، معروف و سنجیده باشد، این تأمین‌کننده ویژه سلامت اجتماعی است. در کنار آن هر نوع رابطه غیر کلامی هم  رابطه یدی محسوب می‌شود.

حاج علی‌اکبری اظهار کرد: امیرالمومنین علی(ع) در پایان این خطبه نیز می‌فرمایند: خدای متعال را درباره بندگانش رعایت کنید و هم درباره شهرها و هر آنچه از امکانات در اختیار شما قرار داده و حتی حیوانات که فردا در پیشگاه خداوند مورد سؤال قرار خواهید گرفت» و تقوا این است.

بنابراین گزارش حجت‌الاسلام و المسلمین حاج علی‌اکبری در خطبه دوم نماز جمعه تهران با تسلیت سالروز شهادت امام حسن عسکری(ع) گفت: امیدواریم زندگی ما براساس شیوه و روش این امام بزرگ استوار شود که حق عظیمی بر عهده ما دارند. ورود به عصر غیبت و آماده‌سازی شرایط برای ورود به این عصر پر فراز و نشیب و دشوار و پیچیده کار بزرگی بود که این امام شهید مظلوم مجاهد غریب عزیز ما در عمر کوتاه و ایام بسیار سخت زندگی انجام دادند.

وی افزود:  امام از ثانیه ثانیه‌های این دوران در آن حبس بزرگ استفاده کردند و امت اسلامی بر سر همین سفره کرامت امام حسن عسکری(ع) بهره‌مند است.

خطیب جمعه تهران بیان کرد: ماه ربیع الاول، ماه تأسیس نماز جمعه است و اولین نماز جمعه به امامت پیامبر اعظم(ص) در محله قبا در همان روزهای آغازین هجرت برگزار شد. امیدواریم از برکات این ماه بهره‌مند شویم و انشالله امت اسلامی در برابر دشمنان سربلند، محکم، عزیز و استوار باشند.

وی با اشاره به ادامه تحیر از عظمت راهپیمایی اربعین گفت: طلوع خورشید هدایت حسینی از افق اربعین، این اعجاز بزرگ عصر ما، همچنان پیش روی ماست؛ انسان‌ساز، جامعه‌ساز و تمدن‌ساز. این فرصت را مغتنم می‌شمارم و در اقتدای به رهبر عالیقدرمان و مسئولان نظام به ویژه رئیس‌جمهور که از ملت شریف عراق تشکر کردند، بنده هم به نمایندگی از مردم عزیز ایران از مسئولان و دولت محترم کشور برادر عراق و از مردم مهربان، کریم و مهمان‌نواز و حسینی عراق و از همه طوایف به ویژه از حشدالشعبی صمیمانه تشکر می‌کنیم. امیدواریم سال‌های آینده این توفیق بیشتر نصیب این عزیزان شود.

حاج علی‌اکبری بیان کرد: امسال توسعه محبت‌ها و خدمات جلوه ویژه‌ای داشت و از سوی مسئولان کشور هم تسهیل مقدمات بهتر انجام شده بود و از آنها تشکر می‌کنیم. امید داریم مردم و مسئولان ما در استقبال خوب و ضیافت شایسته از مردم عراق که برای زیارت حرم‌های مطهر به ایران تشریف می‌آورند بتوانیم قدرشناسی عملی به جا بیاوریم و از این محبت‌ها در هنگام ورود در پایانه‌ها و تسهیل ورود به کشور و تکریم آنها به خوبی عمل کنیم. 

دفاع مقدس، نقطه عطف تاریخ ایران و جهان

خطیب جمعه تهران در ادامه با اشاره به آغازین روز هفته دفاع مقدس اظهار کرد: این یک روز حساس، خاطره‌انگیز و فراموش نشدنی در تاریخ ملت ما و انقلاب اسلامی است. خداوند متعال به ملت ما توفیق داد که با رهبری امام راحل(ره) از این جنگ تحمیلی جهانی دفاع مقدس 8 ساله‌ای را بسازد که نقطه عطف تاریخ کشور ما و بلکه تاریخ منطقه و جهان محسوب می‌شود.

حاج علی‌اکبری اظهار کرد: روز چهارشنبه از صهبای فیاض ولایت نوشیدیم. در آن دیدار نورانی و پرمعنا و الهام‌بخش، حکمت‌ها بود. رهبر مجاهد و عزیزمان و بزرگ رزمنده جهان اسلام چهار زاویه را برای تحلیل دقیق‌تر این واقعه عظیم گشودند که جای کار فراوانی دارد. اهل فن این زوایا را جدی بگیرند. این سخن شرح حال گذشته ما نبود بلکه وضعیت امروز و فردای ما را کاملاً روشن می‌کند.

