مرحله نهایی بخش آوایی و اختتامیه بخشهای غیرآوایی بیست و نهمین دوره جشنواره قرآن و عترت دانشجویان، اساتید و کارکنان وزارت بهداشت (دانشگاههای علوم پزشکی کشور) از روز ۳۱ اردیبهشت به میزبانی دانشگاه علوم پزشکی زنجان آغاز شده و تا نهم خردادماه ادامه دارد.
این مرحله از جشنواره در سه بخش برگزار میشود؛ در بخش نخست که روز دوم خرداد پایان یافت، شاهد بخش آوایی در گروه بانوان بودیم، این بخش از روز ۳۱ اردیبهشت آغاز شد و دوم خرداد پایان یافت. در این بخش شرکتکنندگان رشتههای قرائت قرآن کریم، قرائت ترتیل، حفظ، دعاخوانی، آئین سخنوری و ... به رقابت پرداختند و اختتامیه آن هم روز جمعه دوم خرداد برگزار و نفرات برتر معرفی و تجلیل شدند.
در بخش دوم مسابقات که به اختتامیه بخشهای غیرآوایی اختصاص دارد نیز نفرات برتر رشتههای مختلف که پیش از این به صورت غیرحضوری (داوری آثار ارسالی) و یا از طریق آزمون کتبی مشخص شدهاند، معرفی و تجلیل شدند. این بخش نیز طی روزهای سوم، چهارم و پنجم خرداد برگزار شد.
بخش سوم و پایانی این مسابقات هم رقابتهای بخش آوایی در گروه آقایان است. این بخش از ششم تا نهم خرداد در جریان خواهد بود. ایکنا به بهانه برگزاری این رویداد گفتوگویی با جواد باقریبیلندی، رئیس مرکز قرآن و عترت وزارت بهداشت داشته است تا به جزئیات این رویداد و آثار و نتایج آن بپردازد.
بیشتر ببینید:
ایکنا - بیستونهمین دوره جشنواره قرآن و عترت وزارت بهداشت این روزها در زنجان در حال برگزاری است. آمار و ارقام این دوره از جشنواره به چه صورت است؟
امروز در مرحله نهایی جشنوارهای ایستادهایم که حاصل یک تلاش سالانه و ملی در گسترهای وسیع از دانشگاههای علوم پزشکی و مراکز تابعه وزرات بهداشت در سراسر کشور است. بیستونهمین جشنواره قرآن و عترت، همچون سالهای گذشته، تلاش کرده پیوندی بین علم، ایمان و هنر قرآنی برقرار کند.
در این دوره با مشارکت چشمگیر دانشجویان، اساتید و کارکنان خانواده نظام سلامت کشور مواجه بودهایم. استقبال در حدی بوده که به جرئت میتوانم ادعا کنم این جشنواره با پذیرش ۱۰۰ هزار نفررشته و جذب ۶۱ هزار نفر از دانشجویان، اساتید و کارکنان بخش سلامت کشور، بزرگترین رویداد رقابتی قرآن کریم در بخش آموزش عالی کشور است.
در واقع امسال موفق شدهایم معادل ۱۷ درصد از خانواده نظام سلامت کشور را مستقیماً درگیر بخش رقابتی جشنواره کنیم. به اذعان داوران و ناظران جشنواره، مسابقات هم از لحاظ کمی و هم کیفی، نسبت به دورههای گذشته رشد قابل توجهی داشته است.
امسال مرحله نهایی از ۳۱ اردیبهشت آغاز شد و تا نهم خرداد ادامه خواهد داشت؛ این مرحله، ساختاری سهمرحلهای دارد؛ ابتدا بخش آوایی بانوان، سپس اختتامیه بخشهای غیرآوایی و در انتها رقابت آقایان در بخش آوایی را شاهد هستیم.
نکتهای که باید اینجا یادآور شوم این است که جشنواره، نقطه آغاز حرکت قرآنی در طول سال است. در جشنواره شاهد بروز و ظهور استعدادهایی هستیم که باید توانمندتر شوند، این توانمندی باید در طول سال از طریق اجرای برنامههای آموزشی هم از سوی مرکز و هم دانشگاهها صورت گیرد.
