کد خبر: 4270983
تاریخ انتشار : ۲۰ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۴:۳۲
یادداشت

از تأسیس دارالکتابه تا کتابت بیش از ۱۰ دوره قرآن + عکس

انتشار بیش از ۳۰ میلیون جلد از قرآن کم‌علامت در ۲۱۵ شکل متنوع از حیث قطع و خط و 30 ترجمه به شش زبان، برگزاری دو نشست بین‌المللی با حضور متخصصان حوزه رسم و ضبط و رؤسای کمیته‌های نظارت بر چاپ و نشر مصاحف در کشورهای اسلامی، جریان‌سازی در حوزه تولید محصولات در حوزه چاپ قرآن، استفاده از شیوه کم‌علامت به عنوان مبنای آموزش در کتاب‌های درسی، تأسیس دارالکتابه و کتابت بیش از ۱۰ دوره قرآن از سوی کاتبان درجه یک و ... از جمله فعالیت سی‌ساله مرکز طبع و نشر قرآن کریم است.

مجید تقی زادهبه گزارش ایکنا؛ به انگیزه سی‌اُمین سال تأسیس مرکز طبع و نشر قرآن کریم یادداشتی از سوی مجید تقی‌زاده، مدیر آموزش مرکز طبع و نشر قرآن جمهوری اسلامی ایران منتشر شده است که در ادامه متن آن از نظر می‌گذرد؛

«اواخر سال 1373 در خلال دیدار حضرت آیت‌الله خامنه‌ای (مد ظله العالی) با برخی از اعضای جامعه قرآنی، طرحی در قالب نمونه صفحاتی از قرآن کریم با رسم الخط و علامت‌گذاری خاص از سوی یکی از اساتید تقدیم ایشان شد. شاید هیچکس در آن روز نمی‌توانست پیش‌بینی کند که روزی همین طرح زمینه‌ساز تحولی ژرف در سرعت فراگیری روخوانی قرآن شده و عامل جریان‌سازی در موضوع چاپ و نشر قرآن کریم با شیوه‌های جدید از علامت‌گذاری قرآن شود.

مرکز طبع و نشر قرآن

مقام معظم رهبری پس از آن جلسه و بعد از مطالعه طرح و ایراد اشکالاتی در آن و رفع آن اشکالات در مکاتبات و ملاقات‌های بعدی دستور تأسیس نهادی دانش‌بنیان با هدف تهیه مصحفی متناسب با زبان فارسی برای ایرانیان و فارس‌زبانان و با رعایت استانداردهای علمی بین‌المللی را صادر فرمودند.


بیشتر ببینید؛

تصاویر فعالیت مرکز طبع و نشر قرآن جمهوری اسلامی ایران


سرانجام مرکز طبع و نشر قرآن کریم 20 اسفندماه 1373 تأسیس و از ابتدای سال 1374 به طور رسمی فعالیت خود را آغاز کرد. سفارشات اکید معظم له مبنی بر مستند و مستدل بودن فعالیت‌ها از نظر علمی و حساسیت ویژه این کار که نشئت گرفته از نگاه‌های منتظر و معطوف به حاصل این طرح از سوی متخصصان امر بود ایجاب می‌کرد تا مدیران وقت با دعوت از خبره‌ترین اساتید و صاحب‌نظران مبرّز شروع به تحقیقات جامع و وسیعی در حوزه رسم‌الخط‌های سراسر جهان اسلام و مطالعه دقیق منابع معتبر و قدیمی و مورد وثوق علمای این علم نمایند.

با این وجود، حرکت و پیشروی در این مسیر همچون بسیاری دیگر از جریان‌های علمی به واسطه انتقادها و مقاومت‌هایی از جنس دلسوزی و نگرانی و گاه از جنس کم بودن اطلاعات از سوی افراد گوناگون صاحبان نام و مسئولان و معلمان و مربیان و ...) با دشواری‌ها و مشقت‌های خاصی همراه بود، اما نیت خالص و اراده آهنین دست‌اندرکاران و پژوهشگران همواره بر این مشقت‌ها غلبه داشته و موجب پایداری در این مسیر پر فراز و نشیب شد.