وی ابراز کرد: ما در یک جمله و با یک برداشت از این بیانات نورانی می‌توانیم بیان کنیم دفاع مقدس ما مردمی‌ترین دفاع و جنگ تاریخ بود که پشت سر گذاشتیم. وجه اجتماعی این دفاع خیلی فوق‌العاده است که در بیان رهبر عزیمان هم مورد تأکید خاصی بود. نام لشکرها، تیپ‌ها، گردان‌ها، گروهان‌ها، دسته‌ها، مقرها و پادگان‌ها را برویم دوباره نگاه کنیم که همه به نام اسلام و پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) و ارزش‌ها و عاشورا و کربلا بودند. 

خطیب جمعه تهران یاداور شد: ترکیب نیروها و لشکرها وقتی که بر محور مناطق و استانها و محلات و مساجد و هیئت‌ها بود چه پیامی برای ما داشت؟ یک فضای زیست اجتماعی کاملاً مبتنی بر هویت ملت ایران. مظهر یک انسجام ملی، یک صفحه بزرگ رنگارنگ از تجلی هویت اسلامی و ایرانی ما بود. این مسئله را باید به خوبی توجه کرد. از اقشار گوناگون هم در این صحنه بودند، اگر چه سهم جوانان فراوان‌تر بود و از یک مقطع سهم نوجوانان برجسته و تعیین‌کننده شد.

امروز در آستانه فتح قله‌های بزرگتر قرار داریم

وی افزود: در محور عملیات و در پادگان‌ها و شب‌های عملیات در واقع یک ایران دیده مشاهده می‌شد. این مسیر را با همین مردم و با هدایت الهی و آسمانی امام راحل عظیم الشأن و این امام حاضر حکیم طی کردیم و امروز در آستانه فتح قله‌های بزرگتری قرار داریم. رفتن این مسیر و فتح این قله‌ها فقط و فقط با تکیه بر این میراث بزرگ و با این نقشه راه میسر است.

حاج علی‌اکبری تأکید کرد: دفاع مقدس تجلی‌گاه سنت‌ها و وعده‌های الهی، میدان تجلی استعدادهای ملت ایران، مظهر وحدت ملی و دینی ایرانیان، کارگاه تربیت کادر انقلاب، میدان تربیت انسان‌های عارف و مؤمن و رشید و رسانه جهانی انقلاب اسلامی و میدان تجلی عقلانیت و دانش جوانان رشید سرزمین ما در یک جنگ طولانی در میدانی که ایمان مردم ما در انجا ظهور کرد، بود و لذا مردمی‌ترین دفاع تاریخ را پیش روی ملتها گذاشت و به شناسه هویتی ملت ما تبدیل شد. در واقع هویت دینی، ملی و انقلابی ما در گرو دفاع مقدس است.

خطیب جمعه تهران بیان کرد: جنگ ادامه دارد و دشمنان همان دشمنان هستند البته ضعیف‌تر و ملت همان ملت است البته قوی‌تر و دشمنی‌ها همان دشمنی‌ها است البته پیچیده‌تر. ما در مسیر پیش رو توفیق‌مان مشروط به استفاده از این گنج عظیم و میراث بزرگی است که می‌تواند همیشه تاریخ ما را به تعبیر رهبر انقلاب، بسازد.

وی تصریح کرد: نرم افزار دستیابی به ایران قوی و نقشه فتح قله‌ها، فرهنگ دفاع مقدس ماست. به نظر می‌رسد همه بخش‌های کشور؛ فرهنگ، تربیت، اقتصاد، مدیریت، صنعت، دیپلماسی و ... باید یک پیوست دفاع مقدسی داشته باشد و راه این است. داشتن پیوست دفاع مقدس به این معناست که یک نسخه عملیات مقاومتی در آن باشد.

یازمند فرهنگ مقاومتی هستیم 

حاج علی‌اکبری اظهار کرد: مقاومت تربیتی در پرتو تربیت مقاومتی امکان‌پذیر است. ما نیازمند فرهنگ مقاومتی هستیم اگر می‌خواهیم مقاومت فرهنگی داشته باشیم. اقتصاد مقاومتی می‌خواهیم اگر می‌خواهیم مقاومت اقتصادی داشته باشبم و در همه بخش‌ها همینطور است.

خطیب جمعه تهران بیان کرد: یک نمونه آن را همین هفته تجربه کردید که تجربه دیپلماسی آن بود. آنچه که در سفر رئیس‌جمهور نیویورک اتفاق افتاد یک نمونه موفق است که پیش روی ماست و همان دیپلماسی مقاومتی مبتنی بر همین فرهنگ است. رئیس‌جمهور ملت ما در قامت نماینده ملت ایران و این فرهنگ با عزت، صلابت و حکمت در برابر ملت‌ها و رسانه‌های عالم قرار گرفت و صدای رسای ملت ایران، انقلاب اسلامی، جهان اسلام و مستضعفان جهان و شهبدان ما بود که در سازمان ملل شنیده شد.