ایکنا – در هر رویداد رقابتمحوری قاعده این است که در هر دوره تفاوتها یا تغییراتی نسبت به ادوار گذشته اعمال میکنند تا مخاطبان بیشتری جذب آن رویداد شوند و عمومیت بیشتری پیدا کند، ویژگیهای خاص این دوره از جشنواره را چه میدانید و چه چیزی این دوره را از دورههای قبل متمایز کرده است؟
همیشه یکی از جذابیتهای جشنواره قرآن و عترت وزارت بهداشت، مخاطبان این جشنواره بوده است. در جشنواره امسال دانشجویان رشتههای متعدد و متنوع علوم پزشکی حضور دارند، از دانشجویان رشته پرستاری تا پزشکهای فوق تخصص(در بخش اساتید) حضور دارند.
غیر از این، اولین و مهمترین ویژگی، تعدد و تنوع رشتهها و رشد چشمگیر کیفیت آثار ارسالی است. جشنواره امسال با داشتن ۶۳ رشته، از جامعیت و تنوع بسیار بالایی برخوردار است و میتواند استعدادهای گوناگون در حوزههای هنری، ادبی، پژوهشی، فناوری و معارفی را جذب کند.
برای مثال، در بخشهای غیرآوایی، با آثار پژوهشی، ادبی، فناوری و تولیدات چندرسانهای مواجه بودیم که بعضاً استانداردهای جشنوارههای حرفهای را داشتند. در بخش آوایی نیز سطح کیفی شرکتکنندگان چه در تحقیق و ترتیل، چه در دعاخوانی و آئین سخنوری همیشه در سطح مطلوبی بوده و این کیفیت محدود به امسال نیست، البته تلاش همکاران من در مرکز قرآن و عترت وزارت بهداشت همواره افزایش این سطح بوده است.
بحث به روزبودن رشتهها و بخشها همیشه دغدغه ما بوده است. در راستای همین بهروز بودن، امسال بخش هوش مصنوعی را به جشنواره اضافه کردیم که با استقبال خوبی هم مواجه شد، امیدوار هستیم در ادوار آینده استفادههای بیشتری از این فضا در بستر جشنواره داشته باشیم.
ویژگی دیگر جشنواره امسال رویکرد جدید ما به عدالت آموزشی و فرهنگی است؛ یعنی تلاش کردهایم امکانات و بسترهای یکسانی را برای دانشگاههای کوچکتر فراهم کنیم تا صدای قرآنی آنها نیز شنیده شود و فرصت برای نشان دادن توانمندیهای قرآنی مخاطبان خود پیدا کنند.
ایکنا - در بخش غیرآوایی، چه دستاوردهایی حاصل شد و استقبال شرکتکنندگان چگونه بود؟
در بخش غیرآوایی، با رشد آثار نسبت به سالهای قبل مواجه بودهایم. مهمترین دستاورد، ترکیب خلاقانه میان محتوا و فرم در آثار بوده است.
در گروه بانوان که طی روزهای گذشته شاهد برگزاری آن بودیم، شور و شوق فوقالعادهای ایجاد شد، اجرای قرائتهای خالصانه، دعاخوانیهایی با حال معنوی بالا و سخنوریهایی که تلفیقی از تسلط دانشجویان در این حوزه بود. نکته مهمتر اینکه شرکتکنندگانی از دانشگاههای کوچکتر، اما با سطحی بسیار بالا در رقابت ظاهر شدند. این یعنی عدالت قرآنی در حال تحقق است.
همچنین امسال داورانی از نسل جوان، در کنار داوران باسابقه، به قضاوت پرداختند که موجب شد فرایند داوری نیز منصفانهتر باشد.
