به گزارش ایکنا جلسه رونمایی از کتاب «صلیب سلمان» شب گذشته با حضور حسین قربانزاده نویسنده اثر، تیمور آقامحمدی و علیالله سلیمی از کارشناسان حوزه کتاب در سالن سلمان هراتی برگزار شد.
علیالله سلیمی، نویسنده و منتقد ادبی در ابتدای این نشست گفت: جنس «صلیب سلمان» از نوع اقناعی است و ماهیت اقناعی دارد. در این جنس رمان، یک طیف دیگری را با توجه به ضمیر ناخودآگاه و اعتقادات اقناع میکند اما در «صلیب سلمان» نویسنده به این موضوع توجه نکرده که یک طرف دیگری را مغلوب کند و یک دیدگاه بر دیگری حاکم شود، بلکه در این اثر از عنوان گرفته تا کلیات اثر میبینیم که دین اسلام و مسیحیت مدافعانی دارند که در زمینی که حسین قربانزاده طراحی کرده، کاراکترها درباره جهانیبینی صحبت و مجادله میکنند.
وی با اشاره به اینکه این رمان حالت مجادلهای دارد، ادامه داد: در «صلیب سلمان» ما با مدافعان دینی مواجه هستیم که گویا در مناظره قرار است از آن دفاع کنند. سلمان به من به عنوان خواننده ایرانی، نزدیک است. بنابراین قرار است نماینده تفکری باشد که در این جامعه طرفدارانی دارد و غالب است. سلمان در مقابل برداشت افراطی از اسلام به شکل تصنعی و جبر حاکم در اولین سالهای شکلگیری داعش که احساسات افراد را به بازی گرفت، قرار میگیرد. قربانزاده در شخصیتپردازی «صلیب سلمان» طوری پیش میرود که وقتی با این آدمها آشنا میشویم و قصه را دنبال میکنیم خواستگاه افراد را در دل ماجرا میفهمیم و میشناسیم.
سلیمی ادامه داد: نویسنده «صلیب سلمان» بار دراماتیک کار را افزایش داده است؛ بنابراین بحث مناظره به حاشیه رفته و مخاطب جذب قصه میشود. قربانزاده در این اثر با انواع کاراکترها و طیفهای مختلفی از آدمها و نامگذاریها و جبههگیریهایشان که موضع آنها را مشخص میکند مخاطب را با «صلیب سلمان» همراه میکند. قربانزاده در «صلیب سلمان» سعی کرده به سوالات احتمالی خواننده پاسخ دهد. این رمان مسائلی را مطرح میکند و سعی دارد بر خلاف رمانهای نوجوانانه چندان قاطعیت نداشته باشد؛ یعنی این رمان هم هشدارگونه است و هم به توصیف وضعیت میپردازد و هم یادآوری کننده است. یادآوری این نکته که وقتی اسلام به جهان صادر شد، ایرانیها اسلام معتدل و دوستداشتنی را پذیرفتند و آن را تسری دادند ولی در این رمان به این اشاره میشود که در غرب یا آن را نمیپذیرند و یا به شکل افراطی و بدون دانش و مطالعه آن را میپذیرند که نتیجه آن میشود داعش.
این رماننویس در پایان اظهار کرد: گویا قربانزاده در کتاب «صلیب سلمان» میخواهد بگوید اگر اروپا اسلام را بپذیرد، این پذیرش مثل ایرانیان نخواهد بود و یا نسبت به آن گارد میگیرد و اولویت و رتبه اول اعتقاد اروپاییان مسیحیت خواهد بود.
انتهای پیام