به گزارش خبرنگار ایکنا، نشست خبری حمید صاحب، مدیرکل سلامت شهرداری تهران به مناسبت هفته ملی سالمند امروز، چهارم مهرماه در محل تالار ایوان شمس معاونت اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران برگزار شد.
در ابتدای این نشست خبری، حمید صاحب، مدیرکل سلامت شهرداری تهران طی سخنانی بیان کرد: امروز در ابتدای چالش و بحران سالمندی و پیری جمعیت قرار داریم و اگر مداخله جدید انجام ندهیم، این بحران به ابربحران و چالش بزرگ اجتماعی تبدیل خواهد شد. تأخیر در این امر حتماً ما را وارد فاز ابربحران و شرایط بد اجتماعی خواهد کرد.
وی افزود: امروز حدود 11.1 درصد جمعیت کشور، سالمند است و این نسبت در تهران ۱۳ درصد است. مناطقی مانند ۱ ،۳ و ۶ تهران سالمندتر هستند و این نسبت در این مناطق به ۱۶ درصد میرسد. البته مناطقی مانند ۱۹، ۱۸ و ۲۲ وضعیت بهتری دارند که دلیل آن این است که جمعیت جوان تهران در این مناطق بیشتر هستند.
صاحب ادامه داد: البته خاستگاه ریشه این چالش مربوط به فرهنگ غرب و مدرنیته است. ۳۰ درصد جمعیت ایران تا حدود ۲۵ سال دیگر سالمند خواهد بود و این بدان معناست که در این صورت حتماً درگیر عوارض پیری جمعیت همچون پزشکی، فرهنگی، خانوادگی و ... خواهیم شد. در این زمینه نشاط از جامعه کاهش پیدا کرده و اختلالات روحی و روانی نیز افزایش پیدا خواهد کرد.
وی بیان کرد: در این زمینه باید ابتدا عوامل زمینهساز را رفع کرده و با موضوع سالمندی نیز مقابله کنیم. سالمندان در جامعه ایرانی تکریم میشوند و ما مکلف به تکریم سالمندان هستیم. زمینهسازی برای تقویت زیرساختهای اجتماعی و فرهنگی برای مقابله با چالش سالمندی ضروری است. به هیچ وجه نمیتوانیم در این زمینه توفیقی داشته باشیم مگر اینکه میانسالان را برای یک سالمندی سالم و توانمند آماده کنیم و خود سالمندان را برای مراقبت از خود توانمند کنیم. در این زمینه کانونهای سالمندان در محلات تهران شکل گرفتهاند و به دنبال توانمندسازی سالمندان هستند. همچنین، موضوع سالمندی باید به گفتمانی عمومی تبدیل شود تا حقوق سالمندان استیفا شود.
صاحب با بیان اینکه از ۷ تا ۱۴ مهرماه هفته سالمندان نامگذاری شده است، گفت: از سال ۱۹۹۰ روز اول اکتبر روز جهانی سالمند است. در حوزه سلامت ابتدا باید حال خوبی برای جامعه سالمندی ایجاد کنیم و ایشان را از انزوا خارج کنیم. در حال حاضر ۱۰ درصد جامعه سالمندان کشور در انزوا زندگی میکنند.
وی با بیان اینکه باید خدمات پزشکی و درمانی برای سالمندان ارائه شود، اظهار کرد: باید کانون سالمندان شهر تهران را به صورت کمی و کیفی توسعه دهیم. در حال حاضر حدود ۱۶ هزار سالمند در کانونهای سالمندان شهر تهران شرکت کرده و عضو آنها شدهاند.
مدیرکل سلامت شهرداری تهران با اشاره به برنامههای هفته سالمند در تهران ادامه داد: پویش فرهنگی «سایتون مستدام» با شعار «زندگی زیباست»، برگزاری پنجمین دوره رقابتهای نشاط سالمندی با حضور ۷۰ هزار سالمند با عنوان گنجینههای پویا، برپایی رویداد گنجینههای شهر تهران ویژه رقابتهای فرهنگی و ورزشی سالمندان با بیش از ۱۴ هزار اثر هنری و ... از جمله برنامههای شهرداری تهران در این ایام است.
وی با بیان اینکه مردممحوری پایه برنامههای ادارهکل سلامت شهرداری تهران است، گفت: برپایی دورهمی ۱۵۰۰ نفری ویژه سالمندان طی روز هشتم مهرماه در برج میلاد همراه با مراسم اختتامیه برنامه گنجینههای شهر، برپایی دورهمیهای «یاد ایام» در مناطق ۲۲ گانه شهر تهران، برپایی همایش «سالم پیر شویم» ویژه برنامههای فرهنگی سالمندان، برپایی دوشنبههای سالمندی در سراهای محله، برگزاری تورهای تفریحی، گردشگری ویژه سالمندان در تهران و ... نیز از دیگر برنامههای ما در ایام هفته سالمندان است.