ایکنا - از روز گذشته شاهد آغاز رقابتهای بخش آوایی در گروه آقایان بودیم، پیشبینی شما از بخش پایانی جشنواره چیست؟
انتظار اجرای بسیار قوی داریم. در گروه آقایان هم چهرههای شناخته شدهای حضور دارند، هم استعدادهای ناشناختهای که برای اولینبار دیده خواهند شد. امیدوارم این بخش هم در معنویت، هم در هیجان و هم در خلاقیت، اوج جشنواره باشد.
ایکنا - به طور حتم یکی از اهداف جشنوارههای قرآنی - دانشجویی گسترش انس و الفت دانشجویان به معارف قرآن کریم و قرآنیتر شدن فضای دانشگاه بوده است، با توجه به اینکه شما چند دوره در متن سیاستگذاری و برگزاری جشنواره قرآنی وزارت بهداشت بودهاید فکر میکنید تا چه حد این اهداف محقق شده است؟
در وزارت بهداشت باور داریم که پزشکی و مراقبت از سلامت، تنها با بُعد جسمانی انسان معنا پیدا نمیکند. قرآن، عترت، مفاهیم توحیدی و انسانی نه فقط روح فردی بلکه روح جمعی جامعه پزشکی ما را پرورش میدهد.
هدف ما، تعمیق هویت قرآنی در دل این خانواده بزرگ از دانشجوی ترم یک پرستاری گرفته تا اساتید فوق تخصص و پیشکسوت، است؛ این جشنواره جایگاهی برای گفتوگوی فرهنگی، برای همافزایی معنوی و برای کشف استعدادهایی است که بعدها میتوانند سفیران فرهنگی جامعه سلامت باشند. به بخشی از این اهداف رسیدهایم، اما هنوز راه بلندی در پیش داریم.
ایکنا - فشارهای روانی، اضطراب، فرسودگی و مسائلی از این دست از جمله موضوعات مبتلابه جامعه پزشکی و نظام سلامت کشور به شمار میرود، جشنوارههایی، چون جشنواره قرآن و عترت تا چه میزان در کاهش این فشارهای روانی نقش آفرین بوده و آیا اقدامی در این راستا انجام دادهاید؟
قطعاً جشنواره نقش دارد، اما این نقش باید تقویت شود. نمیتوانیم فقط با دارو و مشاوره، با بحرانهای روانی بجنگیم. باید به معنابخشی به زندگی دانشجو و پزشک کمک کنیم. قرآن، در اینجا نه به عنوان یک کتاب آئینی، بلکه به عنوان «تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ» وارد میشود. وقتی دانشجو احساس میکند بخشی از یک خانواده معنوی، فرهنگی و هدفمند است؛ وقتی میبیند صدایش در آئین قرآنی شنیده میشود، دیگر تنها نیست.
مطمئناً دانشجویان و اساتید و کارکنان و هر کسی که در رویدادی قرآنی حضور مییابد، بعد از شرکت در آن رویداد و جشنواره، کاهش اضطراب، افزایش امید و بهبود تعاملات بینفردی را شاهد بوده است. پس بله، این جشنواره یک راهحل قطعی نیست، اما یک چراغ است. چراغی که باید آن را روشنتر، گستردهتر و در دسترستر کنیم.
ایکنا - برنامهها و چشماندازهای شما برای آینده جشنواره چیست؟
به دنبال تبدیل این جشنواره از یک رویداد سالانه به یک جریان مداوم درون دانشگاهی هستیم. برای این کار بر روی کانونهای قرآن و عترت حساب باز کردهایم. شبکه بین دانشگاهی سفیران قرآن و عترت را با حضور شرکتکنندگان برتر تشکیل خواهیم داد. در پایان باید این را یادآوری کنم که قرآن فقط کتاب عبادت نیست؛ کتاب زندگی، دانش، اخلاق و سلامت است. امیدوارم دانشگاهیان ما، از این فرصت برای درونیسازی این مفاهیم بهره ببرند و ما هم به عنوان خدمتگزاران فرهنگی، بتوانیم بستری مناسب برای این رشد فراهم کنیم.
انتهای پیام