رئیس‌جمهور مرگ استکبار را در قلب استکبار اعلام کرد

وی افزود: رئیس‌جمهور مرگ استکبار را در قلب استکبار اعلام کرد. این فروپاشی و هزیمت با چه ادبیات فاخری بیان شد. تحولات جهانی و نظم نوین در حال شکل‌گیری به خوبی از سوی ایشان تشریح و تحلیل شد. استکبار و لیبرالیسم را با تعبیر اسم رمز کودتا و اشغال افشا کرد که تعبیر دقیقی بود. همچنین ایشان در سخنان خود پایان آمریکایی‌کردن جهان را اعلام کرد.

حاج علی‌اکبری تصریح کرد: از همه اینها بالاتر، اشاره به آن مسئله اساسی بود که با هویت پوشالی استکبار غربی در حال فروپاشی در سطح جهان است، مسئله خانواده. از این بالاتر، سخن از قرآن کریم گفت و قرآن را پیش روی همه ملتها به دست گرفت. اهانت‌های اخیر به قرآن بهانه خوبی برای این کار ارزشمند رئیس جمهور بود که یعنی نسخه نجات بشریت، قرآن است. این دیپلماسی مبتنی بر مقاومت و فرهنگ دفاع مقدس و هویت ناب انقلاب اسلامی است که نتیجه هم دارد. بعد هم ایشان از حضرت ولی عصر(عج) و آینده بشریت یاد کرد و مخصوصاً بر موعود موجود تأکید کردند.

خطیب جمعه تهران با خوب و مؤثر توصیف کردن سایر برنامه‌های رئبس جمهور در این سفر گفت: دیدارها همه حساب‌شده، عزیزانه، محکم، عاقلانه بود و در متن آن به خوبی از مواضع ملت ایران پرده‌برداری شد. همین دیپلماسی است که آزادسازی منابع ملت ایران را در پی داشته، نه دیپلماسی التماسی. همین دیپلماسی مقاومتی است که از دل آن آزادی زندانیان و میراث فرهنگی ما اتفاق می‌افتد و رسوایی آن صهیونیست تبهکار رخ می‌دهد و جریان فتنه رسوا را بهتر از این نمی‌شد رسوا کرد که صهیونیست‌ها در آن جلسه رسوا کردند و عکس آن خانم را در دست گرفت که منجر به اخراج او از اجلاس شد.

وی افزود: همچنین ضد انقلاب رسواتر و بیچاره و گرفتار و افسرده را دیدید که بدبخت‌ها در برابر در سازمان ملل چه رسوایی به بار آوردند. این هم از وضعیت ضد انقلاب که حتی آمریکایی‌ها هم ارزشی برای آنان قائل نیست تا حمایتشان کند.

خطیب جمعه تهران با تأکید بر جواب دادن نسخه مقاومت گفت: این نسخه به منطقه دفاع رفت و ساختار دفاعی کشور را به مرحله بازدارندگی فعال رساند. امروز این رژه‌ای که در جوار حرم مطهر امام(ره) برگزار شد دیدید، هر چه نگاه می‌کردید از نیرو و تجهیزات و امکانات پیشرفته و فوق پیشرفته تمام نمی‌شد. همین نسخه باید در حوزه علم و دانش پیش برود و هر جا بکار گرفته شده ما را به مرزهای دانش جهانی رسانده است. 

فرهنگ عمومی ما نسبت به نسخه دفاع مقدس فاصله دارد

حاج علی‌اکبری بیان کرد: همین نسخه است که در حوزه فرهنگ تقویت شود که ضعف داریم. فرهنگ عمومی ما نسبت به نسخه دفاع مقدس فاصله دارد و باید کار کنیم. رهبر انقلاب فرمودند باید کارها در ادبیات و هنر و سایر حوزه‌های فرهنگی صد برابر شود. همین نسخه را در بخش اقتصاد و صنعت و کشاورزی نیاز داریم. 

وی ابراز کرد: همین نسخه را در حوزه تربیت و آموزش و پرورش نیز نیاز داریم. فردا اولین روز بازگشایی مدارس و دانشگاه‌هاست. نسخه تربیت شایسته نسخه‌ای است که از دل این دفاع مقدس استخراج می‌شود و مبتنی بر آن می‌شود، نسل آینده را تربیت کرد. این نسخه معجونی است از معنویت و اخلاص، از بصیرت، عقلانیت، شجاعت، جهاد و سختکوشی.

انتهای پیام
captcha