صاحب بیان کرد: برنامه به «وقت قدردانی» امسال برای اولین بار در سطح شهر تهران اجرا میشود که در این زمینه خود مردم با حمایت شهرداری سالمندان نیازمند را شناسایی کرده و نسبت به رفع نیازهای ایشان اقدام میکند. تشکیل کانونهای سالمندی محلهپایه یکی از فعالیتهای شهرداری تهران است که در این کانونها خود سالمندان نسبت به رفع مشکلات جامعه خویش اقدام میکنند.
وی با بیان اینکه امروز تقریبا در هر محله تهران حدود ۳۰۰ سالمند در انزوا زندگی میکنند، تصریح کرد: هیچ نهادی نمیتواند این خانوارها را در محلات تحت پوشش قرار دهد مگر خود محلات شهری و شهروندان که میتوانند این اقدام را به خوبی انجام دهند. همچنین، برپایی کلاسهای ویژه مشاوره سالمندان و راهاندازی مراکز توانمندسازی با عنوان سراهای زندگی ویژه ارائه خدمات به سالمندان از دیگر برنامههای ادارهکل سلامت شهرداری تهران است که در طول سال اجرا میشود. در مجموعه سراهای زندگی برنامههای مختلفی ویژه سالمندان اجرا میشود که مورد استقبال خانوادهها قرار گرفته است.
وی بیان کرد: امروز حدود ۵۰ تا ۷۰ نفر در سراهای زندگی پذیرش میشوند و این افراد معمولا از سالمندانی هستند که نیازمند بوده و در این سراها از برخی برنامههای رایگان بهرهمند میشوند. البته برخی خدمات مانند پزشکی و ... نیز در این سراها با کمترین قیمت ارائه میشود. باید به سمتی حرکت کنیم که این سراها در تمامی محلات شهر تهران توسعه یابد.
صاحب با بیان اینکه ایجاد سراهای زندگی معجزهای در حوزه سالمندی به وجود خواهد آورد، گفت: میزان رضایتمندی سالمندانی که در این سراها حضور پیدا میکنند، تقریبا ۱۰۰ درصد است. برنامههای این مراکز کمک فراوانی به سالمندان در پیشگیری از مشکلات جسمی و روحی خواهد کرد. برنامه دیگری که به صورت آزمایشی اجرا میشود، برنامه عهد ماندگار است. در این برنامه در نظر داریم از خانوادههایی که بیش از ۵۰ سال زندگی موفق داشته باشند، تقدیر کنیم.
وی با اشاره به تشکیل معاونت جوانی جمعیت در ادارهکل سلامت شهرداری تهران، تصریح کرد: پیش از این دبیرخانه ستاد جوانی جمعیت نیز در ادارهکل سلامت شهرداری تهران تشکیل شده بود. صیانت از خانواده، ترویج ازدواج و فرزندآوری و ... از جمله وظایف این معاونت خواهد بود.
در ادامه این نشست غلامحسین ادب، معاون سلامت روان ادارهکل سلامت شهرداری تهران نیز در سخنانی با بیان اینکه کارت منزلت امروز کارایی گذشته را ندارد، گفت: شورای شهر تهران در این زمینه در حال بازنگری مصوبه خود است و امیدواریم این مسئله به زودی حل شود تا خدمات بهتری به سالمندان ارائه شود.
وی با اشاره به اینکه مشاوره گروهی تأثیرگذارترین نوع مشاوره برای حوزه سالمندان است، بیان کرد: امسال مشاورههای گروهی ویژهای برای سالمندان در نظر گرفته شده که در مناطق مختلف شهر تهران اجرا میشود. همچنین، امروز در حوزه مشاوره تلاش میکنیم که خدمات ارزانتری را به شهروندان و سالمندان ارائه کنیم. همچنین، بنا شده است از ظرفیت گروههای جهادی در این زمینه بهرهمند شویم. در حال حاضر حدود ۲۵۰ مشاور در سراهای محلات به ارائه خدمات ارزانتر به شهروندان میپردازند.
یادآور میشود، در پایان برگزاری این نشست نیز با حضور مسئولان حاضر از پوستر هفته ملی سالمند رونمایی شد.
انتهای پیام