بیشتر ببینید؛

تصاویر پنجمین کارگاه ارتقای کاتبان و مدرسان قرآن کریم

تصاویر آیین رونمایی از چهار اثر فاخر قرآنی

تصاویر اختتامیه جشنواره کتابت سوره انسان


در طول زمان سپری شده تا به امروز که دقیقا سه دهه از تأسیس مرکز طبع و نشر قرآن می‌گذرد، مدیرانی در کسوت معاونت پژوهش از سوی ریاست محترم مرکز، جناب آقای سیدعلی مقدم منصوب و هر یک به تناسب شرایط موجود، این کار را تا حدی پیش برده‌اند. آقایان دکتر محمدعلی رضائیان، مصطفی صدرزاده، دکتر کریم دولتی، دکتر سیدعلی سرسرابی، آقای محمدرضا عسگری و دکتر مرتضی توکلی افرادی هستند که تاکنون سکان هدایت مرکز طبع و نشر قرآن را در اختیار داشته‌اند.

پژوهش قرآنی

زحمتکشان و خادمان عرصۀ آموزش، چاپ و نشر قرآن کریم در طول این سی سال همواره با اتکا به الطاف خاص خداوند که از رهگذر خدمت به قرآن در زندگی‌شان جاری است، خالصانه اقدامات مهمی را رقم زده‌اند که برخی از آنها عبارتند از:

۱- انتشار بیش از ۳۰ میلیون جلد از قرآن کم‌علامت در  ۲۱۵ شکل متنوع از حیث قطع و خط و 30 ترجمه به شش زبان دنیا در داخل و خارج از کشور.
۲- برگزاری دو نشست تخصصی بین‌المللی با حضور علما و متخصصان حوزه رسم و ضبط و رؤسای کمیته‌های نظارت بر چاپ و نشر مصاحف در کشورهای اسلامی از جمله شیخ رزق خلیل حبّه، شیخ احمد عیسی المعصراوی، شیخ محمود امین طنطاوی از مصر، پروفسور یوسف خلیفه از سودان و ...
۳- برگزاری بیش از ۲۰ همایش علمی - تخصصی در استان‌ها.


بیشتر ببینید؛ 

تصاویری رونمایی از دومین مصحف شریف به قلم محمدعلی قربانی

تصاویری رونمایی از کتاب «قرآن‌های کوفی در ایران»



۴- تدوین و ابلاغ آیین‌نامه جامع نظارت بر چاپ و نشر قرآن در کشور به دستگاه‌های مرتبط برای اولین بار پس از پیروزی انقلاب اسلامی.
۵- جریان‌سازی در حوزه تولید محصولات بکر در حوزه چاپ قرآن مانند قرآن حکیم (عمومی، دانش‌آموزی و دانشجویی)، قرآن در قطع پالتویی.
۶- استفاده از شیوه کم‌علامت به عنوان مبنای آموزش در کتاب‌های درسی مدارس سراسر کشور و پخش تلویزیونی آیات (زیرنویس) در شبکه‌های صدا و سیما به شیوه کم‌علامت.


7ـ را‌ه‌اندازی دانشنامه جامع قرائت و کتابت قرآن کریم برای اولین بار در جهان اسلام.
8- تأسیس دارالکتابه و کتابت بیش از ۱۰ دوره قرآن کریم از سوی کاتبان درجه یک کشور.
9ـ تهیه و انتشار مفاتیح، نهج‌البلاغه، صحیفه سجادیه و سایر ادعیه و زیارات به شیوه کم‌علامت در تمامی بقاع متبرکه کشور، مصلای امام خمینی (ره) و هیئت رزمندگان اسلام.
و ...

و حالا امروز بیستم اسفند ۱۴۰۳، کارکنان مرکز طبع و نشر قرآن کریم، در سالروز تأسیس این مرکز، پس از سی سال خدمت خالصانه و صادقانه، در جایگاهی رفیع، با انگیزه‌ای بسیار قوی و دل‌هایی امیدوار، در انتظار معلم حقیقی قرآن، کمر همت را محکم‌تر از گذشته بسته‌اند تا مسیر پیش رو را جدی‌تر از گذشته طی کنند.

مجید تقی‌زاده ـ مدیر آموزش مرکز طبع و نشر قرآن جمهوری اسلامی ایران»

 

 

انتهای پیام
captcha