وی با اشاره با شهادت ۳۵۰۰ امدادگر در دفاع مقدس افزود: آنچه باعث شد بر این حوادث فائق آییم هماهنگی، روحیه ایثار و انجام مسئولیت در هر شرایطی بود و امروز هم باید این تفکر و روحیه را در جامعه حفظ کنیم تا توفیق پیدا کنیم، همانطور که در دوران کرونا همین اتفاق افتاد.
قناعتی ادامه داد: ما باید بدانیم شرایط تغییر کرده و فضای مجازی و جنگ رسانهای ظهور کرده است و معلمان و اساتید باید توجه کنند که در دام تلههای فضای مجازی نیفتند و در جنگ شناختی پیروز شوند.
وی تصریح کرد: ما در جنگ مسائل زیادی داشتیم و توانستیم سولههای اتاق عمل را در نقاط مختلف جنگ حتی در خط مقدم احداث کنیم، به نحوی که مجروحان را در فاصله زمانی ۴۵ دقیقه به اتاق عمل میرساندند و امروز در بهکارگیری فناوری در حوزه سلامت و پزشکی پیشرفتهای زیادی داریم که از جمله میتوان به تولید ۱۵۰ محصول فناورانه و هایتک، اسپکت قلبی و پت اسکن مغزی اشاره کرد. همچنین شهر علم شهید سلیمانی عملیاتی شده، اما راهاندازی نشده است و به زودی راهاندازی میشود.
پزشکان تأمین مالی شوند
وی با بیان اینکه امیدوارم الگوی نظام سلامت دوران جنگ در کشوری جاری شود، گفت: پزشکان نگاه مادی به حوزه درمان و سلامت نداشته باشند و با انسانیت رفتار کنند. من از حکمرانی میخواهم که پزشکان را از منظر اموری مانند درآمد و مسکن تأمین کنند که نگاه مادی در درمان وجود نداشته باشد.
محمدعلی محققی، پزشک دفاع مقدس در ادامه با اشاره به درسنامه آشنایی با فرهنگ و معارف دفاع مقدس گفت: این درسنامه با اهتمام جمعی از اساتید و پیشکسوتان حوزه سلامت در دفاع مقدس و تیمهای اضطراری در دو جلد و ۲۰ فصل تدوین شد و ۵ سال به طول انجامید.
وی ادامه داد: در این درسنامه سعی شده است معارف دوران دفاع مقدس به ویژه شیوههای اخلاقی، علمی و حرفهای به زبان علمی مطرح شود و برای اینکه پیوندی میان حوادث واقعی آن دوران و مطالب گردآوری شده ایحاد شود، بستههای پشتیبان چند رسانهای با استفاده از منابعی که یا در آن زمان ثبت شده و یا از تاریخ شفاهی گرفته شده است، پیشبینی شده است. در این راستا مجلاتی هم طراحی شده که نشریه علمی، پژوهی و رزمی بوده و اختصاص به تحقیقات علمی دارد. فصل دوم کتاب با هفت مقاله تحقیقی درباره امنیت در این مجله ثبت شده است. نسخه دیگر نسخه فرهنگی است که ۱۰ شماره آن به شکل فصلنامه چاپ شده است.
وی ادامه داد: به عنوان تکلیف امر به معروف و نهی از منکر از اساتید دعوت میکنیم که در این زمینه غفلت نکنند و از همه محققان دعوت می کنیم مطالب دفاع مقدس و مقاومت را در قالب مطالب علمی به این نشریات ارسال کنند.
وی با اشاره به طرح مسائل فرهنگی، اخلاقی و معنوی در دفاع مقدس و ادامه آن در شرایط امروز بیان کرد: مطالعه فصل ۱۹ این مستند را توصیه میکنم که اختصاص به حضور معنوی و وظایف اخلاقی و حرفهای در دفاع مقدس دارد که این مسئله فقط اختصاص به پزشکان، امدادگران و پرستاران در خط مقدم ندارد، بلکه به همه جامعه پزشکی مربوط است که با همه اخلاص و توان در صحنه باقی ماندند و همه نیازها را برآورده کردند تا نگاشت هنرمندانه و عالمانه این حضور انجام شود.
محققی با اشاره به دستاوردهای علمی، فرهنگی و معنوی دفاع مقدس در این درسنامه گفت: در جنگ تحمیلی دانشگاهها و مراکز علمی بسیاری مشارکت داشتند و همین امر باعث شد با وجود اینکه در اغلب جنگها تلفات ناشی از بیماریهای عفونی از تلفات جنگی بیشتر است، در دفاع مقدس از این فاجعه جلوگیری شود. در استفاده از بمبهای شیمیایی شاهد دو فرهنگ متفاوت در استفاده از فناوری هستیم که یک فرهنگ این است که با ساخت بمبهای شیمیایی و قرار دادن آن در اختیار برخی کشورها مرتکب پلیدترین اقدام شدند و یک فرهنگ هم مربوط به کشورمان است که با وجود همه تحربمها، محاصرهها و ... تعدادی از محققان کشورمان دقیقترین بررسیهای علمی را انجام میدهند تا گازهای شیمیایی و ... را شناسایی کنند و در سطح انبوه به درمان آن بپردازند؛ بنابراین این دو نوع فرهنگ و رفتار متفاوت، معارف دفاع مقدس و .. باید به نسل جدید شناسانده شود و در غیر این صورت ظلم به نسل جوان و جدید کشورمان است.
رونمایی از درسنامه معارف دفاع مقدس
در بخش دیگری از این همایش رونمایی از درسنامه «آشنایی با فرهنگ و معارف دفاع مقدس» و بسته پشتیبان شامل «سیر تحول تیمهای اضطاری جبههها»، «بیمارستانهای صحرایی و عملکرد آنها در دفاع مقدس» و «پرستاری در دفاع مقدس» انجام شد.
حسن عراقیزاده، رئیس اداره بهداشت، امداد و درمان ستاد کل نیروهای مسلح در ادامه این همایش درباره سیر تحول علم و فناوری در بهداری رزمی از گذشته تا حال و نگاهی به آینده گفت: پاسخ این سؤال که آیا جنگ ما بر مبنای اصول آکادمیک و قابل دفاع اداره شده است یا خیر، این است که تکلیف، دفاع از انقلاب و وطن است، اما قطعاً در حوزه پزشکی و بهداری رزم این مسئله بوده و با نگاه کاملاً علمی اداره شده است.
وی افزود: عمر بهداری رزمی به اندازه کل تاریخ است و در جنگ جهانی اول و دوم نیز تجربیاتی در این زمینه وجود داشته است و براساس تقسیمبندی هر منطقه به آن امدادرسانی میشد که در جنگ تحمیلی نیز بر همین مبنا، سطوح ارائه خدمات و بهداری رزمی تقسیمبندی شد.
آماده مشارکت در تکنولوژی طب رزم هستیم
عراقیزاده در ادامه به پیامدها و دستاوردهای بهداری رزمی در دفاع مقدس اشاره کرد و گفت: در دوران دفاع مقدس رکورد ارائه خدمات به مجروحان جنگی به ۲۵ دقیقه رسید. این در حالی است که پیشتر رکورددار انتقال مجروحان در بهترین شرایط مربوط به کشور امریکا و بین ۴۵ تا ۹۰ دقیقه بود؛ در واقع ایران رکورددار خدمات بهداری رزمی در دنیاست. همچنین پیچیدهترین اعمال جراحی در بیمارستانهای صحرایی و نزدیکترین خطوط به خط مقدم جبههها انجام میشد و بالغ بر ۱۰۰ هزار عمل جراحی پیچیده، بیشترین میزان خدمت امدادی در سریعترین زمان ممکن به مجروحان و مجموعاً ۵۶۰ هزار خدمت درمانی انجام شد و بیش از ۲ هزار امدادگر و راننده آمبولانس در دوران دفاع مقدس به شهادت رسیدند.
وی تصریح کرد: کشورمان در ایجاد و تجهیز بیش از ۶۰ بیمارستان صحرایی و ۲ هزار اورژانس در خطوط مقدم جبهههای نبرد، احداث بیمارستانهای مقاوم به بمباران، عدم شیوع اپیدمی گسترده و عدم مشکلات بهداشتی، کاهش عوارض روانی ناشی از جنگ و خودکفایی در تأمین دارو و تجهیزات پزشکی و درمان بیش از ۱۰۰ هزار جانباز شیمیایی و کاهش تلفات مجروحان جنگی نسبت به جنگهای بزرگ قبلی به میزان ۳۰ تا ۵۰ درصد نیز رکورددار است.
رئیس اداره بهداشت، امداد و درمان ستاد کل نیروهای مسلح گفت: در حال حاضر تمام یگانهای رزمی ارتش و سپاه دارای مجهزترین و بهروزترین بهداری رزمی هستند و ناوبندر مکران دارای بیمارستان کامل و مجهز است و با اعتبار حدود ۱۳۰ میلیارد ریال تأسیس شده است. همچنین تمام شناورهای ما دارای بخشهای درمانی هستند.
عراقیزاده افزود: امروز تحقیقات ما با نگاهی به هوش مصنوعی، رباتیک و ... انجام میشود و نیروهای مسلح در این زمینه فعالیتهای ویژهای را انجام میدهد. با اساتید و محققانی که مایل باشند در زمینه تکنولوژی طب رزم فعالیت داشته باشند، آماده مشارکت هستیم.